Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
sałatka z brzoskwiniami

Co zrobić z brzoskwini? Jak je jeść?

Najlepszy sezon na brzoskwinie to okres między lipcem a październikiem. Brzoskwinie rosną w Polsce, ale nie są aż tak słodkie jak te importowane z południa Europy np. z Grecji, Hiszpanii, czy Francji.

Dlaczego warto jeść brzoskwinie?

Brzoskwinie to w ponad 90% woda, czyli podobnie jak arbuz szybko gasi pragnienie, jest niskokaloryczna, oczyszcza organizm z toksyn i działa moczopędnie, czyli pozytywnie wpływa na układ moczowy oraz nerki.

Poza tym brzoskwinie bogate są w błonnik, sole mineralne jak wapń, żelazo, potas, fosfor, witaminy z grupy B, A, C, E i K. Jedna z odmian brzoskwiń, która występuje w Polsce to nektarynka, z gładką skórką i twardszym miąższem. Jest bardzo smaczna!

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Kiedy brzoskwinie są najlepsze?

Brzoskwinie są dojrzałe, kiedy ich miąższ jest żółto-pomarańczowy, miękki, aromatyczny i soczysty. Wtedy smakują najlepiej, ale też szybko się psują, dlatego warto kupować je w małych ilościach i szybko konsumować.

Jak jeść brzoskwinie?

Najczęściej jemy brzoskwinie na surowo np. na śniadanie z jogurtem czy granolą, albo jako przekąskę na drugie śniadanie.
Ale brzoskwinia może też być składnikiem wielu sałat, smoothie, soków czy szejków.

Świetnie pasują również do wytrawnych dań w formie grillowanej, smażonej i duszonej. W moim przepisie (zobacz tutaj), po przekrojeniu na pół i wyjęciu pestek grilluję je na patelni grillowej, aż uzyskam tzw. „karmelizację” owocu, dzięki czemu w naturalny sposób stają się jeszcze słodsze niż surowe.

Polecane artykuły

figi
W jaki sposób można jeść figi
Jak przygotować farsz do pierogów z owocami
Jak przygotować farsz do pierogów z owocami?
Kumkwat
Kumkwat – jak jeść i kupować ten egzotyczny owoc
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu