Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Wegetariańskie spaghetti na białym talerzu

Wegetariańskie spaghetti – zobacz te przepisy

Spaghetti to potrawa, za którą przepadają niemal wszyscy – zarówno dzieci, jak i dorośli. Miękki makaron zmieszany z aromatycznym sosem z dodatkiem ziół i przypraw potrafi zachwycić nawet najbardziej wybredne podniebienie. Poznaj najlepsze pomysły na wyśmienite spaghetti w wersji wegetariańskiej.

Popularne spaghetti bolognese

Trzeba przyznać, że Włosi to prawdziwi artyści w przygotowywaniu dań na bazie makaronu i dojrzałych pomidorów. Wśród licznych potraw niewątpliwie wyróżnia się spaghetti po bolońsku, czyli z dodatkiem gęstego sosu, pełnego mielonego mięsa, włoszczyzny, czerwonego wina i oliwy. Choć głównym składnikiem potrawy jest wołowina czy wieprzowina, z powodzeniem można je zastąpić roślinnym odpowiednikiem lub soczewicą i przygotować dokładnie w taki sam sposób jak tradycyjne spaghetti bolognese. Gotowy sos podajemy z makaronem ugotowanym al dente, czyli lekko twardym, ale nie surowym. Całą potrawę skrapia się wysokiej jakości oliwą i posypuje drobno tartym parmezanem lub pecorino.

Kremowe spaghetti carbonara

Ten biały sos pochodzi z okolic Rzymu i został wynaleziony podczas II wojny światowej przez żołnierzy, którzy dodawali do makaronu wydzielane im racje żywnościowe. W oryginalnej wersji podstawą sosu jest boczek, sery, żółtka jaj, oliwa i przyprawy. Aby danie miało kremową konsystencję, ważna jest kolejność dodawania poszczególnych składników. Najpierw na patelni smaży się mięso, następnie dodaje ugotowany wcześniej makaron, wszystko zalewa sosem z pozostałych składników i chwilę podgrzewa, ciągle mieszając. Idealnym zamiennikiem mięsa w wersji wegetariańskiej są pieczarki z czosnkiem, ciecierzyca lub chrupiący boczek roślinny.

Aromatyczne spaghetti „na zielono”

Mocną stroną kuchni włoskiej jest prostota wykonania i użycie jak najmniejszej liczby składników. Dlatego też jeśli nie masz wiele czasu na przygotowanie smacznego i efektownego dania, zrób spaghetti z dodatkiem zielonego pesto. Można je przygotować samemu z prażonych orzeszków pinii, bazylii, tartego parmezanu, soku cytrynowego i oliwy, lub użyć gotowego – ze słoiczka. Ugotowany i odcedzony makaron zmieszaj w garnku z pesto, a następnie dopraw solą lub pieprzem. Przełożone na talerz danie udekoruj garścią orzeszków pinii, grzankami, tartym serem oraz listkami bazylii.

Makaron z nutką słodyczy

Spaghetti z gruszką, rukolą i serem pleśniowym to potrawa, której naprawdę trudno się oprzeć. Słodycz dojrzałego owocu w połączeniu z pikantną sałatą i ostrym serem potrafi zachwycić nawet najbardziej wybrednego smakosza. Smaku potrawie dodają obsmażony na oliwie seler naciowy, garść świeżo posiekanej bazylii i pyszny sos serowy. Twardawe, lecz słodkie gruszki można połączyć także z innym wyśmienitym sosem przygotowanym z kremówki, gorgonzoli, listków szałwii i czosnku. Pachnące Włochami danie podawaj z odrobiną tartego parmezanu i grubo posiekanymi orzechami włoskimi.

Makaron alla norma

A może masz ochotę na potrawę z bakłażanem i pomidorami? To pyszne danie należy do tradycyjnej kuchni sycylijskiej, słynącej z gęstych, zawiesistych sosów oraz aromatycznych warzyw duszonych na miejscowej oliwie. Przyrządzenie dania zajmuje niespełna pół godziny, wraz z obsmażeniem bakłażana i ugotowaniem makaronu (może być dowolnej grubości). Pokrojone w drobną kostkę warzywo idealnie komponuje się z sosem pomidorowym, świeżą bazylią i drobno tartym parmezanem. Sycący, wegetariański makaron w wersji sycylijskiej należy podawać, kiedy jest gorący, a znajdujący się na wierzchu ser właśnie zaczyna topnieć. Smacznego!

Polecane artykuły

Wegetarianska lasagne wyjęta z piekarnika
5 pysznych przepisów wegetariańskich
lasagne
Jak zrobić pyszną lasagne?
Jak gotować makaron
Jak gotować makaron – kilka sprawdzonych zasad
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu