Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt

Jak zrobić leczo?

Leczo to potrawa pochodząca z Węgier, jednak na dobre zadomowiła się w polskich kuchniach. Mogłoby się wydawać, że to proste do przygotowania danie, jednak aby wyszło idealnie, należy trzymać się kilku zasad. Nieodłącznymi elementami – fundamentem leczo – są papryka, pomidory i cebula. Reszta zależy od naszej wyobraźni. Czy istnieje jeden dobry przepis na leczo? Jak zrobić leczo mięsne , a jak wegetariańskie?
Rejestracja grill WINIARY

Odkryj korzyści tylko dla zarejestrowanych!

Czeka na Ciebie wyjątkowy e-book

  • z pysznymi przepisami na grilla!

  • Załóż konto, odbierz prezent, który przygotowaliśmy specjalnie dla Ciebie i ugotuj z nami smaczne dania.
    Zarejestruj się

    Po pierwsze składniki

    Papryka jest podstawowym składnikiem leczo. W sklepach najczęściej możemy kupić ją w kolorze czerwonym, zielonym i żółtym. Każdy rodzaj smakuje odrobinę inaczej. Jaką paprykę wybrać? Węgierskie przepisy najczęściej zakładają dodatek zielonej i żółtej papryki, a czerwonej używa się w postaci sproszkowanej, aby dodać jeszcze więcej aromatu. W Polsce częściej przygotowujemy leczo z papryki czerwonej. Jednak ogranicza nas własna wyobraźnia i preferencje smakowe.

    Z tego co pod ręką banner porady

    I nic się nie zmarnuje!

    Kawałek cukinii? Pół kiełbaski z wczoraj? Papryka na którą przyszedł już czas? Odkryj sposób, jak gotować smacznie, szybko i bez marnowania. Sięgnij po produkty WINIARY POMYSŁ NA…, które pomogą Ci wykorzystać składniki, które masz w swojej kuchni. I nic się nie zmarnuje! A Ty, co masz dzisiaj pod ręką?
    Dowiedz się więcej

    Co jeszcze dodaje się do leczo? Oczywiście cebulę, która przed dodaniem innych składników powinna być usmażona do miękkości. Również wybór pomidorów na ogromne znaczenie. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem są świeże pomidory, jednak jeżeli ich nie mamy, można użyć dobrej jakości pomidorów z puszki (nie trzeba ich długo gotować wraz z innymi składnikami). A jakie są najlepsze przyprawy do leczo? Przede wszystkim zioła, pieprz, sól i suszona papryka. Leczo warzywne najczęściej zawiera dodatkowo pieczarki, cukinię, a nawet dynie. Wersja mięsna nie może się obejść bez kiełbasy lub boczku.

    Leczo z cukinii

    Do przygotowania popularnego leczo z cukinii z kiełbasą dla czterech osób będziesz potrzebować: 2 małych cukinii, czerwonej papryki, cebuli, marchewki, koncentratu pomidorowego, Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, oleju i przypraw do smaku: bazylii, papryki słodkiej i ostrej, oregano, soli i pieprzu. Jak je przyrządzić? Na rozgrzanym oleju należy zeszklić cebulkę i podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę. Następnie do garnka dodaj pokrojoną cukinię i paprykę, startą marchewkę oraz bulion i duś około 20 minut. Gdy warzywa zmiękną, dodaj koncentrat, przyprawy i jeszcze chwilę podduś. Gotowe!

    Leczo z pieczarkami

    Kolejną pyszną propozycją na to danie jest leczo z pieczarkami i kiełbasą. Do tego przepisu potrzebować będziesz więcej czerwonej papryki – 3 sztuki – a także świeżych pomidorów, 400 g pieczarek, białej i czerwonej cebuli, kiełbasy, Bulionu drobiowego WINIARY, oleju oraz przypraw: soli, pieprzu i słodkiej papryki. Tym razem pokrojoną paprykę wrzuć do garnka, podlej wodą i podduś. Następnie dodaj pomidory i od czasu do czasu zamieszaj. Na rozgrzanej z olejem patelni przysmaż cebulkę, kiełbasę i pieczarki. Następnie połącz składniki, dodając kostkę bulionową rozpuszczoną w gorącej wodzie i przyprawy.

    Przepis na leczo wegetariańskie

    Ratatuj – leczo warzywne to dobra alternatywa dla wegetarian oraz tych, którzy mają ochotę na nieco lżejsze danie. Do przyrządzenia potrawy należy przygotować cukinię, bakłażana, czerwoną i żółtą paprykę, cebulę, 2 ząbki czosnku, Bulion Warzywny WINIARY, oliwę, łyżkę koncentratu pomidorowego oraz przyprawy: ziele angielskie, pieprz i tymianek. Czosnek i cebulę zeszklij na oliwie i dodaj pokrojone warzywa, wymieszaj i smaż 5 minut. Następnie dodaj bulion i koncentrat, szklankę wody i przyprawy. Całość duś około 20 min i podawaj z pieczywem.

    Polecane przepisy

    Tarta z cukinią, marchewką i bakłażanem

    Tarta z cukinią, marchewką i bakłażanem

    1 godz 50 min Łatwy
    Leczo z cukinią i bakłażanem

    Leczo z cukinią i bakłażanem

    1 godz 5 min Łatwy
    Leczo z kurczakiem

    Leczo z kurczakiem

    41 min Łatwy
    Leczo z dynią, cukinią i kiełbasą

    Leczo z dynią, cukinią i kiełbasą

    32 min Łatwy
    Zupa paprykowa z kurczakiem

    Zupa paprykowa z kurczakiem

    57 min Średni
    Papryka faszerowana warzywami, ryżem i mięsem

    Papryka faszerowana warzywami, ryżem i mięsem

    1 godz 17 min Łatwy
    Zobacz więcej przepisów

    Polecane artykuły

    Co można zrobić z papryki na zimę?
    Co można zrobić z papryki na zimę?
    Jak obrać paprykę ze skóry?
    Jak obrać paprykę ze skóry?
    Jak zagęścić gulasz?
    Jak zagęścić gulasz?
    Jakie warzywa dodać do ryby po grecku?
    Jakie warzywa dodać do ryby po grecku?
    Wegetariańskie spaghetti – zobacz te przepisy
    Wegetariańskie spaghetti – zobacz te przepisy
    Zobacz więcej artykułów
    Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

    Ciesz się gotowaniem z Winiary

    Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

    Zobacz produkty
    • Facebook
    • Youtube
    • Twitter
    • Instagram
    • Pinterest
    • Zarejestruj się
    • Polityka Cookies
    • Zaloguj się
    • Kontakt
    • Polityka prywatności
    • Regulamin serwisu