Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jak zdjąć skórkę z papryki

Jak zdjąć skórkę z papryki

Papryka należy do uniwersalnych warzyw, można z niej zrobić pyszne sałatki, zupy, faszerować i jeść z kanapkami. Jednak nie należy do lekkostrawnych, dlatego warto pozbawić ją skórki. Jak zdjąć skórkę z papryki? Oto kilka sprawdzonych sposobów!

Jak zdjąć skórkę z papryki za pomocą piekarnika?

Jednym z bardzo prostych sposobów na pozbycie się skórki z papryki jest upieczenie jej w piekarniku. Wystarczy tylko umyć warzywo, wydrążyć gniazda nasienne, a następnie pokroić na cząstki. Paprykę układamy na blaszce, delikatnie skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni C. Powinna być gotowa po 20 minutach. Warto co jakiś czas sprawdzać, czy jest już pomarszczona i lekko zwęglona – nie wpłynie to na smak papryki.

Jak obrać paprykę? Wystarczy tylko delikatnie naciąć skórkę za pomocą noża i zdjąć. Skórka powinna bardzo łatwo odejść, pozostawiając warzywo miękkie i soczyste. A co można przygotować z papryki? Idealnie sprawdzi się ona do zupy, dań z makaronem lub na kanapki. Papryka pieczona w oliwie doskonale smakuje w formie pasty w towarzystwie ciepłych tostów.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Gotowanie papryki w garnku

A jak ściągnąć skórkę z papryki bez pieczenia? To równie proste! Należy włożyć całe warzywo do gotującej się wody i pozostawić na około 5 minut. Następnie wyjmujemy je z garnka, kroimy na ćwiartki i zdejmujemy skórkę. To niezwykle szybki i mało pracochłonny sposób.

Można również włożyć gorącą paprykę do woreczka foliowego i poczekać aż ostygnie. Wówczas jeszcze prościej będzie można zdjąć skórkę i od razu wykorzystać warzywo do przygotowania potrawy. Istnieje jeszcze szybsza metoda na usunięcie skórki z papryki za pomocą wody. Należy zanurzyć ją we wrzątku, odczekać 1 minutę, a następnie włożyć do lodowatej wody na około 10 sekund. Gdy nieco ostygnie, zdejmujemy skórkę.

Jak obrać paprykę w mikrofalówce? Szybki i prosty sposób!

Jeżeli nie mamy czasu na pieczenie ani gotowanie papryki w wodzie, można również wykorzystać kuchenkę mikrofalową. Wystarczy tylko ustawić pełną moc i piec przez około 2 minuty. Miąższ będzie miękki, a skórka łatwo odejdzie po ostudzeniu. Warto wcześniej pokroić paprykę na ćwiartki, by przyspieszyć cały proces.

Jak ściągnąć skórkę z papryki bez pieczenia?

Ostatnim sprawdzonym sposobem na pozbycie się skórki z papryki jest opalenie jej nad gazem. To bardzo proste. Wystarczy tylko nadziać paprykę na widelec i podpiekać do momentu aż skórka zrobi się czarna. Sprawdzi się również palnik kuchenny. Tak opaloną paprykę należy włączyć do woreczka foliowego i poczekać aż ostygnie. Skórka bardzo łatwo odejdzie, a papryka pozostanie soczysta i miękka.

Pyszne i proste dania z papryki

Z papryki można przygotować wiele dań obiadowych, ale równie sprawdzi się do przyrządzenia przystawek i przekąsek. Jedną z ciekawszych propozycji jest gulasz paprykowo śmietankowy z polędwicą wieprzową w towarzystwie ziemniaczanego puree. A może dip paprykowy? Jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Należy zdjąć skórkę z papryki i połączyć z podduszoną cebulą i gęstym Majonezem Dekoracyjnym WINIARY.

Papryka znakomicie smakuje podawana z mięsem, wędlinami i słupkami warzyw. Może być również doskonałym dodatkiem do pasztetu, któremu nada piękny kolor i charakterystyczny smak. Wystarczy tylko przygotować pasztet z ulubionego przepisu, a na koniec dodać do mięsa drobno pokrojoną ugotowaną lub upieczoną paprykę. Pasztet z papryką wybornie smakuje z sosem tatarskim na zimno, ciepło lub na kanapki.

 

Polecane przepisy

Zupa paprykowa z ziemniakami

Zupa paprykowa z ziemniakami

55 min Łatwy
Ratatuj - leczo warzywne

Ratatuj - leczo warzywne

34 min Łatwy
Faszerowana papryka kaszą kuskus i gotowanym indykiem z sosem pomidorowym

Faszerowana papryka kaszą kuskus i gotowanym indykiem z sosem pomidorowym

1 godz 10 min Łatwy
Kurczak w sosie paprykowo-śmietanowym

Kurczak w sosie paprykowo-śmietanowym

1 godz 6 min Średni
Bitki indycze z papryką

Bitki indycze z papryką

1 godz 8 min Łatwy
Warzywa nadziewane mięsnym bukietem smaków

Warzywa nadziewane mięsnym bukietem smaków

1 godz 15 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

bigos w słoiku
Jak zawekować bigos?
Jak obrać pomidora?
Jak obrać pomidora?
leczo
Jak zrobić leczo?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu