Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
figi

W jaki sposób można jeść figi?

Pyszne figi można jeść na różne sposoby. Wiedziałeś o tym? Dowiedz się, w jakie!

Surowe figi

Idealne na śniadanie, jako przekąska (umyj dokładnie i zjedz w całości, a jeśli nie lubisz skóry, otwórz ją delikatnie i wyssij środek) lub jako dodatek do deski serów czy wędlin (pokrój na ćwiartki). Ja lubię je delikatnie nacinać u góry nożem, położyć na talerzu, dodać plastry szynki długo dojrzewającej, kawałki mozzarelli i posiekaną bazylię. Polewam wszystko dobrą oliwą z oliwek i sosem balsamicznym. Posypuję też czasami prażonymi pistacjami lub orzeszkami pinii.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Smażone figi

Przekrój figi na pół i smaż krótko na rozgrzanej patelni, aż soki się skarmelizują. Smażone figi są idealnym dodatkiem do sałat, owsianki, jaglanki czy musli albo po prostu z kwaśną śmietaną lub jogurtem

Pieczone figi

Delikatnie natnij na krzyż górną część figi. Połóż na papierze do pieczenia i piecz kilka minut w rozgrzanym do 180 st. piekarniku. Serwuj z piersią kaczki smażoną z obu stron ok. 6-7 min. Świetnym dodatkiem będzie sos na bazie miodu, masła i soku pozostałego po smażeniu kaczki.

Polecane artykuły

Jak obrać mango? Jak jeść ten owoc?
Jak jeść i obrać mango?
Kumkwat
Kumkwat – jak jeść i kupować ten egzotyczny owoc
Jak jeść i obierać papaję
Jak jeść papaję
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu