Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
leczo

Jak zrobić leczo?

Leczo to potrawa pochodząca z Węgier, jednak na dobre zadomowiła się w polskich kuchniach. Mogłoby się wydawać, że to proste do przygotowania danie, jednak aby wyszło idealnie, należy trzymać się kilku zasad. Nieodłącznymi elementami – fundamentem leczo – są papryka, pomidory i cebula. Reszta zależy od naszej wyobraźni. Czy istnieje jeden dobry przepis na leczo? Jak zrobić leczo mięsne, a jak wegetariańskie?
Jagna klub banner desktop

Graj w Klubie Pomagania i Niemarnowania

Sprawdź
Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Po pierwsze składniki

Papryka jest podstawowym składnikiem leczo. W sklepach najczęściej możemy kupić ją w kolorze czerwonym, zielonym i żółtym. Każdy rodzaj smakuje odrobinę inaczej. Jaką paprykę wybrać? Węgierskie przepisy najczęściej zakładają dodatek zielonej i żółtej papryki, a czerwonej używa się w postaci sproszkowanej, aby dodać jeszcze więcej aromatu. W Polsce częściej przygotowujemy leczo z papryki czerwonej. Jednak ogranicza nas własna wyobraźnia i preferencje smakowe.

Co jeszcze dodaje się do leczo? Oczywiście cebulę, która przed dodaniem innych składników powinna być usmażona do miękkości. Również wybór pomidorów na ogromne znaczenie. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem są świeże pomidory, jednak jeżeli ich nie mamy, można użyć dobrej jakości pomidorów z puszki (nie trzeba ich długo gotować wraz z innymi składnikami). A jakie są najlepsze przyprawy do leczo? Przede wszystkim zioła, pieprz, sól i suszona papryka. Leczo warzywne najczęściej zawiera dodatkowo pieczarki, cukinię, a nawet dynie. Wersja mięsna nie może się obejść bez kiełbasy lub boczku.

Leczo z cukinii

Do przygotowania popularnego leczo z cukinii z kiełbasą dla czterech osób będziesz potrzebować: 2 małych cukinii, czerwonej papryki, cebuli, marchewki, koncentratu pomidorowego, Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, oleju i przypraw do smaku: bazylii, papryki słodkiej i ostrej, oregano, soli i pieprzu. Jak je przyrządzić? Na rozgrzanym oleju należy zeszklić cebulkę i podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę. Następnie do garnka dodaj pokrojoną cukinię i paprykę, startą marchewkę oraz bulion i duś około 20 minut. Gdy warzywa zmiękną, dodaj koncentrat, przyprawy i jeszcze chwilę podduś. Gotowe!

Leczo z pieczarkami

Kolejną pyszną propozycją na to danie jest leczo z pieczarkami i kiełbasą. Do tego przepisu potrzebować będziesz więcej czerwonej papryki – 3 sztuki – a także świeżych pomidorów, 400 g pieczarek, białej i czerwonej cebuli, kiełbasy, Bulionu drobiowego WINIARY, oleju oraz przypraw: soli, pieprzu i słodkiej papryki. Tym razem pokrojoną paprykę wrzuć do garnka, podlej wodą i podduś. Następnie dodaj pomidory i od czasu do czasu zamieszaj. Na rozgrzanej z olejem patelni przysmaż cebulkę, kiełbasę i pieczarki. Następnie połącz składniki, dodając kostkę bulionową rozpuszczoną w gorącej wodzie i przyprawy.

Przepis na leczo wegetariańskie

Ratatuj – leczo warzywne to dobra alternatywa dla wegetarian oraz tych, którzy mają ochotę na nieco lżejsze danie. Do przyrządzenia potrawy należy przygotować cukinię, bakłażana, czerwoną i żółtą paprykę, cebulę, 2 ząbki czosnku, Bulion Warzywny WINIARY, oliwę, łyżkę koncentratu pomidorowego oraz przyprawy: ziele angielskie, pieprz i tymianek. Czosnek i cebulę zeszklij na oliwie i dodaj pokrojone warzywa, wymieszaj i smaż 5 minut. Następnie dodaj bulion i koncentrat, szklankę wody i przyprawy. Całość duś około 20 min i podawaj z pieczywem.

Z tego co pod ręką banner porady

I nic się nie zmarnuje!

Kawałek cukinii? Pół kiełbaski z wczoraj? Papryka na którą przyszedł już czas? Odkryj sposób, jak gotować smacznie, szybko i bez marnowania. Sięgnij po produkty WINIARY POMYSŁ NA…, które pomogą Ci wykorzystać składniki, które masz w swojej kuchni. I nic się nie zmarnuje! A Ty, co masz dzisiaj pod ręką?
Dowiedz się więcej

Polecane przepisy

Tarta z cukinią, marchewką i bakłażanem

Tarta z cukinią, marchewką i bakłażanem

1 godz 50 min Łatwy
Leczo z cukinią i bakłażanem

Leczo z cukinią i bakłażanem

1 godz 5 min Łatwy
Leczo z kurczakiem

Leczo z kurczakiem

41 min Łatwy
Leczo z dynią, cukinią i kiełbasą

Leczo z dynią, cukinią i kiełbasą

32 min Łatwy
Zupa paprykowa z kurczakiem

Zupa paprykowa z kurczakiem

57 min Średni
Papryka faszerowana warzywami, ryżem i mięsem

Papryka faszerowana warzywami, ryżem i mięsem

1 godz 17 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Co można zrobić z papryki na zimę? | Porady i inspiracje Winiary
Co można zrobić z papryki na zimę?
jak-obrać-paprykę-ze-skóry-2-866x575.jpg  ZWZ WINIARY
Jak obrać paprykę ze skóry?
Jak zagęścić gulasz
Jak zagęścić gulasz?
warzywa do ryby po grecku
Jakie warzywa dodać do ryby po grecku?
Wegetariańskie spaghetti na białym talerzu
Wegetariańskie spaghetti – zobacz te przepisy
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu