Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Gdy chcemy cieszyć się smakiem ulubionych potraw przez cały rok, warto zamrozić sezonowe produkty. Należą do nich między innymi grzyby, które możemy zbierać od połowy wiosny do połowy jesieni. Które grzyby można mrozić i jak mrozić grzyby, żeby nie były gorzkie?

Czy można mrozić grzyby? Sprawdź, które najlepiej się do tego nadają

Należy pamiętać, że nie wszystkie grzyby nadają się do mrożenia, jednak na szczęście wyjątków nie jest dużo. Nie można mrozić galaretka kolczastego, płomykówki galaretowatej i purchawicy olbrzymiej. Grzyby powinny mieć zwarty miąższ, więc najlepiej nadają się do mrożenia popularne gatunki, czyli podgrzybki, kozaki, prawdziwki, maślaki, kurki, rydze i kanie.


Uwaga! Przed zamrożeniem grzybów należy mieć pewność co do gatunku i upewnić się, że są to odmiany jadalne. Powinny być świeże i bez widocznych skaz. Po grzybobraniu warto od razu postanowić, jak wykorzystamy nasze zbiory. Grzyby nie powinny długo leżeć bez obróbki. Najlepiej tego samego dnia podzielić je według gatunku i przygotować etykiety z datą i przeznaczeniem.

Jak mrozić kurki, żeby nie były gorzkie? Podpowiadamy!

Kurki to grzyby o charakterystycznym pieprzowym posmaku. Idealnie nadają się do przygotowywania różnorodnych potraw. Grzyby w sosie śmietanowym, tarta z grzybami leśnymi, polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym czy risotto z grzybami leśnymi to tylko niektóre propozycje. W tego typu daniach sprawdzą się oczywiście nie tylko kurki, warto eksperymentować z ulubionymi składnikami.

Kuchnia polska słynie z zupy grzybowej,  pierogów, bigosu czy gulaszów, a ich smak podkreślą właśnie grzyby. Kurki świetnie komponują się z makaronem i sosem śmietanowym – to znakomity przepis na obiad dla całej rodziny.

Aby służyły nam przez cały rok i po rozmrożeniu nie sprawiły przykrej niespodzianki z gorzkim posmakiem, warto wiedzieć, jak obrabiać i mrozić grzyby. Przede wszystkim należy poddać je obróbce termicznej.

Jednym ze sposobów jest blanszowanie, które polega na sparzeniu, czyli krótkim zanurzeniu grzybów w osolonym wrzątku i gotowaniu przez około 3 minuty. Następnie wystarczy tylko je odcedzić, przepłukać zimną wodą i dokładnie osuszyć. Istnieje jeszcze inna metoda obróbki grzybów. Jak mrozić kurki, żeby nie były gorzkie i zachowały znakomity smak i wartości odżywcze? Dobrym sposobem jest gotowanie na parze.

Dzięki takiej obróbce zachowają jędrność. To bardzo proste. Wystarczy zagotować osoloną wodę w specjalnym garnku przystosowanym do gotowania na parze, włożyć kurki do górnej części parownika, przykryć i pozostawić na około 10 minut. Mrożenie kurek można poprzedzić duszeniem na patelni z niewielką ilością masła lub oleju roślinnego. Warto dodać posiekaną cebulkę, która również uchroni przed gorzkim posmakiem.

Jak mrozić grzyby? Podstawowe zasady przechowywania mrożonek

Kurki, podgrzybki czy borowiki mrożone – wszystkie zachowają swój charakterystyczny smak, jeżeli będziemy trzymać się kilku zasad. Niezależnie od wcześniejszej obróbki termicznej należy poczekać, aż grzyby wyschną i ostygną. Niestety zbyt wilgotne grzyby mogą się ze sobą skleić po zamrożeniu. Jeżeli mimo wszystko przydarzy nam się taka sytuacja, wystarczy je sparzyć wrzącą wodą po wyjęciu z zamrażalnika. Jak przechowywać grzyby mrożone? Nie powinny mieć dostępu do powietrza, więc najlepszym rozwiązaniem będzie włożenie ich do woreczków do mrożenia i szczelne zamknięcie. Równie dobrze można przechowywać je w plastikowych pudełkach. Grzyby mrożone można przechowywać około 6-8 miesięcy.

Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty