Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Jak zrobić powidła śliwkowe? | Porady i inspiracje WINIARY

Jak zrobić powidła śliwkowe?

Najlepszym sposobem na zachowanie niezwykłego aromatu i smaku dojrzałych śliwek jest przygotowanie z nich powideł. Długo smażone, z niewielkim dodatkiem cukru, nabierają słodko-kwaśnego smaku wprost idealnie pasującego do kanapek, naleśników, wypieków i wielu rodzajów mięs. Jak zrobić powidło śliwkowe na zimę?
Rejestracja grill WINIARY

Odkryj korzyści tylko dla zarejestrowanych!

Czeka na Ciebie wyjątkowy e-book

  • z pysznymi przepisami na grilla!

  • Załóż konto, odbierz prezent, który przygotowaliśmy specjalnie dla Ciebie i ugotuj z nami smaczne dania.
    Zarejestruj się

    Śliwki – najlepsze na przetwory

    Znane nam obecnie śliwy są wynikiem krzyżówek dziko rosnących gatunków ałyczy i tarniny. Za ojczyznę tych smacznych owoców uważa się rejony Kaukazu. Jednak jako pierwsi, śliwy zaczęli uprawiać Persowie, a potem Grecy i Rzymianie, tworząc kolejne odmiany. Drzewa śliwowe są niewielkie o dość zwartym pokroju, z bardzo mocno rozwiniętym systemem korzeniowym.

    W obecnych czasach uprawiane są różne rodzaje śliwek, wśród których najbardziej popularne są węgierki charakteryzujące się fioletowo-granatową skórką, pokrytą woskowym, białym nalotem. Ukrytą w środku płaską pestkę otula soczysty i bardzo słodki miąższ, idealny nie tylko do spożycia w stanie świeżym, ale także pod postacią przetworów. Często wykorzystywany jest także do suszenia, wędzenia czy przygotowania nalewek.

    Czym odróżniają się powidła od innych przetworów?

    Prawdziwe powidła składają się tylko i wyłącznie z owoców, ewentualnie z niewielkim dodatkiem cukru lub przypraw. Ze wszystkich przetworów to właśnie one są najmocniej stężone bo na 100 g powideł przypada około 160-180 g owoców, podczas gdy w marmoladach około 100 g, w konfiturach 50-60 g, a w dżemach tylko 25-35 g. To właśnie duża ilość owoców, wolno prażona, na niewielkim ogniu sprawia, że najbardziej popularne powidło śliwkowe tak wyjątkowo smakuje.

    Jak zrobić powidła śliwkowe?

    Tradycyjne powidła przygotowujemy z węgierek, ale oczywiście, można użyć także innych odmian śliwek (renklod lub mirabelek). Wybieramy śliwki mocno dojrzałe, najlepiej takie, których skórka przy ogonku zaczyna się już marszczyć. Przetwory z takich owoców będą słodkie i bardzo aromatyczne.

    Wszystkie śliwki myjemy, przecinamy na pół i usuwamy pestki. Do prażenia powideł używamy masywnego garnka, najlepiej o grubym dnie, zapobiegającym przywieraniu zawartości. Wlewamy do niego kilka łyżek wody, a następnie powoli przesypujemy węgierki. Całość wolno gotujemy na niewielkim ogniu, bardzo często mieszając, by powstające powidła nie uległy przypaleniu. Proces ten jest może żmudny, bo trwa około 2-3 godziny, ale pilnując prażenia węgierek, otrzymamy idealne konfitury. Masa jest gotowa, gdy nabierze gęstości a owoce się rozpadną. Jeśli uznamy, że powidła są za mało słodkie, dosypujemy trochę cukru, mieszamy i czekamy aż całość ponownie zgęstnieje. Jeszcze gorące przetwory przekładamy do słoików, pasteryzujemy, a po schłodzeniu przechowujemy w ciemnym, suchym miejscu.

    Jak zrobić powidło śliwkowe gdy nie mamy odpowiedniego garnka? Wtedy z pomocą może nam przyjść piekarnik. Wystarczy, że włożymy wypestkowane śliwki do naczynia żaroodpornego z wysokim brzegiem i będziemy piec bez przykrycia w 200oC, systematycznie mieszając, by płyny jak najszybciej odparowały. Świetnym sposobem na przetwory z niewielkiej ilości owoców jest przygotowanie ich w wypiekaczu do chleba. Urządzenia te posiadają specjalne mieszadła, zapobiegające przypaleniu się śliwek.

    Powidło śliwkowe – do czego użyć?

    Słodkie przetwory śliwkowe od stuleci używane są przede wszystkim jako składnik tradycyjnych wypieków, jak np. świątecznego piernika staropolskiego. Popularny murzynek czy pleśniak, to też ciasta, które nabierają charakteru właśnie dzięki dodaniu kilku łyżek powideł z węgierek. Warto też wiedzieć jak zawijać rogaliki z ciasta francuskiego lub jak przygotować wyjątkowe bułeczki drożdżowe z powidłami, które podczas pieczenia wprost zniewalają niesamowitym aromatem.

    Powidło śliwkowe jest doskonałym składnikiem marynat do różnych rodzajów mięs. Z ich dodatkiem takie potrawy jak żeberka z colą, soczysta szynka pieczona czy żeberka w powidłach śliwkowych zamieniają się w wykwintne potrawy, warte podania na specjalne okazje. Niemal każde danie mięsne można urozmaicić aromatycznym sosem z przetworów śliwkowych, a pyszna smażona kapusta z powidłami jest bardzo smacznym i nietuzinkowym dodatkiem do drugiego dania.

    Polecane przepisy

    Knedle ze śliwkami

    Knedle ze śliwkami

    1 godz 7 min Łatwy
    Karkówka z ziemniakami i śliwkami

    Karkówka z ziemniakami i śliwkami

    1 godz 16 min Łatwy
    Pasztet drobiowy ze śliwkami

    Pasztet drobiowy ze śliwkami

    1 godz 21 min Łatwy
    Schab nadziewany śliwkami

    Schab nadziewany śliwkami

    2 godz Łatwy
    Zupa z suszonych śliwek

    Zupa z suszonych śliwek

    35 min Łatwy
    Pierś z kaczki z patelni, ze śliwkami, cynamonem, boczkiem i żurawiną

    Pierś z kaczki z patelni, ze śliwkami, cynamonem, boczkiem i żurawiną

    28 min Łatwy
    Zobacz więcej przepisów

    Polecane artykuły

    Przetwory z wiśni na zimę
    Przetwory z wiśni na zimę
    Przetwory z winogron na zimę
    Przetwory z winogron na zimę
    Pasteryzacja – jak pasteryzować przetwory
    Pasteryzacja – jak pasteryzować przetwory
    Zobacz więcej artykułów
    Gotuj z WINIARY | Produkty WINIARY

    Ciesz się gotowaniem z Winiary

    Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

    Zobacz produkty
    • Facebook
    • Youtube
    • Twitter
    • Instagram
    • Pinterest
    • Zarejestruj się
    • Polityka Cookies
    • Zaloguj się
    • Kontakt
    • Polityka prywatności
    • Regulamin serwisu