Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Co zrobić z brzoskwinią?

Najlepszy sezon na brzoskwinie to okres między lipcem a październikiem. Brzoskwinie rosną w Polsce, ale nie są aż tak słodkie jak te importowane z południa Europy np. z Grecji, Hiszpanii, czy Francji.

Dlaczego warto jeść brzoskwinie?

Brzoskwinie to w ponad 90% woda, czyli podobnie jak arbuz szybko gasi pragnienie, jest niskokaloryczna, oczyszcza organizm z toksyn i działa moczopędnie, czyli pozytywnie wpływa na układ moczowy oraz nerki.

Poza tym brzoskwinie bogate są w błonnik, sole mineralne jak wapń, żelazo, potas, fosfor, witaminy z grupy B, A, C, E i K. Jedna z odmian brzoskwiń, która występuje w Polsce to nektarynka, z gładką skórką i twardszym miąższem. Jest bardzo smaczna!

Kiedy brzoskwinie są najlepsze?

Brzoskwinie są dojrzałe, kiedy ich miąższ jest żółto-pomarańczowy, miękki, aromatyczny i soczysty. Wtedy smakują najlepiej, ale też szybko się psują, dlatego warto kupować je w małych ilościach i szybko konsumować.

Jak jeść brzoskwinie?

Najczęściej jemy brzoskwinie na surowo np. na śniadanie z jogurtem czy granolą, albo jako przekąskę na drugie śniadanie.
Ale brzoskwinia może też być składnikiem wielu sałat, smoothie, soków czy szejków.

Świetnie pasują również do wytrawnych dań w formie grillowanej, smażonej i duszonej. W moim przepisie (zobacz tutaj), po przekrojeniu na pół i wyjęciu pestek grilluję je na patelni grillowej, aż uzyskam tzw. „karmelizację” owocu, dzięki czemu w naturalny sposób stają się jeszcze słodsze niż surowe.

Polecane artykuły

W jaki sposób można jeść figi
Jak przygotować farsz do pierogów z owocami?
Kumkwat – jak jeść i kupować ten egzotyczny owoc
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu