Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Granat – jak jeść i obrać? | Porady i inspiracje Winiary

Granat – jak jeść i obrać?

Jego soczyste wnętrze o orzeźwiającym, słodko-cierpkim smaku, doceniono już w starożytności. Granat – bo o nim mowa – w obecnych czasach jest znany i lubiany niemal na całym świecie. Nadaje się idealnie nie tylko jako samodzielna przekąska, ale także jako świetny dodatek do wielu wyśmienitych dań, np. sałatek, mięs oraz deserów. Jak obrać granata, by nie uszkodzić delikatnych, zawierających pyszny sok osłonek?

Kilka słów o granatach

Granatowiec to niewielkie drzewo lub okazały krzak z lekko zwisającymi gałązkami. Jego ojczyzną jest Bliski Wschód, gdzie ze względu na pożywne owoce był uprawiany już kilka tysięcy lat temu. W późniejszych czasach granatowce rozprzestrzenione zostały w innych krajach. Obecnie można je spotkać w miejscach o suchym i gorącym klimacie, np. w okolicach basenu Morza Śródziemnego. Owoce granatowca kształtem i rozmiarem przypominają duże jabłka. Ich wierzch pokrywa purpurowa, skórzasta i dość twarda łupina.

Jednak najcenniejsze jest to, co granat ma w środku, a mianowicie nawet do 700 nasion o galaretowatej konsystencji otoczonych osnówkami. To właśnie one zawierają wyjątkowo słodki i zarazem orzeźwiający sok, z którego wytwarza się oryginalny syrop – grenadynę. Ze względu na duże walory smakowe oraz zdrowotne, warto wiedzieć w jaki sposób obierać i jak jeść granaty, by w pełni cieszyć się ich smakiem.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Jak obierać granaty?

Sięgając po owoce granatu znajdujące się na sklepowej półce, najlepiej wybierać te o jednolitej, ciemnoczerwonej barwie. Skórka nie powinna być przesuszona, ale lekko sprężysta i błyszcząca. Należy także unikać owoców o zbyt miękkiej powierzchni, pokrytej brązowymi plamami, gdyż po otwarciu, zastaniemy prawdopodobnie nadpsute wnętrze. Gdy po lekkim ściśnięciu owocu, usłyszymy charakterystyczne trzeszczenie pestek, to znak, że granat jest dojrzały i nadaje się do zjedzenia.

Niektóre osoby rezygnują z zakupu granatu, ponieważ nie wiedzą jak obierać granat. Tymczasem nie jest to wcale skomplikowane. Umyty i wysuszony owoc nacinamy wokół ogonka i zdejmujemy tę część skórki. Później nacinamy granat wzdłuż znajdującej się pod spodem białej skórki od odciętego ogonka do drugiego końca (tak jak np. przy obieraniu grejpfruta). Następnie rozdzielamy granat na mniejsze części i delikatnie wywijając fragmenty skóry na zewnątrz, z łatwością oddzielamy znajdujące się przy niej pestki. Warto pamiętać także o usunięciu cienkich błonek, które są gorzkie w smaku.

Jak jeść granaty?

Dojrzały miąższ granatu jest słodki i soczysty, przez co świetnie nadaje się do jedzenia solo, jako orzeźwiająca i zdrowa przekąska. A jak się je granata, by nie zgnieść otoczek pestek i nie utracić smacznego soku? Znajdujące się w miseczce owocu cząstki najłatwiej wybierać małą łyżeczką. Lepiej nie wydłubywać ich bezpośrednio z przeciętego na pół owocu, ponieważ z pękających nasion może tryskać ciemnoczerwony sok, który jest dość trudny do usunięcia z niektórych materiałów.

Gdy już wiemy jak obierać i jak się je granaty, warto ich smaczny miąższ wykorzystać także jako dodatek do innych dań. Słodki, lecz zarazem lekko cierpki smak, doskonale pasuje do różnego rodzaju potraw. Desery z granatem w roli głównej, wyróżniają się nie tylko piękną, wyraziście czerwoną barwą, ale także dodają im nieco egzotycznego charakteru. W połączeniu z innymi owocami, doskonale podkreślają lub balansują ich słodycz. Pestki granatu można wykorzystać jako składnik farszu takiego deseru jak np. pyszne rogaliki z ricottą, albo przygotować z nich galaretkę, smoothie czy aromatyczny dżem. Żywoczerwone pestki mogą stanowić także świetną dekorację różnorodnych potraw takich jak mięsa, torty, sałatki czy placki. Ozdobią także np. ciasto z granatem i szpinakiem, które swoim nietypowym kolorem i wyglądem, zaskoczy każdego wielbiciela deserów.

Polecane artykuły

Jak obrać i pokroić ananasa?
Jak obrać i pokroić ananasa?
Pitahaya czyli smoczy owoc – jak jeść? | Porady i inspiracje WINIARY
Pitahaya czyli smoczy owoc – jak jeść?
Jak jeść liczi i do jakich dań pasuje? | Porady i inspiracje Winiary
Jak jeść liczi i do jakich dań pasuje?
Jak obrać mango? Jak jeść ten owoc?
Jak jeść i obrać mango?
Jak obrać pomarańczę z błonek? | Porady i inspiracje WINIARY
Jak obrać pomarańczę z błonek?
Tahini, czyli pasta sezamowa — do czego ją wykorzystać?
Tahini, czyli pasta sezamowa — do czego ją wykorzystać?
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu