Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kaki – jak jeść i do jakich dań używać? | Porady i inspiracje Winiary

Kaki – jak jeść i do jakich dań używać?

Wśród wielu egzotycznych owoców, które można znaleźć na sklepowych półkach, niewątpliwie swoją uwagę zwraca kaki. Intensywnie pomarańczowa skórka zachęca do skosztowania tego niewielkiego owocu. Bardzo soczysty, słodki miąższ, który dosłownie rozpływa się w ustach, pozwala także na przygotowanie z niego różnych dań. Jak jeść ten wyjątkowy owoc?

Czym jest kaki?

Szukając kaki na sklepowej półce czy straganie, możemy się spotkać z innymi nazwami tego pysznego owocu. Szaron, hurma, persymona – to tylko kilka z różnych, powszechnie używanych określeń. Kaki są owocami zimozielonych drzew, żyjących w strefie międzyzwrotnikowej. Obecnie uprawiane są głównie w krajach azjatyckich (Chiny, Korea, Japonia) a także w Brazylii i we Włoszech.

Jak wygląda kaki? To niemal okrągły, lekko spłaszczony owoc sięgający do 10 cm średnicy z czterema listkami na spodniej stronie. Na pierwszy rzut oka bardzo przypomina pomidor. Sharon wyróżnia się pomarańczowo-czerwoną, błyszczącą skórką, która z reguły jest niejadalna. Wewnątrz kaki znajduje się zwarty, soczysty i bardzo słodki miąższ. Ma on tak samo intensywny kolor jak otaczająca go skóra.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Owoc kaki – jak jeść i jakie wybierać?

Najlepsze kaki kupimy w okresie późnej jesieni i w zimie. Są wtedy słodkie i soczyste. Ze sklepowej półki wybieramy te o zdrowej, błyszczącej, ciemnopomarańczowej skórce, oraz jeszcze żywych listkach. Hurmy nie powinny być obite, zbyt miękkie i z plamami. Kupione owoce przechowujemy w lodówce, ponieważ zbyt wysoka temperatura przyśpiesza proces gnicia. Wyjątkiem są kaki niedojrzałe. Takie zostawiamy w ciepłym miejscu na kilka dni. Proces dojrzewania przyśpiesza także owinięcie owocu w kawałek gazety, włożenie do woreczka foliowego albo położenie tuż przy jabłkach.

A jak jeść kaki? Najlepiej surowe, ponieważ wtedy jest najbardziej soczyste i zachowuje wszystkie cenne składniki. Najpierw dokładnie je myjemy, wycieramy do sucha i obieramy ze skórki. Miąższ najlepiej pokroić w kostkę średniej wielkości, albo podzielić na cząstki (tak jak pomarańcze czy mandarynki). Mocno dojrzałe owoc, można podzielić na pół, a miękki miąższ wyjadać łyżeczką, pozostawiając jedynie skórkę. Rozkrojone lub obrane owoce koniecznie przechowujemy w lodówce. Spożywamy je w możliwie krótkim czasie, ponieważ bardzo szybko się psują lub pojawia się na nich pleśń.

Wyborne dania z kaki

Kaki jest tak słodkie, że nawet surowe z powodzeniem może zastąpić apetyczny deser, dżem lub wejść w skład pożywnego śniadania. Wystarczy na kanapce cieniutko rozsmarować masło lub odrobinę twarożku, na nim położyć kilka cienkich plasterków kaki i dla zrównoważenia smaku całość obsypać cierpkimi pestkami granatu. Hurmy są także doskonałym składnikiem egzotycznych sałatek.

Słodkie kaki w połączeniu z kwaśną żurawiną nieraz jest używane do nadziewania schabu. Powstała z tego trio potrawa jest wyjątkowo smaczna i soczysta. Kaki bardzo dobrze pasuje także do mięsa drobiowego. Pokrojonym owocem można nadziewać piersi kurczaka, albo przygotować słodką potrawkę z nutą egzotyki (np. curry).

Owoc ten świetnie nadaje się do przygotowania napojów typu smoothie, puddingów oraz prostych w wykonaniu deserów. Wystarczy na dnie szklanki ułożyć kilka łyżek zmiksowanych kaki i przykryć warstwą gęstego jogurtu. Wierzch zalewamy tężejącą galaretką (wyjątkowe walory estetyczne podkreśli szczególnie ta w kolorze czerwonym np. Galaretka poziomkowy smak WINIARY) i odstawiamy w lodówce do schłodzenia.

Wypieki z dodatkiem kaki charakteryzują się fantastycznym smakiem i aromatem. Soczysty sernik, wyborne róże z ciasta francuskiego, kruche babeczki z kaki, albo drożdżowiec z hurmą to jedne z wielu przepisów zawierających w sobie ten smaczny owoc. Jeżeli chcemy zatrzymać smak kaki na dłużej, warto przygotować z niego aromatyczny dżem. Możemy go wykorzystać później jako składnik kanapek, naleśników, placuszków oraz różnorodnych wypieków.

Polecane artykuły

Granat – jak jeść i obrać? | Porady i inspiracje Winiary
Granat – jak jeść i obrać?
Kasztany jadalne – co z nich można zrobić? | Porady i inspiracje Winiary
Kasztany jadalne – co z nich można zrobić?
Pomelo – jak jeść i obrać? | Porady i inspiracje Winiary
Pomelo – jak jeść i obrać?
Jak jeść i obierać papaję
Jak jeść papaję
Pitahaya czyli smoczy owoc – jak jeść? | Porady i inspiracje WINIARY
Pitahaya czyli smoczy owoc – jak jeść?
Jak jeść liczi i do jakich dań pasuje? | Porady i inspiracje Winiary
Jak jeść liczi i do jakich dań pasuje?
Co zrobić z pigwy? Sok, konfiturę a może sałatkę? | Porady i inspiracje Winiary
Co zrobić z pigwy? Sok, konfiturę a może sałatkę?
Jak obrać mango? Jak jeść ten owoc?
Jak jeść i obrać mango?
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu