Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jak zrobić powidła śliwkowe? | Porady i inspiracje WINIARY

Jak zrobić powidła śliwkowe?

Najlepszym sposobem na zachowanie niezwykłego aromatu i smaku dojrzałych śliwek jest przygotowanie z nich powideł. Długo smażone, z niewielkim dodatkiem cukru, nabierają słodko-kwaśnego smaku wprost idealnie pasującego do kanapek, naleśników, wypieków i wielu rodzajów mięs. Jak zrobić powidło śliwkowe na zimę?

Śliwki – najlepsze na przetwory

Znane nam obecnie śliwy są wynikiem krzyżówek dziko rosnących gatunków ałyczy i tarniny. Za ojczyznę tych smacznych owoców uważa się rejony Kaukazu. Jednak jako pierwsi, śliwy zaczęli uprawiać Persowie, a potem Grecy i Rzymianie, tworząc kolejne odmiany. Drzewa śliwowe są niewielkie o dość zwartym pokroju, z bardzo mocno rozwiniętym systemem korzeniowym.

W obecnych czasach uprawiane są różne rodzaje śliwek, wśród których najbardziej popularne są węgierki charakteryzujące się fioletowo-granatową skórką, pokrytą woskowym, białym nalotem. Ukrytą w środku płaską pestkę otula soczysty i bardzo słodki miąższ, idealny nie tylko do spożycia w stanie świeżym, ale także pod postacią przetworów. Często wykorzystywany jest także do suszenia, wędzenia czy przygotowania nalewek.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Czym odróżniają się powidła od innych przetworów?

Prawdziwe powidła składają się tylko i wyłącznie z owoców, ewentualnie z niewielkim dodatkiem cukru lub przypraw. Ze wszystkich przetworów to właśnie one są najmocniej stężone bo na 100 g powideł przypada około 160-180 g owoców, podczas gdy w marmoladach około 100 g, w konfiturach 50-60 g, a w dżemach tylko 25-35 g. To właśnie duża ilość owoców, wolno prażona, na niewielkim ogniu sprawia, że najbardziej popularne powidło śliwkowe tak wyjątkowo smakuje.

Jak zrobić powidła śliwkowe?

Tradycyjne powidła przygotowujemy z węgierek, ale oczywiście, można użyć także innych odmian śliwek (renklod lub mirabelek). Wybieramy śliwki mocno dojrzałe, najlepiej takie, których skórka przy ogonku zaczyna się już marszczyć. Przetwory z takich owoców będą słodkie i bardzo aromatyczne.

Wszystkie śliwki myjemy, przecinamy na pół i usuwamy pestki. Do prażenia powideł używamy masywnego garnka, najlepiej o grubym dnie, zapobiegającym przywieraniu zawartości. Wlewamy do niego kilka łyżek wody, a następnie powoli przesypujemy węgierki. Całość wolno gotujemy na niewielkim ogniu, bardzo często mieszając, by powstające powidła nie uległy przypaleniu. Proces ten jest może żmudny, bo trwa około 2-3 godziny, ale pilnując prażenia węgierek, otrzymamy idealne konfitury. Masa jest gotowa, gdy nabierze gęstości a owoce się rozpadną. Jeśli uznamy, że powidła są za mało słodkie, dosypujemy trochę cukru, mieszamy i czekamy aż całość ponownie zgęstnieje. Jeszcze gorące przetwory przekładamy do słoików, pasteryzujemy, a po schłodzeniu przechowujemy w ciemnym, suchym miejscu.

Jak zrobić powidło śliwkowe gdy nie mamy odpowiedniego garnka? Wtedy z pomocą może nam przyjść piekarnik. Wystarczy, że włożymy wypestkowane śliwki do naczynia żaroodpornego z wysokim brzegiem i będziemy piec bez przykrycia w 200oC, systematycznie mieszając, by płyny jak najszybciej odparowały. Świetnym sposobem na przetwory z niewielkiej ilości owoców jest przygotowanie ich w wypiekaczu do chleba. Urządzenia te posiadają specjalne mieszadła, zapobiegające przypaleniu się śliwek.

Powidło śliwkowe – do czego użyć?

Słodkie przetwory śliwkowe od stuleci używane są przede wszystkim jako składnik tradycyjnych wypieków, jak np. świątecznego piernika staropolskiego. Popularny murzynek czy pleśniak, to też ciasta, które nabierają charakteru właśnie dzięki dodaniu kilku łyżek powideł z węgierek. Warto też wiedzieć jak zawijać rogaliki z ciasta francuskiego lub jak przygotować wyjątkowe bułeczki drożdżowe z powidłami, które podczas pieczenia wprost zniewalają niesamowitym aromatem.

Powidło śliwkowe jest doskonałym składnikiem marynat do różnych rodzajów mięs. Z ich dodatkiem takie potrawy jak żeberka z colą, soczysta szynka pieczona czy żeberka w powidłach śliwkowych zamieniają się w wykwintne potrawy, warte podania na specjalne okazje. Niemal każde danie mięsne można urozmaicić aromatycznym sosem z przetworów śliwkowych, a pyszna smażona kapusta z powidłami jest bardzo smacznym i nietuzinkowym dodatkiem do drugiego dania.

Polecane przepisy

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

1 godz 7 min Łatwy
Karkówka z ziemniakami i śliwkami

Karkówka z ziemniakami i śliwkami

1 godz 16 min Łatwy
Pasztet drobiowy ze śliwkami

Pasztet drobiowy ze śliwkami

1 godz 21 min Łatwy
Schab nadziewany śliwkami

Schab nadziewany śliwkami

2 godz Łatwy
Zupa z suszonych śliwek

Zupa z suszonych śliwek

35 min Łatwy
Pierś z kaczki z patelni, ze śliwkami, cynamonem, boczkiem i żurawiną

Pierś z kaczki z patelni, ze śliwkami, cynamonem, boczkiem i żurawiną

28 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

przetwory z wiśni
Przetwory z wiśni na zimę
Przetwory z winogron
Przetwory z winogron na zimę
pasteryzowanie przetworów
Pasteryzacja – jak pasteryzować przetwory
Zobacz więcej artykułów
Gotuj z WINIARY | Produkty WINIARY

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu