Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kiwano - jak jeść ten egzotyczny owoc?

Kiwano - jak jeść ten egzotyczny owoc?

Kiwano, czyli ten dziwny owoc z kolcami, którego spotyka się czasem w sklepach, to nie tylko prawdziwe bogactwo witamin i minerałów, ale także doskonały i ciekawy, egzotyczny smak. W Polsce raczej trudno go dostać, ale zdecydowanie warto dać mu szansę w kuchni.

Według niektórych teorii pochodzenie jego nazwy to dość ciekawa historia, a przypisanie go do grupy warzyw lub owoców wciąż bywa tematem sporów. Warto po niego sięgać, ale jak się za niego zabrać? Jak jeść kiwano i co z niego zrobić?

Co to jest kiwano?

Owoc kiwano jest średniej wielkości i ma ciemnożółtą lub pomarańczową barwę. Trochę przypomina owalną dynię ozdobną, a trochę melona z kolcami. W Polsce nie jest szczególnie popularny, niemniej jednak można zobaczyć go w niektórych marketach.

Skórka kiwano jest dość twarda, podobnie jak kolce - niemniej jednak nie są one ostre. Kiedy owoc jest dojrzały, przybiera pomarańczowy kolor. Miąższ jest zielonożółty. Ten niezwykły owoc określany jest też często jako "ogórek kiwano", dlatego, iż z punktu widzenia biologii jest on właśnie ogórkiem, choć nie jest do końca postrzegany jako warzywo.

Egzotyczny smak kiwano

Nazwa owocu według niektórych źródeł pochodzi od słów "banan" i "kiwi", a to ze względu na jego smak, który jest jak połączenie obydwu tych owoców. To dość ciekawa kompozycja, ponieważ kiwi jest lekkie, soczyste i orzeźwiające, a banan mięsisty i z małą zawartością wody.

Dzięki temu smak miąższu jest egzotyczny, a jego konsystencja dość kremowa - to daje mnóstwo możliwości wykorzystania owocu w kuchni!

Owoc kiwano pachnie orzeźwiająco, trochę jak świeży, posłodzony ogórek. Przenika on lekko przez skórkę, ale dopiero po przekrojeniu uwalnia całość aromatu.

Kiwano - wartości odżywcze

Kiwano jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów, które pomagają wspierać odporność, dobre samopoczucie, a także kondycję skóry, włosów i paznokci.

W owocu tym znajdują się przede wszystkim:

  • witaminy z grupy B,
  • witamina A,
  • witamina C,
  • wapń,
  • fosfor,
  • miedź,
  • cynk,
  • mangan,
  • potas,
  • żelazo.

Z tego powodu kiwano chętnie wykorzystywane jest nie tylko w kuchni, ale i w kosmetyce (także tej domowej - wydrążony miąższ w połączeniu z miodem i jogurtem będzie świetną maseczką, a dodany do odżywki do włosów wzmocni jej działanie).

Kiwano - jak jeść?

Jak jeść owoc kiwano? To bardzo proste - wystarczy nóż i łyżeczka. Miąższ owocu może być jedzony na surowo razem z pestkami. Wystarczy przekroić go na pół lub podzielić na mniejsze kawałki, a następnie wybierać pulpę przy pomocy łyżeczki.

Kiwano można jeść samodzielnie lub posypać je wcześniej cukrem (zwykłym lub pudrem). Dobrze będzie smakować także w towarzystwie miodu.

Do czego wykorzystać kiwano?

Owoc kiwano ma na tyle neutralny smak, że świetnie sprawdzi się zarówno w potrawach słodkich, jak i wytrawnych. To doskonały dodatek do sałatek - pokrojony w kostkę uzupełni słony smak sera feta czy aromat pieczonego kurczaka.

Można go także wykorzystać do przygotowania kremowych sosów, którymi polewa się mięsne potrawy lub naleśniki (na słono lub słodko). W wersji słodkiej sprawdzi się przede wszystkim w towarzystwie naleśników, gofrów albo ciepłych owsianek.

Kiwano dobrze komponuje się z jogurtem naturalnym, twardymi i miękkimi serami, a także z zielonymi warzywami. Może stanowić także dodatek do energetyzujących koktajli, po które sięga się w ramach pierwszego lub drugiego śniadania albo w ramach posiłku potreningowego.

 

Kiwano w diecie śródziemnomorskiej

Owoc ten doskonale sprawdza się jako uzupełnienie dań diety śródziemnomorskiej. Stanowi idealne połączenie z owocami morza, rybami, a także podrobami! Jest to więc smaczny dodatek w potrawach kuchni francuskiej, włoskiej czy chorwackiej.

Polecane przepisy

Egzotyczna zupa krem: marchew, kokos, awokado

Egzotyczna zupa krem: marchew, kokos, awokado

20 min Łatwy
Spring Rolls z sosem słodko-kwaśnym

Spring Rolls z sosem słodko-kwaśnym

1 godz Średni
Tabuleh - sałatka z kurczakiem, kuskusem i granatem

Tabuleh - sałatka z kurczakiem, kuskusem i granatem

30 min Łatwy
Grillowany melon w bekonie

Grillowany melon w bekonie

17 min Łatwy
Egzotyczna sałatka z ananasem, szynką i majonezem

Egzotyczna sałatka z ananasem, szynką i majonezem

20 min Łatwy
Kurczak z orzechami nerkowca i mlekiem kokosowym

Kurczak z orzechami nerkowca i mlekiem kokosowym

36 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Jak jeść liczi i do jakich dań pasuje? | Porady i inspiracje Winiary
Jak jeść liczi i do jakich dań pasuje?
Kumkwat
Kumkwat – jak jeść i kupować ten egzotyczny owoc
12 egzotycznych przepisów, których musisz spróbować w domu, jeśli nie masz czasu na urlop!
12 egzotycznych przepisów, których musisz spróbować w domu, jeśli nie masz czasu na urlop!
Pomysły na egzotyczne, owocowe drinki. Przepisy na lato!
Pomysły na egzotyczne, owocowe drinki. Przepisy na lato!
Pomelo – jak jeść i obrać? | Porady i inspiracje Winiary
Pomelo – jak jeść i obrać?
Jak obrać, pokroić i jeść mango?
Jak obrać, pokroić i jeść mango?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu