Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt

Jak zdjąć skórkę z papryki

Papryka należy do uniwersalnych warzyw, można z niej zrobić pyszne sałatki, zupy, faszerować i jeść z kanapkami. Jednak nie należy do lekkostrawnych, dlatego warto pozbawić ją skórki. Jak zdjąć skórkę z papryki? Oto kilka sprawdzonych sposobów!

Jak zdjąć skórkę z papryki za pomocą piekarnika?

Jednym z bardzo prostych sposobów na pozbycie się skórki z papryki jest upieczenie jej w piekarniku. Wystarczy tylko umyć warzywo, wydrążyć gniazda nasienne, a następnie pokroić na cząstki. Paprykę układamy na blaszce, delikatnie skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni C. Powinna być gotowa po 20 minutach. Warto co jakiś czas sprawdzać, czy jest już pomarszczona i lekko zwęglona – nie wpłynie to na smak papryki.

Jak obrać paprykę? Wystarczy tylko delikatnie naciąć skórkę za pomocą noża i zdjąć. Skórka powinna bardzo łatwo odejść, pozostawiając warzywo miękkie i soczyste. A co można przygotować z papryki? Idealnie sprawdzi się ona do zupy, dań z makaronem lub na kanapki. Papryka pieczona w oliwie doskonale smakuje w formie pasty w towarzystwie ciepłych tostów.

Gotowanie papryki w garnku

A jak ściągnąć skórkę z papryki bez pieczenia? To równie proste! Należy włożyć całe warzywo do gotującej się wody i pozostawić na około 5 minut. Następnie wyjmujemy je z garnka, kroimy na ćwiartki i zdejmujemy skórkę. To niezwykle szybki i mało pracochłonny sposób.

Można również włożyć gorącą paprykę do woreczka foliowego i poczekać aż ostygnie. Wówczas jeszcze prościej będzie można zdjąć skórkę i od razu wykorzystać warzywo do przygotowania potrawy. Istnieje jeszcze szybsza metoda na usunięcie skórki z papryki za pomocą wody. Należy zanurzyć ją we wrzątku, odczekać 1 minutę, a następnie włożyć do lodowatej wody na około 10 sekund. Gdy nieco ostygnie, zdejmujemy skórkę.

Jak obrać paprykę w mikrofalówce? Szybki i prosty sposób!

Jeżeli nie mamy czasu na pieczenie ani gotowanie papryki w wodzie, można również wykorzystać kuchenkę mikrofalową. Wystarczy tylko ustawić pełną moc i piec przez około 2 minuty. Miąższ będzie miękki, a skórka łatwo odejdzie po ostudzeniu. Warto wcześniej pokroić paprykę na ćwiartki, by przyspieszyć cały proces.

Jak ściągnąć skórkę z papryki bez pieczenia?

Ostatnim sprawdzonym sposobem na pozbycie się skórki z papryki jest opalenie jej nad gazem. To bardzo proste. Wystarczy tylko nadziać paprykę na widelec i podpiekać do momentu aż skórka zrobi się czarna. Sprawdzi się również palnik kuchenny. Tak opaloną paprykę należy włączyć do woreczka foliowego i poczekać aż ostygnie. Skórka bardzo łatwo odejdzie, a papryka pozostanie soczysta i miękka.

Pyszne i proste dania z papryki

Z papryki można przygotować wiele dań obiadowych, ale równie sprawdzi się do przyrządzenia przystawek i przekąsek. Jedną z ciekawszych propozycji jest gulasz paprykowo śmietankowy z polędwicą wieprzową w towarzystwie ziemniaczanego puree. A może dip paprykowy? Jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Należy zdjąć skórkę z papryki i połączyć z podduszoną cebulą i gęstym Majonezem Dekoracyjnym WINIARY.

Papryka znakomicie smakuje podawana z mięsem, wędlinami i słupkami warzyw. Może być również doskonałym dodatkiem do pasztetu, któremu nada piękny kolor i charakterystyczny smak. Wystarczy tylko przygotować pasztet z ulubionego przepisu, a na koniec dodać do mięsa drobno pokrojoną ugotowaną lub upieczoną paprykę. Pasztet z papryką wybornie smakuje z sosem tatarskim na zimno, ciepło lub na kanapki.

 

Polecane przepisy

Zupa paprykowa z ziemniakami

Zupa paprykowa z ziemniakami

55 min Łatwy
Ratatuj - leczo warzywne

Ratatuj - leczo warzywne

34 min Łatwy
Faszerowana papryka kaszą kuskus i gotowanym indykiem z sosem pomidorowym

Faszerowana papryka kaszą kuskus i gotowanym indykiem z sosem pomidorowym

1 godz 10 min Łatwy
Kurczak w sosie paprykowo-śmietanowym

Kurczak w sosie paprykowo-śmietanowym

1 godz 6 min Średni
Bitki indycze z papryką

Bitki indycze z papryką

1 godz 8 min Łatwy
Warzywa nadziewane mięsnym bukietem smaków

Warzywa nadziewane mięsnym bukietem smaków

1 godz 15 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Jak zawekować bigos?
Jak zawekować bigos?
Jak obrać pomidora?
Jak obrać pomidora?
Jak zrobić leczo?
Jak zrobić leczo?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu