Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na pomidory
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt

Przetwory z winogron na zimę

Winogrona mają w naszym kraju wielu fanów, jednak tak naprawdę możemy się nimi cieszyć tylko przez kilka miesięcy. Co zrobić, by smak tych pysznych owoców towarzyszył nam przez cały rok? Odpowiedzią są oczywiście przetwory z winogron.
Rejestracja grill WINIARY

Odkryj korzyści tylko dla zarejestrowanych!

Czeka na Ciebie wyjątkowy e-book

  • z pysznymi przepisami na grilla!

  • Załóż konto, odbierz prezent, który przygotowaliśmy specjalnie dla Ciebie i ugotuj z nami smaczne dania.
    Zarejestruj się

    Sok z winogron

    No pokaźną ilość winogron w sklepach możemy liczyć przede wszystkim w sierpniu i na początku września. To idealny moment, aby przygotować zapas soku z winogron, z którego później będziemy korzystać przez całą zimę, a nawet do następnego sezonu. W naszych domach najczęściej wytwarzamy sok z winogron ciemnych lub sok z winogron ogrodowych, gdyż to właśnie te odmiany zapewniają najwspanialszą esencję smaku.

    Jak zrobić sok z winogron ciemnych lub ogrodowych? To bardzo proste. W pierwszej kolejności należy zastanowić się, jak duże zapasy na zimę chcemy zrobić. Z jednego kilograma winogron zazwyczaj jesteśmy w stanie uzyskać prawie litr soku. Winogrona należy dokładnie umyć, a następnie oderwać od szypułek. Później wyciskamy owoce (najlepiej sprawdzi się tutaj wyciskarka, ale można użyć także sokowirówki), a uzyskany w ten sposób sok gotujemy przez około 10 minut na zmniejszonym ogniu.

    Następnie przelewamy go do wyparzonych wcześniej butelek lub słoików, a te z kolei umieszczamy w garnku z gotującą się wodą na 30 minut. W ten sposób przeprowadzimy proces pasteryzacji, a przetwory będą nam służyły przez całą zimę, o ile zrobimy odpowiednio duże zapasy. Niektórzy, aby wzbogacić smak soku, dodają do niego cukru, jednak nie jest to konieczne, zwłaszcza jeśli wybierzemy winogrona w dobrym gatunku.

    Latem i jesienią możemy przygotować także sok z winogron bez gotowania. Co prawda nie możemy zachować go na zimę, ale sprawdzi się jako alternatywa dla kompotu czy orzeźwiający napój w sezonie. Sok z ciemnych i jasnych winogron otrzymamy po oderwaniu ich od szypułek i starannym wyciśnięciu. Nadaje się od razu do picia, ale wcześniej możemy schłodzić go w lodówce.

    Dżem z winogron

    Przetwory z winogron mogą nam także służyć jako dodatek do kanapek i deserów zimą. Dobrym wyborem będzie dżem z winogron ciemnych, ogrodowych lub jasnych oraz konfitura z winogron. Umyte i oddzielone od szypułek winogrona należy umieścić na dnie dużego garnka i obficie posypać cukrem, pozostawiając je w lodówce, aby wypuściły sok. Następnie przygotowując dżem z winogron, garnek należy postawić na wolnym ogniu i doprowadzić jego zawartość do wrzenia, regularnie ją mieszając. Po rozpuszczeniu cukru dżem z winogron gotujemy jeszcze przez 10 minut. Owoce powinny zacząć się rozpadać.

    Jak usunąć pestki z winogron? Uzyskaną w ten sposób mieszankę wystarczy przetrzeć przez sito, dzięki czemu pozbędziemy się pestek i skórek. Później gotujemy ją na małym ogniu, dopóki nie zgęstnieje. Aby zapasteryzować dżem z winogron, należy umieścić słoiki z dżemem w garnku z wrzącą wodą na kilkadziesiąt minut. Dżem z winogron ogrodowych, czarnych lub białych możemy dodatkowo wzbogacić o przyprawy. Niektórzy ograniczają się do soku z cytryny, inni wolą egzotyczne kombinacje, na przykład z cynamonem i kardamonem. Ulubiony smak będzie w ten sposób towarzyszył przez całą zimę.

    Polecane przepisy

    Sałatka z rukoli z winogronami

    Sałatka z rukoli z winogronami

    20 min Łatwy
    Chłodnik z ogórka i winogrona

    Chłodnik z ogórka i winogrona

    1 godz 31 min Łatwy
    Soczyste polędwiczki z winogronami

    Soczyste polędwiczki z winogronami

    1 godz 20 min Łatwy
    Pascha wielkanocna

    Pascha wielkanocna

    2 godz 2 min Łatwy
    Tarta z konfiturą winogronową, budyniem i jagodami

    Tarta z konfiturą winogronową, budyniem i jagodami

    2 godz 46 min Łatwy
    Galaretkowe woreczki z owocami

    Galaretkowe woreczki z owocami

    3 godz 45 min Łatwy
    Zobacz więcej przepisów

    Polecane artykuły

    Przetwory z wiśni na zimę
    Przetwory z wiśni na zimę
    Pasteryzacja – jak pasteryzować przetwory
    Pasteryzacja – jak pasteryzować przetwory
    Co zrobić z winogron?
    Co zrobić z winogron?
    Zobacz więcej artykułów
    Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

    Ciesz się gotowaniem z Winiary

    Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

    Zobacz produkty
    • Facebook
    • Youtube
    • Twitter
    • Instagram
    • Pinterest
    • Zarejestruj się
    • Polityka Cookies
    • Zaloguj się
    • Kontakt
    • Polityka prywatności
    • Regulamin serwisu