Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Wegetarianska lasagne wyjęta z piekarnika

5 pysznych przepisów wegetariańskich

Sprawdź 5 przepisów na wyjątkowe potrawy wegetariańskie dla siebie lub na spotkanie z nieprzepadającymi za mięsem znajomymi.

Aromatyczna lasagne z wegańskim mielonym

Pod apetycznie brzmiącym pojęciem „lasagne” kryje się nie tylko charakterystyczny makaron w dużych płatach, ale przede wszystkim wyśmienita potrawa, składająca się z warstw makaronu, farszu pomidorowo-mięsnego, sera i beszamelu. Jednak to popularne danie można przyrządzić (w zależności od preferowanej diety) również na wiele innych sposobów. Na przykład osoby unikające makaronu z powodzeniem mogą go zastąpić plastrami młodej cukinii, a wegetarianie zamiast mięsa mielonego, mogą dodać do farszu jego roślinny odpowiednik. Po ułożeniu wszystkich warstw wystarczy potrawę umieścić w rozgrzanym piekarniku, a już po 30 minutach mamy wyśmienity i sycący obiad w prawdziwie włoskim stylu.

Pikantna zupa meksykańska

Chociaż potrawy meksykańskie kojarzą nam się przede wszystkim z dodatkami mięsnymi, najpopularniejsze dania z tego regionu możemy przyrządzić w wersji wegetariańskiej. Gdy za oknem szaleje zima, chyba nic nie rozgrzeje nas tak skutecznie jak miseczka zupy pełnej chrupiącej kukurydzy, kremowego awokado, kolorowych fasolek, ostrego chili, słodkich pomidorów i mnóstwa innych warzyw. Typowo meksykańskiego smaku nadadzą potrawie limonki, papryka i garść świeżej kolendry.

Flaczki bezmięsne? Jak najbardziej!

Flaczki to staropolska potrawa, przygotowywana przede wszystkim na bazie mięsa, a konkretnie oczyszczonych kawałków żołądków wołowych. W wersji wegetariańskiej zastępowane są one pokrojonymi w długie paski i obsmażonymi boczniakami. Takie flaczki mają same zalety – przyrządzane są znacznie szybciej niż te klasyczne (wystarczy niespełna godzina), a ich aromat jest zdecydowanie subtelniejszy. W trakcie przyrządzania dodaje się do flaczków kawałki włoszczyzny oraz przyprawy (liść laurowy, gałka muszkatołowa, majeranek, pieprz), nadające potrawie charakterystycznego smaku.

Pizza na wiele sposobów

Pizza należy do jednych z najprostszych w przygotowaniu dań. Z mąki, drożdży, oliwy, cukru i soli wystarczy wyrobić elastyczne ciasto, rozwałkować, ułożyć na nim ulubione składniki, a na koniec krótko zapiec. Mimo łatwości wykonania nieczęsto decydujemy się na jej przygotowanie w warunkach domowych, obawiając się, że będzie rozmięknięta albo wręcz przeciwnie – twarda jak kamień. Tajemnicą udanej pizzy jest bardzo mocno nagrzany piekarnik, dzięki czemu ciasto szybko się zapiecze, a składniki zachowają soczystość. Do przygotowania pizzy można także użyć specjalnego kamienia, który dodatkowo przyśpiesza pieczenie. Smarując danie sosem, warto także zwrócić uwagę, by nie był on zbyt wodnisty, ponieważ będzie wsiąkać w ciasto. A z czym przygotować pizzę w wersji wegetariańskiej? Możliwości jest mnóstwo, a najczęściej używanymi składnikami oprócz sera są warzywa (papryka, plastry pomidorów, karczochy, kukurydza), owoce (ananas, brzoskwinia, oliwki), pieczarki, rukola i świeże zioła.

Pyszne warzywa faszerowane

Warzywa nadziewane soczystym farszem to świetny pomysł na sycące danie wegetariańskie, pełne smaków, kolorów i apetycznych dodatków. Do nadziewania świetnie nadają się duże pomidory, kapelusze pieczarek, bakłażan, cukinia czy cebula, a podstawą farszu najczęściej jest kasza, ryż, przyprawy oraz mieszanka posiekanych jarzyn. Aby zaskoczyć bliskich i gości, warto podać kolorowe papryki faszerowane kaszą jaglaną i warzywami przyprawionymi na wzór orientalny – szczyptą kurkumy, kuminu, słodkiej papryki i aromatycznego oregano. Smacznego!

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Polecane artykuły

Zupy w diecie wegetariańskiej ZWZ WINIARY
Zupy w diecie wegetariańskiej
Sałatki na sylwestra bez mięsa | Porady i inspiracje WINIARY
Sałatki na sylwestra bez mięsa
Jak zrobić wegańską śmietanę? ZwZ WINIARY
Jak zrobić wegańską śmietanę?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu