Nie ma to jak zupa zabielana śmietaną! Och tak, dzięki śmietanie zyskuje ona kremową konsystencję, staje się bardziej delikatna, wręcz aksamitna. Co jednak zrobić, kiedy nie możemy sobie na jej dodatek pozwolić ze względu na nietolerancje laktozy lub inne preferencje żywieniowe? Dla wszystkich wegan mamy dziś doskonałą wiadomość, podpowiadamy, jak zrobić wegańską śmietanę!
SPRAWDZONE PRZEPISY
Na przygotowanie wegańskiej śmietany istnieje kilka sposobów. Przedstawiamy trzy sprawdzone, z wykorzystaniem tofu, orzechów nerkowca lub mleka sojowego. W zależności od dostępnych składników wybierz jeden z sugerowanych. Wegańską śmietanę można trzymać w lodówce przez kilka dni.
Poniżej znajdziesz kilka przepisów, w których doskonale sprawdzi się wegańska śmietana.
Zupa krem z brokułów

Wegańska zupa krem z marchewki z batatami i czarnuszką

Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną

Kapuśniak z kiszonej kapusty z kaszą jęczmienną i śmietaną

Alergia, nietolerancja pewnych składników czy zalecenia od lekarza nie muszą Cię wcale ograniczać! Delektuj się zupami z dodatkiem wegańskiej śmietany.
Autor: Ania