Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
jak-obrać-paprykę-ze-skóry-2-866x575.jpg  ZWZ WINIARY

Jak obrać paprykę ze skóry?

Zielona, czerwona, żółta, a może pomarańczowa? Papryka to jedno z tych warzyw, które ma wiele zastosowań. Można ją jeść na surowo, dodać do sałatki, zaserwować faszerowaną. W naszej kuchni często spotkacie ją jako składnik zup. Gęsty krem z papryki to danie, które gości na moim stole przynajmniej raz w miesiącu. Papryka dobrze smakuje także na kanapkach. Warzywo to, choć bogate w witaminy i składniki, nie należy niestety do lekkostrawnych. Aby lepiej je strawić, dobrze jest pozbawić jej skórki. Skórka papryki jest jednak niezwykle cienka i trudna do obrania. Zatem…jak obrać paprykę ze skóry? Podrzucamy kilka sprawdzonych pomysłów, dzięki którym papryka zacznie częściej gościć w Twojej kuchni.

WINIARY ZwZ

 

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Jak obrać paprykę ze skóry?

 Jednym z najprostszych sposobów na to, aby obrać paprykę ze skóry, jest umieszczenie jej w garnku z gorącą wodą. Warzywo należy dokładniej zanurzyć w wodzie i kilka razy odwrócić. Po wyciągnięciu jej z wody, sparzona skórka powinna łatwo odejść – podobnie jak w przypadku pomidora.

WINIARY ZwZ

 

Kolejny sprawdzony sposób na obieranie!

Innym pomysłem na to, jak obrać paprykę ze skóry, może być upieczenie papryki w piekarniku. Papryki należy umyć, wydrążyć, a następnie pokroić na mniejsze części. Kawałki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie skropić oliwą. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni, najlepiej z funkcją termoobiegu. Papryki powinno się piec przez min. 20 minut – do momentu, kiedy skórka się pomarszczy i zacznie przypalać. Niech nie przerazi Was zwęglona wierzchnia warstwa. Po wyjęciu papryki z piekarnika, skórkę należy delikatnie naciąć nożem i zdjąć. Można ją także włożyć do foliowego woreczka i przez chwilę potrząsać i obracać – skórka powinna odejść. Upieczona w ten sposób papryka nada się doskonale do zupy lub na kanapki.

WINIARY ZwZWINIARY ZwZWINIARY ZwZWINIARY ZwZ

Poznaj przepisy wykorzystujące paprykę!

  • Krem z bakłażana i papryki
  • Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone
  • Krem z papryki z rozmarynem
  • Pikantna zupa krem z papryki pieczonej z pomidorami i świeżym tymiankiem

Autor: Ania

Polecane artykuły

Jak zdjąć skórkę z papryki
Jak zdjąć skórkę z papryki
Jak obierać szparagi
Jak obierać szparagi?
Jak obierać ogórki, aby nie były gorzkie
Jak obierać ogórki, aby nie były gorzkie
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu