Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt

Jak jeść i obierać papaję?

Nie tylko znakomicie smakuje, ale również pięknie wygląda. Papaja to egzotyczny owoc, który obecnie jest łatwo dostępny w naszym kraju. Ma słodki smak, ale nadaje się również do przygotowywania wytrawnych dań. Przed zakupem warto przyjrzeć się papai i wybrać dojrzały owoc. Jak jeść papaję i do czego ją wykorzystać?

Jak jeść papaję i odpowiednio obierać?

Papaja ma owalny, gruszkowaty kształt, a w przypadku dojrzałych owoców, żółto-pomarańczowy kolor. Niedojrzałe owoce są twarde i mają zieloną skórę. Jest ona jadalna, jednak nieco gorzka i może popsuć smak niektórych dań. W środku kryje się miąższ o pomarańczowej lub łososiowej barwie, a nasiona są pokryte galaretowatym śluzem.

Jeżeli od razu chcemy zjeść papaję, warto wybrać dojrzały owoc, w przeciwnym wypadku dobrze odstawić ją na kilka dni w ciepłe miejsce, aby przybrała żółto-pomarańczowy kolor. Dojrzałą papaję poznaje się po stopniu miękkości miąższu – jeżeli po naciśnięciu palcem owoc delikatnie się zapada, jest gotowy do spożycia. Jak smakuje papaja? Jest słodka i przypomina kompozycję smaków melona i mango. Pestki są jadalne, jednak gorzkie w smaku.

Papaja – jak jeść na słodko?

Przed spożyciem papai należy ją dokładnie umyć, a następnie obrać za pomocą małego noża lub obieraczki. Przecinamy ją na pół i usuwamy nasiona wraz z warstwą śluzu. Owoc doskonale smakuje na słodko, bez żadnych dodatków. Można go również skropić odrobiną cytryny, która nieco przełamie słodki smak. Papaja doskonale komponuje się z innymi słodkimi i bardziej wytrawnymi owocami. Można z niej stworzyć pyszną sałatkę z dodatkiem banana, jabłka, pomarańczy, kiwi, a w bardziej orientalnej wersji – z mango. Jak obrać mango? Należy przygotować ostry nóż i szklankę. Owoc przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę i przykładamy połówkę do krawędzi szklanki, oddzielając skórkę.

Fani bardzo słodkich smaków mogą przygotować sos z miodu i cytryny. Należy pamiętać, że lepiej jeść sałatkę owocową z papają od razu po przygotowaniu, ponieważ substancje w niej zawarte mogą spowodować zmiękczenie niektórych owoców. Latem warto przygotować orzeźwiający napój z papai – wystarczy pokroić miąższ na kawałki i dodać do wody z lodem. Innym pomysłem na orzeźwienie jest zmiksowanie wody, kostek lodu i papai z pomarańczą. Owoc może być również składnikiem domowych sorbetów.

Pyszne dania wytrawne z papają

Obecnie nikogo nie dziwi połączenie wytrawnych składników ze słodkim smakiem owoców. Z papai można przygotować pyszną salsę. W tym celu należy zmiksować kawałki owocu, paprykę i doprawić pieprzem. Salsa doskonale komponuje się z pieczonym lub grillowanym mięsem i rybami. Słodki smak owoców podkreśli imbir oraz pomarańcze. Taką kompozycję można wykorzystać do przygotowania pieczonego indyka.

A może kurczak z papają? To doskonała propozycja dla wielbicieli orientalnych smaków. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu i zdecydowanie robi wrażenie. Papaję można również nadziewać. Wystarczy tylko przekroić owoc na pół, wyjąć pestki i włożyć do środka podsmażone mięso mielone, warzywa (np. seler pokrojony w słupki, cebulę lub paprykę) i upiec w piekarniku. Nie należy zapominać o wyrazistych przyprawach, takich jak chili, pieprz czy czosnek.

Polecane artykuły

Kurczak słodko-kwaśny z papają

Kurczak słodko-kwaśny z papają

38 min Średni
Koktajl owocowy

Koktajl owocowy

7 min Łatwy
Szaszłyki owocowe

Szaszłyki owocowe

13 min Łatwy
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu