Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Granat – wyjątkowy owoc 

Granaty są uprawianie od kilku tysięcy lat w regionach o suchym i gorącym klimacie. Te średniej wielkości drzewka rodzą owoce kształtem i wielkością przypominające duże jabłka. Dojrzałe granaty pokryte są twardą skórzastą łupiną w ciemnoczerwonym kolorze. W środku znajdują się setki niewielki pestek otoczonych osnówkami wypełnionymi pysznym słodko-kwaśnym sokiem. To właśnie z nich otrzymuje się popularny na całym świecie syrop – grenadynę. 

Granaty są słodkie i cierpkie zarazem, przez co tak doskonale orzeźwiają i gaszą pragnienie w upalnie dni. Pestki w soczystej otulinie dodawane są do wielu wytrawnych dań i słodkich wypieków. Ich piękny, ciemnoczerwony kolor i nieforemny kształt sprawiają, że są również doskonałą ozdobą tortów, deserów oraz sałatek takich jak pyszny tabbouleh lub chrupiąca sałatka z brokułem i granatem. 

Desery z granatem 

Otulone soczystą powłoczką ziarenka granatu są bardzo delikatne, dlatego też najlepiej spożywać je na surowo i stosować do deserów niewymagających pieczenia. Świetnie się sprawdzają jako jeden z owoców dodanych do tężejącej galaretki. Do sernika na zimno z owocami i płatkami róż z powodzeniem, zamiast sezonowych czerwonych porzeczek, możemy dodać obranego granata. Orzeźwiający deser z kaszy manny nabierze egzotycznego smaku, jeśli jego wierzch posypiemy ziarnami granatu i zalejemy galaretką w kolorze czerwonym, np. truskawkową albo poziomkową. W upalne popołudnia na pewno świetnie sprawdzą się galaretki w cytrusach. Wydrążone połówki limonek napełnia się wybraną galaretką i wrzuca kawałki owoców. Kiedy deser stężeje, wystarczy pokroić limonki na mniejsze cząstki, oczywiście wraz ze skórką. 

Gdy mamy pod ręką soczysty i dojrzały owoc, możemy przygotować dość niecodzienny, ale wyjątkowy deser – rogaliki z jabłkiem, granatem i ricottą. Delikatne francuskie ciasto nadziewamy farszem ze startego na grubych oczkach jabłka, kilku pestek granatu i serka, a całość zwijamy w zgrabne rogaliki. Wprawdzie połączenie ciasta francuskiego i jabłek to żadna nowość, lecz dodanie do nich słodko-kwaśnego granatu oraz delikatnej ricotty sprawia, że wypieki nabierają zupełnie nowego charakteru. Chrupiące ciasteczka mile zaskoczą wyśmienitym smakiem i aromatem zarówno dorosłych, jak i najmłodszych wielbicieli słodkich wypieków.