Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
W czym marynować tofu? 4 pomysły porady

W czym marynować tofu? 4 pomysły

Tofu samo w sobie nie ma wyrazistego smaku, co paradoksalnie jest jego ogromnym plusem — można wykorzystać je do czegoś słodkiego, jak tofurnik (czyli sernik z tofu), ale równie dobrze może być dodatkiem do potraw wytrawnych. Jak marynować tofu, by uzyskać pożądany smak i efekt? Poniżej podajemy popularne przepisy.

Tofu marynowane w sosie sojowym

Jest to jeden z najbardziej klasycznych pomysłów. Do takiej marynaty potrzebujemy tylko kostkę tofu pokrojoną w mniejsze kawałki i sos sojowy. By nadać daniu bardziej orientalny smak, do marynaty warto dodać pieprzu ziołowego, ząbek czosnku i odrobinę startego świeżego imbiru. Tofu dokładnie wymieszane w marynacie należy wsadzić do lodówki na co najmniej dwie godziny. Tak zamarynowane tofu idealnie nadaje się do podsmażenia, upieczenia, dodania do zup, curry, wrapów czy nawet kanapek. Nie należy przejmować się, że tofu będzie za słone — marynata musi być intensywna, gdyż tofu jest praktycznie bez smaku.

Tofu BBQ, czyli idealne na grilla

Ta marynata do tofu podbije serca wszystkich fanów grilla i burgerów. Tak przygotowane tofu stanowić może zarówno dodatek, jak i być daniem głównym podanym prosto z rusztu zamiast sera czy kiełbasek. Przygotowanie odpowiedniej marynaty jest bardzo proste, a składniki można znaleźć w praktycznie każdym sklepie. Na jedną kostkę tofu, pokrojoną w grube paski, przypada około 1/3 szklanki ulubionego ketchupu Winiary bądź przecieru pomidorowego, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżka syropu z agawy/klonowego, 1/2 łyżeczki cukru i szczypta soli. Wedle uznania można marynatę doprawić też octem. Po odczekaniu co najmniej dwóch godzin w lodówce, tofu można przesmażyć na grillu lub patelni. Najlepiej podawać je oddzielnie lub w burgerze, jednak możliwości podania są nieskończone.

Delikatne tofu w ziołach

Nie lubisz ostrych, słonych, intensywnych smaków, ale masz ochotę na marynatę do tofu? Idealnym rozwiązaniem będą zioła. Ten przepis sprawdzi się głównie w przypadku sałatek, nie będzie też wymagana obróbka termiczna przed podaniem. Kostkę tofu kroimy wedle uznania, wrzucamy do miski, pojemnika bądź woreczka strunowego. Następnie dodajemy 2-3 łyżki wody po ogórkach kiszonych, 2 łyżki oliwy, 1 posiekany ząbek czosnku, po 1 łyżce bazylii, oregano, tymianku lub ziół prowansalskich. Na koniec dodajemy sól i pieprz wedle uznania. Całość należy dobrze wymieszać i przechowywać w lodówce do maksymalnie tygodnia. Tofu w marynacie można również zamrozić. Sprawi to, że będzie ono bardziej gąbczaste i zdecydowanie przedłuży to jego termin nadawania się do spożycia.

Tofu w marynacie musztardowej

Jeśli był już ketchup, to czas na musztardę — taka propozycja również idealnie sprawdzi się na grilla i jako dodatek do wielu potraw, np. wrapów i burgerów. Tofu kroimy, dodajemy ulubioną musztardę, 1 łyżkę oliwy z oliwek, 2 łyżeczki sosu sojowego, sól i pieprz do smaku oraz około 1 łyżeczki ulubionego słodzika — może to być cukier, erytrytol, ksylitol czy miód. Uwaga! Ze względu na różnice między poziomem słodkości danego słodzika, należy uważać z jego ilością. W przypadku tej marynaty do tofu lepiej dać za mało, niż za dużo cukru.

Polecane przepisy

Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem

Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem

47 min Łatwy
Wegetariańskie pulpety z czerwonym sosem

Wegetariańskie pulpety z czerwonym sosem

50 min Łatwy
Wegetariańska sałatka gyros z tofu

Wegetariańska sałatka gyros z tofu

35 min
Smalec z fasoli z tofu i wędzoną papryką

Smalec z fasoli z tofu i wędzoną papryką

20 min Łatwy
Wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego

Wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego

33 min Łatwy
Miso ramen z tofu

Miso ramen z tofu

35 min Średni
Zobacz więcej

Polecane artykuły

Wegańskie grillowanie — pomysły na grilla bez mięsa
Wegańskie grillowanie — pomysły na grilla bez mięsa
Jak zrobić wegańskie mielone?
Jak zrobić wegańskie mielone?
Wegetariańskie spaghetti – zobacz te przepisy
Wegetariańskie spaghetti – zobacz te przepisy
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu