Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pitahaya czyli smoczy owoc – jak jeść? | Porady i inspiracje WINIARY

Pitahaya czyli smoczy owoc – jak jeść?

Wśród wielu owoców egzotycznych znajdujących się na sklepowych półkach, coraz częściej można spotkać pitahayę z intensywnie różową i pokrytą łuskowatymi wyrostkami skórką. Jej słodki i soczysty miąższ jest idealną bazą wyśmienitych deserów, owocowych sałatek oraz lodów. Jak smakuje pitahaya? Jak jeść ten oryginalny owoc?

Pitahaya – co to jest?

Pitahaya, pitaja, smoczy owoc albo truskawkowa gruszka – ten niezwykły owoc wielu odmian kaktusów pochodzących z Meksyku i Ameryki Środkowej ma całkiem sporo nazw. Z powodu rosnącej popularności, uprawy truskawkowej gruszki rozszerzyły się także na ciepłe strefy klimatyczne Azji (Wietnam, Filipiny, Malezja), gdzie rośliny te potrafią owocować nawet do 6 razy w roku. Jadalne kwiaty są duże, białe, intensywnie pachnące i kwitną tylko w nocy, przez co nazywane są również „księżycowymi kwiatami”.

Pitaje zaliczane są do najpiękniejszych owoców świata, ponieważ ta najbardziej popularna odmiana charakteryzuje się intensywnie różową skórką z przypominającymi łuski pomarańczowymi odrostami. Wewnątrz ukryty jest śnieżnobiały, soczysty miąższ, naszpikowany maleńkimi czarnymi pestkami, podobnymi trochę do nasion truskawki. Cały owoc, prócz grubej skórki, jest jadalny i najlepiej spożywać go na surowo.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Pitahaya – jak jeść ten egzotyczny owoc?

Na pytanie, jak smakuje pitaja, każdy ma inną odpowiedź. Jedni twierdzą, że trochę przypomina słodki melon, inni porównują ją do kiwi, czasami ananasa a nawet gruszki. Ogólnie rzecz biorąc, miąższ smoczych owoców jest orzeźwiająco słodki i bardzo soczysty. Co ciekawe, niska temperatura świetnie wydobywa ich smak, dlatego też najczęściej stają się składnikiem mrożonych napojów oraz deserów lodowych. Gdy zdecydujemy się na zakup smoczego owocu, wybierajmy sztuki o gładkiej , jednolitej skórce, bez żadnych grudek i przebarwień. Odpowiednia pitaja pod wpływem nacisku powinna byś sprężysta i lekko się uginać. Taka będzie najbardziej dojrzała i najsłodsza.

Nie ma drugiego tak oryginalnego owocu jak pitahaya. Jak jeść truskawkową gruszkę, by mieć możliwość poznać cały wachlarz smakowy miąższu? Mocno schłodzony owoc myjemy pod bieżącą wodą i wycieramy ręcznikiem kuchennym. Następnie wystarczy przekroić go na pół, a słodki miąższ wybrać łyżeczką. Nieco twardsze sztuki można obrać nożem, a słodkie wnętrze podzielić na cząstki.

Pitahaya – do czego użyć?

Pitaja jest orzeźwiającym i smacznym owocem, idealnym do jedzenia w upalne dni. Jest także częstym dodatkiem musów i deserów – głównie tych lodowych. Doskonale komponuje się ze smakiem innych owoców egzotycznych takich jak kokos, granat czy papaja. Można z niej przygotować wyjątkowy deser, który swoim smakiem i niecodziennym wyglądem podbije serce każdego łasucha. Dojrzałe mango, obieramy i blendujemy na gładki mus. W osobnym kubku mieszamy gęsty jogurt z odrobiną cukru tak długo, aż się całkowicie rozpuści. Część miąższu smoczego owocu kroimy na niewielkie kosteczki. W wysokiej szklance wykładamy naprzemiennie mus z mango, jogurt, pitaję. Wierzch deseru zdobimy wydrążonymi kuleczkami truskawkowej gruszki.

Efektownie wyglądające skórki smoczego owocu mogą nam posłużyć za oryginalne miseczki na sałatkę owocową. Wystarczy pitaję rozciąć wzdłuż, a z miąższu wydrążyć niewielkie kuleczki. Następnie do miseczek wkładamy pokrojone egzotyczne lub sezonowe owoce (np borówki amerykańskie, maliny, pestki granatu) zmieszane z kulkami pitahayi.

A może tak przygotować wyjątkowe egzotyczne smoothie? To bardzo proste. Wystarczy wybrać miąższ ze smoczego owocu i przełożyć do wysokiego naczynia. Następnie dodajemy mleko kokosowe oraz kilka kropel soku z cytryny. Całość miksujemy i przelewamy do szklanki. Pitahayę można także zblendować z truskawkami, kiwi albo bananami, a za każdym razem otrzymamy znakomity napój, do którego chętnie będziemy wracać zarówno w ciepłe, jak i zimowe dni.

Polecane artykuły

Kumkwat
Kumkwat – jak jeść i kupować ten egzotyczny owoc
Sorbety i lody domowe
Sorbety i lody domowe – idealne na lato
jak-przechowywać-owoce-IMG_4548.jpg  ZWZ WINIARY
Jak przechowywać owoce?
Jak otworzyć kokosa domowymi sposobami?
Jak otworzyć kokosa domowymi sposobami?
koktajl
Koktajl, smoothie, a może shake?
Zobacz więcej
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu