Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Marakuja - jak jeść ten egzotyczny owoc?

Marakuja - jak jeść ten egzotyczny owoc?

Egzotyczne owoce coraz częściej goszczą na stołach Polskich rodzin. Przepyszne pomarańcze, grejpfruty, ananasy, czy melony to standardy, które na półkach sklepowych dostępne są przez cały rok. Te egzotyczne odmiany znaleźć można na wyposażeniu każdego większego marketu i dla nikogo ich widok nie jest zaskoczeniem. Niejednokrotnie przechadzając się po stoisku z owocami, natknąć można się na owoc, którego nazwę zna prawie każdy, jednak swoim pomarszczonym niepozornym wyglądem nie raz potrafi zmylić potencjalnego nabywcę. Passiflora jadalna - czyli popularna na całym świecie marakuja to owoc, którego przedstawiać nie trzeba nikomu.

Marakuja - pochodzenie

Marakuja owoc, czyli passiflora jadalna lub inaczej męczennica, wywodzi się z dalekich zakątków Ameryki Południowej - Paragwaju, Brazylii oraz Argentyny. Marakuja jest niewielkim owocem z pomarszczoną skórką, która wyglądem przypomina Polską śliwkę. Jej przekrój oraz smak, jednak diametralnie różnią się od naszych ogrodowych specjałów.

Marakuja występuje w dwóch odmianach - fioletowej oraz żółtej. Sama skórka marakui jednak nie jest przeznaczona do spożycia ze względu na swój relatywny brak smaku oraz grubość. Po przekrojeniu marakui ujrzeć można jej kleisty jasny miąższ, który w smaku jest bardzo orzeźwiający oraz lekko kwaskowaty.

Właściwości zdrowotne marakui

Marakuja nie dość, że jest bardzo smaczna, to jeszcze słynie ze swoich zdrowotnych właściwości. Rdzenne plemiona Amazonii od lat wykorzystywały owoc marakui jako specyfik zdrowotny, który pomaga uspokoić kaszel oraz wzmocnić serce. Owoc ten jest bogatym nośnikiem witamin, błonnika oraz składników mineralnych. Wśród badań przeprowadzanych na przestrzeni lat wskazuje się, że marakuja posiada liczne właściwości obniżające poziom cholesterolu czy nawet obniżające ciśnienie krwi, co czyni z niej naturalny lek na różnego rodzaju schorzenia, czy dolegliwości.

Marakuja jak jeść oraz do czego dodawać? 

Jak jeść marakuję? To bardzo proste. Owoc wystarczy najpierw dokładnie umyć, a później wysuszyć. Następnie ostrym nożem przeciąć na pół i najzwyczajniej w świecie wyjeść miąższ z pestkami łyżeczką stołową. Całość można ewentualnie wydobyć ze skórki i przełożyć do miseczki. Marakuja swoim specyficznym słodko - kwaśnym smakiem jest w stanie służyć zarówno za idealną i szybką przekąskę, jak i również za formę drugiego śniadania do szkoły czy pracy. Często wykorzystywana jest również jako dodatek do deserów oraz dań i to nie tylko na słodko.

Pomysłów na spożytkowanie owocu marakui jest bez liku, a każdy wart jest wypróbowania. Może być wykorzystywana jako baza do koktajli, drinków, bądź nawet jako przepyszny dżem, czy konfitura. Lody o smaku marakui biją rekordy popularności, a pomysłów na jej wykorzystywanie nadal przybywa. Z miąższu świeżej marakui można również przygotować przepyszną domową galaretkę, której smak oraz wartości odżywcze zdecydowanie przewyższą każdy gotowy produkt spożywczy, który smakiem jedynie przypomina prawdziwą marakuję.

Marakuja - naturalny lek i bogate źródło witamin

Marakuja to owoc egzotyczny, który w Ameryce Południowej jest codziennym gościem na wielu stołach. Ze względu na swoje właściwości zdrowotne, wykorzystywany jest w wielu krajach jako naturalny lek na różnego rodzaju infekcje czy wirusy. Jej kleisty miąższ, który oblepia pestki stanowiące serce owocu stanowi bogaty nośnik witamin i minerałów, a orzeźwiający słodko - kwaśny smak przypadnie do gustu nawet najbardziej sceptycznym degustatorom. Marakuja jedzona na surowo, jak i dodawana do dań i deserów to idealne rozwiązanie na wszelkiego rodzaju imprezy rodzinne jak i firmowe. 

Polecane przepisy

Sałatka z melonem i rukolą

Sałatka z melonem i rukolą

25 min Łatwy
Egzotyczna sałatka z ananasem, szynką i majonezem

Egzotyczna sałatka z ananasem, szynką i majonezem

20 min Łatwy
Egzotyczna zupa krem: marchew, kokos, awokado

Egzotyczna zupa krem: marchew, kokos, awokado

20 min Łatwy
Polędwiczki wieprzowe w sosie z mango

Polędwiczki wieprzowe w sosie z mango

22 min Łatwy
Grillowane arbuzy i brzoskwinie, z serkiem ricotta, miętą, siekanymi migdałami i miodem

Grillowane arbuzy i brzoskwinie, z serkiem ricotta, miętą, siekanymi migdałami i miodem

25 min Łatwy
Karkówka z ananasem, cebulą i porem

Karkówka z ananasem, cebulą i porem

1 godz 10 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Kaki – jak jeść i do jakich dań używać?
Kaki – jak jeść i do jakich dań używać?
Kiwano - jak jeść ten egzotyczny owoc?
Kiwano - jak jeść ten egzotyczny owoc?
Kumkwat – jak jeść i kupować ten egzotyczny owoc
Kumkwat – jak jeść i kupować ten egzotyczny owoc
Jak jeść i obrać mango?
Jak jeść i obrać mango?
Jak obrać i pokroić ananasa?
Jak obrać i pokroić ananasa?
Granat – jak jeść i obrać?
Granat – jak jeść i obrać?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu