Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Jak zdjąć skórkę z papryki

Papryka należy do uniwersalnych warzyw, można z niej zrobić pyszne sałatki, zupy, faszerować i jeść z kanapkami. Jednak nie należy do lekkostrawnych, dlatego warto pozbawić ją skórki. Jak zdjąć skórkę z papryki? Oto kilka sprawdzonych sposobów!

Jak zdjąć skórkę z papryki za pomocą piekarnika?

Jednym z bardzo prostych sposobów na pozbycie się skórki z papryki jest upieczenie jej w piekarniku. Wystarczy tylko umyć warzywo, wydrążyć gniazda nasienne, a następnie pokroić na cząstki. Paprykę układamy na blaszce, delikatnie skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni C. Powinna być gotowa po 20 minutach. Warto co jakiś czas sprawdzać, czy jest już pomarszczona i lekko zwęglona – nie wpłynie to na smak papryki.

Jak obrać paprykę? Wystarczy tylko delikatnie naciąć skórkę za pomocą noża i zdjąć. Skórka powinna bardzo łatwo odejść, pozostawiając warzywo miękkie i soczyste. A co można przygotować z papryki? Idealnie sprawdzi się ona do zupy, dań z makaronem lub na kanapki. Papryka pieczona w oliwie doskonale smakuje w formie pasty w towarzystwie ciepłych tostów.

Gotowanie papryki w garnku

A jak ściągnąć skórkę z papryki bez pieczenia? To równie proste! Należy włożyć całe warzywo do gotującej się wody i pozostawić na około 5 minut. Następnie wyjmujemy je z garnka, kroimy na ćwiartki i zdejmujemy skórkę. To niezwykle szybki i mało pracochłonny sposób.

Można również włożyć gorącą paprykę do woreczka foliowego i poczekać aż ostygnie. Wówczas jeszcze prościej będzie można zdjąć skórkę i od razu wykorzystać warzywo do przygotowania potrawy. Istnieje jeszcze szybsza metoda na usunięcie skórki z papryki za pomocą wody. Należy zanurzyć ją we wrzątku, odczekać 1 minutę, a następnie włożyć do lodowatej wody na około 10 sekund. Gdy nieco ostygnie, zdejmujemy skórkę.

Jak obrać paprykę w mikrofalówce? Szybki i prosty sposób!

Jeżeli nie mamy czasu na pieczenie ani gotowanie papryki w wodzie, można również wykorzystać kuchenkę mikrofalową. Wystarczy tylko ustawić pełną moc i piec przez około 2 minuty. Miąższ będzie miękki, a skórka łatwo odejdzie po ostudzeniu. Warto wcześniej pokroić paprykę na ćwiartki, by przyspieszyć cały proces.

Jak ściągnąć skórkę z papryki bez pieczenia?

Ostatnim sprawdzonym sposobem na pozbycie się skórki z papryki jest opalenie jej nad gazem. To bardzo proste. Wystarczy tylko nadziać paprykę na widelec i podpiekać do momentu aż skórka zrobi się czarna. Sprawdzi się również palnik kuchenny. Tak opaloną paprykę należy włączyć do woreczka foliowego i poczekać aż ostygnie. Skórka bardzo łatwo odejdzie, a papryka pozostanie soczysta i miękka.

Pyszne i proste dania z papryki

Z papryki można przygotować wiele dań obiadowych, ale równie sprawdzi się do przyrządzenia przystawek i przekąsek. Jedną z ciekawszych propozycji jest gulasz paprykowo śmietankowy z polędwicą wieprzową w towarzystwie ziemniaczanego puree. A może dip paprykowy? Jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Należy zdjąć skórkę z papryki i połączyć z podduszoną cebulą i gęstym Majonezem Dekoracyjnym WINIARY.

Papryka znakomicie smakuje podawana z mięsem, wędlinami i słupkami warzyw. Może być również doskonałym dodatkiem do pasztetu, któremu nada piękny kolor i charakterystyczny smak. Wystarczy tylko przygotować pasztet z ulubionego przepisu, a na koniec dodać do mięsa drobno pokrojoną ugotowaną lub upieczoną paprykę. Pasztet z papryką wybornie smakuje z sosem tatarskim na zimno, ciepło lub na kanapki.

 

Polecane artykuły

Jak zawekować bigos?
Jak obrać pomidora?
Jak zrobić leczo?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu