Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

W jaki sposób można jeść figi?

Pyszne figi można jeść na różne sposoby. Wiedziałeś o tym? Dowiedz się, w jakie!

Surowe figi

Idealne na śniadanie, jako przekąska (umyj dokładnie i zjedz w całości, a jeśli nie lubisz skóry, otwórz ją delikatnie i wyssij środek) lub jako dodatek do deski serów czy wędlin (pokrój na ćwiartki). Ja lubię je delikatnie nacinać u góry nożem, położyć na talerzu, dodać plastry szynki długo dojrzewającej, kawałki mozzarelli i posiekaną bazylię. Polewam wszystko dobrą oliwą z oliwek i sosem balsamicznym. Posypuję też czasami prażonymi pistacjami lub orzeszkami pinii.

Smażone figi

Przekrój figi na pół i smaż krótko na rozgrzanej patelni, aż soki się skarmelizują. Smażone figi są idealnym dodatkiem do sałat, owsianki, jaglanki czy musli albo po prostu z kwaśną śmietaną lub jogurtem

Pieczone figi

Delikatnie natnij na krzyż górną część figi. Połóż na papierze do pieczenia i piecz kilka minut w rozgrzanym do 180 st. piekarniku. Serwuj z piersią kaczki smażoną z obu stron ok. 6-7 min. Świetnym dodatkiem będzie sos na bazie miodu, masła i soku pozostałego po smażeniu kaczki.

Polecane artykuły

Jak jeść i obrać mango?
Jak jeść i obrać mango?
Kumkwat – jak jeść i kupować ten egzotyczny owoc
Kumkwat – jak jeść i kupować ten egzotyczny owoc
Jak jeść papaję
Jak jeść papaję
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu