Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Chociaż są cierpkie, twarde i mają mało soczysty miąższ, to jednak dość często są ważnym składnikiem konfitur, syropów oraz nalewek. Pigwy, choć nie nadają się do jedzenia na surowo, to jednak bardzo zyskują po ugotowaniu bądź upieczeniu, nadając potrawom wyjątkowego aromatu oraz lekko kwaskowatego posmaku. Warto więc użyć tego oryginalnego owocu do przygotowania różnorodnych dań.

Pigwa – co to jest?

Pigwa pospolita to niewielkich rozmiarów drzewko lub okazały krzew należący do rodziny różowatych i pochodzący z Azji. Dojrzewające od września do listopada owoce pigwy, przypominają niewielkie jabłka, pokryte cienką, intensywnie żółtą skórką. Dość twardy miąższ jest bardzo aromatyczny i charakteryzuje się mocno cierpkim smakiem. Dopiero po ugotowaniu staje się przyjemnie delikatny. Dzięki dużej zawartości witaminy C przetworzone pigwy są idealnym owocem do spożywania, zwłaszcza w okresie jej niedoboru. Dlatego też warto przygotować z nich zapasy na zimę: dżemy, konfitury, soki, galaretki oraz wyśmienite nalewki.

Pyszne przetwory z pigwy

Chociaż surowa pigwa nie jest smaczna, to jednak po obróbce termicznej zmienia swoje właściwości. Wtedy można przygotować z niej znakomite konfitury, które świetnie się sprawdzą jako dodatek do herbaty, chrupiącego pieczywa lub jako nadzienie aromatycznych ciast. Najprostszy przepis na przygotowanie konfitury zawiera zaledwie 3 składniki – pigwy, wodę i cukier, które stosujemy w proporcji 1/1/1,5. Owoce najpierw należy obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. Pigwy gotujemy na małym ogniu, aż zrobią się miękkie. Następnie odcedzamy, przekładamy na patelnię, dodajemy cukier i smażymy na małym ogniu, aż masa zrobi się szklista i gęsta.

Tego typu przetwory z pigwy można urozmaicać, dodając podczas smażenia cynamon, imbir, miód albo sok z cytryny. Pigwa doskonale komponuje się także z innymi owocami, podkreślając ich smak oraz nadając wyjątkowego aromatu. Można ją łączyć z jabłkami, gruszkami, dziką różą, pomarańczami czy nawet z dynią, tworząc w ten sposób oryginalne konfitury, świetnie pasujące nie tylko do kanapek i ciast, ale także do dań mięsnych.

Ciekawe nalewki z pigwy

Wspaniały aromat sprawia, że pigwa jest owocem, który idealnie nadaje się na przygotowanie trunków alkoholowych. Nalewki z pigwy świetnie nadają się na chłodne zimowe wieczory, ponieważ działają rozgrzewająco i wspomagają leczenie przeziębień. Choć przygotowanie nalewek jest dość czasochłonne, bo trwa kilka tygodni, to jednak warto spróbować tego wyśmienitego trunku. Przy przygotowaniu nalewki nie obieramy owoców ze skórki, a jedynie kroimy na małe kawałki i pozbywamy owoce gniazd nasiennych. Pigwy wrzucamy do dużego słoja, przesypujemy cukrem, zamykamy i odstawiamy na co najmniej 2 tygodnie. Po tym czasie zlewamy powstały syrop łączymy ze spirytusem i odstawiamy. Pozostałe owoce zalewamy wódką. Po 3 tygodniach zlewamy oba roztwory, przefiltrowujemy i… gotowe. Możemy się delektować aromatyczną i rozgrzewającą nalewką.

Sok z pigwy – pycha!

Syrop z pigwy ma nieco cierpki, ale orzeźwiający smak, zbliżony nieco do cytryny. Stanowi wspaniały dodatek do napojów, a zwłaszcza jesiennej herbatki. Przygotowujemy go podobnie jak nalewkę, to znaczy umyte i nieobrane owoce kroimy na małe kawałki. Cząstki układamy w słoiku, przesypując każdą warstwę cukrem. Słoik przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 tygodnie, codziennie delikatnie mieszając zawartość. Powstały syrop przelewamy do wyparzonych słoiczków i szczelnie zamykamy. Aby zachować syrop z pigwy na dłuższy czas, możemy go zapasteryzować w słoikach i przechowywać w ciemnym miejscu nawet przez wiele miesięcy.

Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty