Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
botwinka z fasolą ZWZ WINIARY

Proste triki na przygotowanie zup ze świeżych warzyw

Jedzenie warzyw ma zbawienny wpływ na ludzki organizm – jest to powszechnie znana prawda, która nikogo już nie jest w stanie zaskoczyć. Oczywiście najbardziej wartościowe są świeże warzywa. Sprawdź nasze triki na przygotowanie zup ze świeżych warzyw!

Kupowanie – wybieraj warzywa sezonowe

Istotnym elementem w kontekście gotowania zup ze świeżych warzyw jest ich wybór. Wbrew powszechnemu przekonaniu – warzywa z supermarketu wcale nie muszą być gorsze od tych kupionych w osiedlowym warzywniaku.

krem z kalafiora 2

Oczywiście, jeśli masz wybór – unikaj tych paczkowanych, pokrojonych i gotowych do spożycia do razu po zakupie. Część witamin zawierających się w warzywach jest nietrwała i nie przetrwa obróbki termicznej. Aby mieć pewność, że kupujesz świeże warzywa, wybieraj te sezonowe i hodowane lokalnie. Będziesz mieć wtedy pewność, że kupujesz świeże produkty, które trafiły do sklepu prosto od rolnika i ominął je długi proces transportu.

zupa kalarepowa z marchewką 2

zupa kalarepowa z marchewką

Przechowywanie – nie wszystkie warzywa się lubią

Za świeżość warzyw odpowiada wydzielany przez nie gaz etylenowy, który jest odpowiedzialny m.in. za szybkość ich dojrzewania. Dlatego należy je przechowywać wg ustalonego klucza – warzywa wrażliwe na etylen (np. bakłażany, dynie, ziemniaki, marchewki, szparagi) nigdy nie powinny być kładzione obok tych, które wydzielają dużo tego gazu (np. pomidory i papryka). Jeśli będą leżały obok siebie – te pierwsze szybciej zaczną gnić.

Jak przechowywać poszczególne warzywa?

Większość warzyw ma swoje ulubione środowisko, w którym najdłużej zachowa świeżość:

  • pomidory w niskich temperaturach tracą swój smak i aromat. Najlepiej przechowywać je w temperaturze pokojowej. Będą świeże jeszcze dłużej, jeśli będziesz je trzymać w papierowych torebkach – zmniejszy to utratę wilgoci i sprawi, że dłużej pozostaną jędrne. To samo tyczy się papryki, jabłek, cebuli lub ziemniaków.
  • Jeśli kupiłeś już marchewki, ale planujesz ugotować z nich zupę dopiero za kilka dni – mamy na to radę. Zanurz je w zimnej wodzie i tak przechowuj. Pozbądź się jedynie ich naci. Przechowując je w ten sposób zapobiegniesz utracie wody z marchewek i dzięki temu na dłużej zachowasz ich świeżość. Tak samo możesz przechowywać korzeń pietruszki.
  • Jeśli natomiast chciałabyś zachować świeżość selera naciowego – owiń go w folię aluminiową i schowaj do szuflady lodówki. Trzymany w ten sposób może być świeży nawet dwa tygodnie! Podobnie można przechowywać brokuła – musisz tylko rozdzielić go na różyczki.

zupa pomidorowa z klopsikami 2

zupa pomidorowa z klopsikami

Ważne!

Wszystkie warzywa i owoce, bez względu na sposób ich przechowywania powinny być nieumyte. Na ich powierzchni znajdują się naturalne bakterie zapobiegające gniciu. Myj warzywa bezpośrednio przed użyciem!

Gotowanie – blanszuj przed blendowaniem!

Przed zblendowaniem warzywa warto zblanszować. Blanszowanie nie rozgotowuje warzyw i pozwala zachować ich świeżość i jędrność. Szybkie zanurzenie warzyw we wrzącej wodzie jedynie pozbawia je ewentualnych bakterii, dzięki czemu są one od razu gotowe do spożycia. Blanszowanie pozwala przy tym zachować smak, kolor i wartości odżywcze warzyw. Ten proces będzie szczególnie przydatny, w przypadku przygotowania takich warzyw jak: szpinak, brokuły, kalafior czy nowalijki. Ten sposób sprawdzi się nawet wtedy, gdy planujesz przygotować smakowity krem z warzyw. Dobry blender zmiksuje je na gładką masę, a zblanszowane warzywa nie utracą swojego świeżego smaku.

krem z papryki

Agata

 

Polecane artykuły

Jak przechowywać szparagi?
Jak przechowywać szparagi?
Jak przechowywać grzyby?
Jak przechowywać grzyby?
Jak jeść i przechowywać awokado?
Jak jeść i przechowywać awokado?
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu