Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
lasagne

Jak zrobić pyszną lasagne?

Zastanawiasz się, jak zrobić lasagne? A może jak zrobić lazanię? W codziennej pisowni doskonale zakorzeniła się zarówno nazwa oryginalna, jak i spolszczona, dlatego będziemy ich używać zamiennie. Najważniejsze, by odpowiedzieć na tytułowe pytanie. W tym celu odwołamy się do kilku sprawdzonych przepisów. Lazania z mięsem mielonym, lasagne ze szpinakiem, mini lasagne z mozzarellą i bazylią – poznaj najciekawsze inspiracje!

Lasagne z mięsem mielonym i grillowanym bakłażanem

Naszą pierwszą propozycję stanowi lasagne z mięsem mielonym i grillowanym bakłażanem. Dzięki bakłażanowi danie jest bardzo interesującą alternatywą dla tradycyjnych wersji bolognese i napoli. Jego przygotowanie nie jest problematyczne. O doskonały smak makaronu zadba gotowe rozwiązanie – WINIARY POMYSŁ NA… lasagne po bolońsku z parmezanem, czyli mieszanka pysznych przypraw do sosu, którym będziemy przekładać warstwy.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Lasagne ze szpinakiem

W drugim przepisie wykorzystamy makaron do lasagne w płatach. Jak zrobić lazanię, by danie zadowoliło miłośników mięsa, ale jednocześnie zawierało ważny dodatek warzywny? Nasza odpowiedź to po prostu lasagne ze szpinakiem – przepis, do którego realizacji potrzebne będzie mięso mielone, szpinak baby i starty ser żółty. WINIARY POMYSŁ NA… lasagne po bolońsku z parmezanem doskonale sprawdzi się również do przygotowania tej wersji.

Lasagne z mięsem i porem

Trzecia propozycja, czyli lasagne z mięsem i porem, powinna przypaść do gustu miłośnikom ostrzejszych, nieco bardziej wyrazistych smaków. Jak zrobić lasagne, aby osiągnąć taki efekt? Oprócz mięsa mielonego i makaronu w płatach skorzystamy z mięsa mielonego, cebuli i co ważne – pokrojonego w krążki pora. Aby potrawa zyskała prawdziwie włoskiego charakteru, do jej przygotowania użyjemy nieco innej mieszanki – WINIARY POMYSŁ NA… spaghetti po Bolońsku, której zastosowanie nie ogranicza się wbrew nazwie wyłącznie do spaghetti.

Mini lasagne z mozzarellą i bazylią

Kolejna pozycja na naszej liście – mini lasagne z mozzarellą i bazylią – ma w porównaniu do poprzednich kompaktowe rozmiary, jednak jest bardzo sycąca. To naprawdę aromatyczna kompozycja, ponieważ w przepisie znajduje się miejsce dla oregano, świeżej bazylii, soli i pieprzu, a także cebuli. Mielona wołowina sprawia, że jest to kolejna odpowiedź na pytanie, jak zrobić lazanię z mięsem. Jednak znacząco różni się od klasycznych wariantów. Za unikalność dania odpowiadać będzie między innymi zastosowanie mieszanki WINIARY POMYSŁ NA… Makaron z sosem z czerwonymi warzywami. Potrawa świetnie smakuje z sosem beszamelowym, który można z łatwością przygotować w domu.

Lasagne po bolońsku z cukinią i parmezanem

Na koniec powrócimy do zdecydowanie bardziej klasycznej wersji przygotowywania tej wspaniałej potrawy, jednego z najsłynniejszych dań kuchni włoskiej – lasagne po bolońsku z cukinią i parmezanem. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Pracę ułatwi skorzystanie z WINIARY Pomysł na… lasagne po bolońsku z parmezanem. Oprócz niej użyjemy jeszcze mięsa mielonego, cukinii, przecieru pomidorowego, startego sera żółtego oraz śmietany 12%.

Która wersja przypadnie najbardziej do gustu tobie i twoim bliskim?

 

Polecane przepisy

Lasagne z bakłażanem i mozzarellą

Lasagne z bakłażanem i mozzarellą

1 godz 10 min Łatwy
Pesto z makaronem i boczkiem

Pesto z makaronem i boczkiem

30 min Łatwy
Lasagne z mięsem mielonym i grillowanym bakłażanem

Lasagne z mięsem mielonym i grillowanym bakłażanem

1 godz 50 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Jak gotować makaron? ZWZ WINIARY
Jak gotować makaron?
krem ze świeżych pomidorów ZWZ WINIARY
Jakie są najsmaczniejsze włoskie zupy?
Wegetariańskie spaghetti na białym talerzu
Wegetariańskie spaghetti – zobacz te przepisy
ciasto na pizzę
Jak zrobić ciasto na pizzę bez drożdży?
Rodzaje makaronu i ich zastosowanie
Rodzaje makaronu i ich zastosowanie
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu