Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Węgierka zwykła

Najbardziej popularna w Polsce odmiana śliwek. Najczęściej jest używana do powideł. Sezon na węgierki trwa od września do października.

Węgierka Dąbrowicka

Również popularny w Polsce gatunek śliwki. Jest mniejsza od zwykłej węgierki, bardziej słodka, soczysta. Jest owocem deserowym, świetnie nadaje się również na przetwory. Sezon trwa od sierpnia do września.

Renklod

Ta odmiana pochodzi z Iranu. Najpierw trafiła do Anglii, później do innych krajów Europy. Popularna również we Francji, po francusku nosi nazwę 'Reine-Claude', ku pamięci francuskiej Królowej Klaudii, żyjącej w XV wieku. W Polsce zadomowiła się w XIX wieku. Nabiera różnych barw, od zielonej przez żółtą, różową po fioletową. Owoce są dosyć duże, soczyste i słodkie. Idealne do deserów (wypieków) i konfitur.

Śliwki mirabelki

To małe, żółte owoce, często rosnące na dziko. Występują w miastach w parkach, na wsiach przy polnych drogach, w lasach. Są słodkie, soczyste, mają świeży, intensywny zapachem. Sezon na mirabelki jest krótki, to przełom sierpnia i września. Nadają się na wypieki, przetwory, powidła, a nawet wina czy nalewki. Np. wódka z mirabelek jest bardzo popularna w regionie Lotaryngii, we Francji, gdzie mirabelka jest symbolem dostatku.

Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty