Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jakie są roślinne zamienniki mięsa?

Jakie są roślinne zamienniki mięsa?

Na wykluczenie bądź ograniczenie mięsa w diecie decyduje się coraz więcej osób. Coraz częściej poszukujemy alternatywnych rozwiązań, dzięki którym można przygotować smaczne dania, jakich wcześniej nie znaliśmy. W trosce o prawidłowo zbilansowane menu, warto poszukać roślinnych alternatyw mięsa, które są zarówno smaczne, jak i pożywne. Czym zastąpić mięso?

Tofu i tempeh

Podstawowym produktem, który z powodzeniem zastąpi nam mięso, jest dobrze znane tofu. Jego głównym składnikiem są ziarna soi, natomiast powszechnie wykorzystuje się je do przygotowania kotletów sojowych. Podajemy je podobnie, jak kotlety z mięsa - z ziemniakami bądź innym dodatkiem skrobiowym oraz dużą ilością warzyw, na przykład pod postacią surówek. Z tofu można też zrobić szaszłyki, zamarynować je lub uwędzić. Ma neutralny smak, dlatego efekt końcowy zawsze zależy od tego, jakie przyprawy czy zioła do niego dodamy. Wybierając zamienniki mięsa, warto zdecydować się właśnie na tofu oraz tempeh. Drugi z wymienionych jest fermentowanym produktem soi, który swoją konsystencją przypomina mięso ryby. W sklepach kupimy tempeh naturalny, smażony, wędzony, marynowany oraz mrożony. Jak wykorzystać go w kuchni? Tempeh możemy:

  • grillować i podawać z sosami WINIARY,
  • dodać do zupy,
  • dodać do spaghetti bądź innych dań na bazie makaronu,
  • usmażyć go, uprzednio maczając w mleku wymieszanym z miodem lub cukrem trzcinowym.

Soczewica

Soczewica dostępna jest w wielu odmianach, które można odróżnić poprzez barwę. W sklepach można kupić soczewicę:

  • czerwoną,
  • zieloną,
  • brązową,
  • czarną.

Gotuje się ją stosunkowo krótko, natomiast jest bardzo sycąca. Z powodzeniem zastąpi mięso nie tylko w codziennej diecie, lecz również sprawdzi się przy przygotowywaniu przekąsek na przyjęcie. Z soczewicy można zrobić kotlety, którymi wypełnimy bułki hamburgerowe. Dodajmy do nich świeże warzywa, całość skropmy odrobiną Sosu Burgerowego WINIARY i smaczny poczęstunek, który podajemy na ciepło, gotowy!

Rośliny strączkowe

Roślinne zamienniki mięsa to też warzywa strączkowe. Ich ogromną zaletą jest to, że można przygotować je na wiele sposobów. Serwowane w formie nieprzetworzonej, najczęściej podajemy z masłem bądź innym tłuszczem. Niemniej jednak można je również wykorzystać jako:

  • dodatek do zupy,
  • bazę do kotletów,
  • dodatek do dań z makaronu czy ryżu,
  • podstawowy składnik past kanapkowych.

Największy wybór roślin strączkowych mamy w sezonie letnim, gdy istnieje możliwość zakupu świeżych warzyw. Poza sezonem można natomiast posiłkować się mrożonkami.

Grzyby

Grzyby to doskonałe zamienniki mięsa, zwłaszcza w przypadku osób, które tęsknią za jego aromatem. Pozwalają wydobyć z dania mięsny smak, a dodatkowo ich struktura przypomina nieco mięso. Bardzo dobrze sprawdzają się w przypadku dań, takich jak:

  • gulasz,
  • strogonow,
  • bigos,
  • leczo.

W przypadku braku dostępu do świeżych grzybów, warto wybrać suszone, jednak trzeba pamiętać o ich uprzednim namoczeniu, tak aby były odpowiednio miękkie. Do wyboru mamy wiele rodzajów grzybów, które świetnie sprawdzają się w różnego typu daniach kuchni polskiej - od pieczarek, przez prawdziwki, na kurkach czy boczniakach kończąc.

Yuba

Yuba to mniej znany, roślinny zamiennik mięsa. Wytwarzana jest z białka zbierającego się na powierzchni gotowanego mleka sojowego. Pochodzi z krajów dalekowschodnich, natomiast w Polsce najczęściej dostępna jest w formie suszonych płatków. Z tego też powodu doskonale sprawdza się jako dodatek do zup, sosów czy dań jednogarnkowych. Niektórzy wykorzystują ją również jako farsz do sajgonek, może bowiem zagęścić przygotowaną masę.

Polecane przepisy

Risotto z grzybami

Risotto z grzybami

45 min Łatwy
Wegański poke bowl

Wegański poke bowl

32 min Łatwy
Wegetariański pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy

Wegetariański pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy

1 godz 53 min Łatwy
Kotlety z ciecierzycy

Kotlety z ciecierzycy

42 min Łatwy
Tofu sweet chili pieczone z warzywami i ananasem

Tofu sweet chili pieczone z warzywami i ananasem

47 min Łatwy
Szybki wege ramen z boczniakami

Szybki wege ramen z boczniakami

35 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

5 pomysłów na wegetariańskie placki warzywne porady
5 pomysłów na wegetariańskie placki warzywne
Wegańskie grillowanie — pomysły na grilla bez mięsa
Wegańskie grillowanie — pomysły na grilla bez mięsa
Jak zrobić wegańskie mielone?
Jak zrobić wegańskie mielone?
Zupy w diecie wegetariańskiej ZWZ WINIARY
Zupy w diecie wegetariańskiej
W czym marynować tofu? 4 pomysły porady
W czym marynować tofu? 4 pomysły
Pasty warzywne nie tylko do chleba — proste i pyszne
Pasty warzywne nie tylko do chleba — proste i pyszne
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu