Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
jak-obrać-paprykę-ze-skóry-2-866x575.jpg  ZWZ WINIARY

Jak obrać paprykę ze skóry?

Zielona, czerwona, żółta, a może pomarańczowa? Papryka to jedno z tych warzyw, które ma wiele zastosowań. Można ją jeść na surowo, dodać do sałatki, zaserwować faszerowaną. W naszej kuchni często spotkacie ją jako składnik zup. Gęsty krem z papryki to danie, które gości na moim stole przynajmniej raz w miesiącu. Papryka dobrze smakuje także na kanapkach. Warzywo to, choć bogate w witaminy i składniki, nie należy niestety do lekkostrawnych. Aby lepiej je strawić, dobrze jest pozbawić jej skórki. Skórka papryki jest jednak niezwykle cienka i trudna do obrania. Zatem…jak obrać paprykę ze skóry? Podrzucamy kilka sprawdzonych pomysłów, dzięki którym papryka zacznie częściej gościć w Twojej kuchni.
WINIARY ZwZ

 

Jak obrać paprykę ze skóry?

 Jednym z najprostszych sposobów na to, aby obrać paprykę ze skóry, jest umieszczenie jej w garnku z gorącą wodą. Warzywo należy dokładniej zanurzyć w wodzie i kilka razy odwrócić. Po wyciągnięciu jej z wody, sparzona skórka powinna łatwo odejść – podobnie jak w przypadku pomidora.

WINIARY ZwZ

 

Kolejny sprawdzony sposób na obieranie!

Innym pomysłem na to, jak obrać paprykę ze skóry, może być upieczenie papryki w piekarniku. Papryki należy umyć, wydrążyć, a następnie pokroić na mniejsze części. Kawałki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie skropić oliwą. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni, najlepiej z funkcją termoobiegu. Papryki powinno się piec przez min. 20 minut – do momentu, kiedy skórka się pomarszczy i zacznie przypalać. Niech nie przerazi Was zwęglona wierzchnia warstwa. Po wyjęciu papryki z piekarnika, skórkę należy delikatnie naciąć nożem i zdjąć. Można ją także włożyć do foliowego woreczka i przez chwilę potrząsać i obracać – skórka powinna odejść. Upieczona w ten sposób papryka nada się doskonale do zupy lub na kanapki.

WINIARY ZwZWINIARY ZwZWINIARY ZwZWINIARY ZwZ

Poznaj przepisy wykorzystujące paprykę!

  • Krem z bakłażana i papryki
  • Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone
  • Krem z papryki z rozmarynem
  • Pikantna zupa krem z papryki pieczonej z pomidorami i świeżym tymiankiem

Autor: Ania

Polecane artykuły

Jak zdjąć skórkę z papryki
Jak zdjąć skórkę z papryki
Jak obierać szparagi?
Jak obierać szparagi?
Jak obierać ogórki, aby nie były gorzkie
Jak obierać ogórki, aby nie były gorzkie
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu