Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
deser z owocami, desery z owocami, desery owocowe, deser owocowy

Pomysły na smaczne desery z granatem - przepisy | WINIARY

Oto przepisy na pyszne desery z granatem. Choć nie są wybuchowe, wiedz, ze czeka Cię prawdziwa eksplozja smaków. Rogaliki, bezy i inne pyszne smakołyki!

Przepisy 3

Leśny mech z owocami granatu

Leśny mech z owocami granatu

4 godz 30 min Łatwy
Rogaliki z jabłkiem, granatem i ricottą

Rogaliki z jabłkiem, granatem i ricottą

34 min Łatwy
Deser z kaszy manny

Deser z kaszy manny

1 godz 6 min Łatwy

Granat – wyjątkowy owoc 

Granaty są uprawianie od kilku tysięcy lat w regionach o suchym i gorącym klimacie. Te średniej wielkości drzewka rodzą owoce kształtem i wielkością przypominające duże jabłka. Dojrzałe granaty pokryte są twardą skórzastą łupiną w ciemnoczerwonym kolorze. W środku znajdują się setki niewielki pestek otoczonych osnówkami wypełnionymi pysznym słodko-kwaśnym sokiem. To właśnie z nich otrzymuje się popularny na całym świecie syrop – grenadynę. 

Granaty są słodkie i cierpkie zarazem, przez co tak doskonale orzeźwiają i gaszą pragnienie w upalnie dni. Pestki w soczystej otulinie dodawane są do wielu wytrawnych dań i słodkich wypieków. Ich piękny, ciemnoczerwony kolor i nieforemny kształt sprawiają, że są również doskonałą ozdobą tortów, deserów oraz sałatek takich jak pyszny tabbouleh lub chrupiąca sałatka z brokułem i granatem. 

Desery z granatem 

Otulone soczystą powłoczką ziarenka granatu są bardzo delikatne, dlatego też najlepiej spożywać je na surowo i stosować do deserów niewymagających pieczenia. Świetnie się sprawdzają jako jeden z owoców dodanych do tężejącej galaretki. Do sernika na zimno z owocami i płatkami róż z powodzeniem, zamiast sezonowych czerwonych porzeczek, możemy dodać obranego granata. Orzeźwiający deser z kaszy manny nabierze egzotycznego smaku, jeśli jego wierzch posypiemy ziarnami granatu i zalejemy galaretką w kolorze czerwonym, np. truskawkową albo poziomkową. W upalne popołudnia na pewno świetnie sprawdzą się galaretki w cytrusach. Wydrążone połówki limonek napełnia się wybraną galaretką i wrzuca kawałki owoców. Kiedy deser stężeje, wystarczy pokroić limonki na mniejsze cząstki, oczywiście wraz ze skórką. 

Gdy mamy pod ręką soczysty i dojrzały owoc, możemy przygotować dość niecodzienny, ale wyjątkowy deser – rogaliki z jabłkiem, granatem i ricottą. Delikatne francuskie ciasto nadziewamy farszem ze startego na grubych oczkach jabłka, kilku pestek granatu i serka, a całość zwijamy w zgrabne rogaliki. Wprawdzie połączenie ciasta francuskiego i jabłek to żadna nowość, lecz dodanie do nich słodko-kwaśnego granatu oraz delikatnej ricotty sprawia, że wypieki nabierają zupełnie nowego charakteru. Chrupiące ciasteczka mile zaskoczą wyśmienitym smakiem i aromatem zarówno dorosłych, jak i najmłodszych wielbicieli słodkich wypieków.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu