Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Jak jeść i obrać mango?

Mango to słodki egzotyczny owoc coraz bardziej popularny w naszym kraju. Jednak niektórzy nie kupują mango ze względu na brak pomysłów na jego zastosowanie. Postaramy się rozwiać wszelkie wątpliwości i wyjaśnić krok po kroku, jak prawidłowo obrać, jeść i przygotować doskonałe przepisy z wykorzystaniem mango.

Jak obrać mango?

Istnieją dwa proste i równie skuteczne sposoby na obranie mango. Warto wybrać dojrzałe mango, które jest miękkie z wyczuwalnym miąższem pod skórką. Powinno mieć czerwono-zieloną barwę (w pełni zielone jest niedojrzałe). Wówczas będziemy mieli pewność, że mango jest słodsze i bardziej aromatyczne. Natomiast zepsute mango charakteryzują czarne wykwity przy ogonku lub marszczenia na czubku z ciemnymi plamami.

Jak pokroić mango?

Zgodnie z pierwszą metodą kroimy owoc na 3 części wzdłuż, gdzie środkową część należy oddzielić od pestki. Zewnętrzne części mango można łatwo obrać ze skórki, wykorzystując wysoką szklankę. Jak obrać mango szklanką? Wystarczy przyłożyć do jej krawędzi cząstkę i ostrożnie zsunąć owoc. Druga metoda jest równie prosta. Także dzielimy mango wzdłuż na trzy części. Miąższ bocznych cząstek nacinamy w kratkę za pomocą noża, wgniatamy zewnętrzną część do środka – powstanie charakterystyczny „jeż”. Teraz wystarczy za pomocą noża oddzielić go od skórki.

Do czego można wykorzystać mango?

Mango najczęściej spożywamy na surowo, jako pyszną przekąskę lub dodatek do deserów i koktajli owocowych. Jednak możliwości zastosowania mango w kuchni są nieograniczone! Znakomicie smakuje jako składnik słodkiej tarty i innych ciast, a także posiłków wytrawnych, np. sałatek czy egzotycznego curry. Mango dobrze komponuje się z tłustymi rybami, takimi jak łosoś, lub delikatnym mięsem kurczaka. Dodaje nutki słodyczy do wyrazistych dań, tworząc niepowtarzalną kompozycję smaków i aromatów.

Kupując ten owoc, warto znać zasady jego przechowywania. Przede wszystkim powinien leżeć z dala od innych owoców i warzyw, ponieważ dojrzałe mango wydziela spore ilości etylenu, który przyczynia się do szybszego psucia owoców i warzyw. Całe mango przechowujemy w lodówce nie dłużej niż 2 dni, natomiast pocięte owoce tylko 1 dzień (powinny być przykryte lub owinięte folią). A co zrobić, aby mango dojrzało? Wystarczy trzymać je w temperaturze pokojowej do momentu aż skórka nabierze czerwonego koloru. Co można zrobić z mango?

Tarta z kremem budyniowym i mango

Tarta z kremem budyniowym i mango sprawdzi się na każdą okazję. Kruche ciasto, budyń waniliowy i soczyste mango to idealne połączenie smaków. W dodatku przepis jest prosty w przygotowaniu. W pierwszej kolejności zagniatamy ciasto na kruchą tartę. Formujemy z niego kulę, owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około pół godziny. Dzięki schłodzeniu tarta będzie idealnie chrupiąca. Należy pamiętać, by przed włożeniem ciasta do piekarnika ponakłuwać je w kilku miejscach, by się nie wybrzuszyło. Na upieczoną tartę wystarczy nałożyć krem przygotowany z Budyniu o smaku waniliowym WINIARY, mleka, mąki pszennej, masła i cukru. Na koniec dekorujemy ciasto plasterkami mango.

Kurczak curry z mango

A może mango w wersji wytrawnej? Kurczak curry z mango to doskonała propozycja dla miłośników egzotycznych smaków. Soczyste kawałki kurczaka, ostre curry oraz delikatne w smaku mleko kokosowe przeniesie nas w kulinarną podróż do azjatyckich krajów.

Polecane artykuły

Mango lassi

Mango lassi

20 min Łatwy
W jaki sposób można jeść figi
W jaki sposób można jeść figi
Deser na skos

Deser na skos

5 godz 30 min Łatwy
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu