Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt

Jak mrozić grzyby na zimę, żeby nie były gorzkie?

Gdy chcemy cieszyć się smakiem ulubionych potraw przez cały rok, warto zamrozić sezonowe produkty. Należą do nich między innymi grzyby, które możemy zbierać od połowy wiosny do połowy jesieni. Które grzyby można mrozić i jak mrozić grzyby, żeby nie były gorzkie?
Rejestracja grill WINIARY

Odkryj korzyści tylko dla zarejestrowanych!

Czeka na Ciebie wyjątkowy e-book

  • z pysznymi przepisami na grilla!

  • Załóż konto, odbierz prezent, który przygotowaliśmy specjalnie dla Ciebie i ugotuj z nami smaczne dania.
    Zarejestruj się

    Czy można mrozić grzyby? Sprawdź, które najlepiej się do tego nadają

    Należy pamiętać, że nie wszystkie grzyby nadają się do mrożenia, jednak na szczęście wyjątków nie jest dużo. Nie można mrozić galaretka kolczastego, płomykówki galaretowatej i purchawicy olbrzymiej. Grzyby powinny mieć zwarty miąższ, więc najlepiej nadają się do mrożenia popularne gatunki, czyli podgrzybki, kozaki, prawdziwki, maślaki, kurki, rydze i kanie.


    Uwaga! Przed zamrożeniem grzybów należy mieć pewność co do gatunku i upewnić się, że są to odmiany jadalne. Powinny być świeże i bez widocznych skaz. Po grzybobraniu warto od razu postanowić, jak wykorzystamy nasze zbiory. Grzyby nie powinny długo leżeć bez obróbki. Najlepiej tego samego dnia podzielić je według gatunku i przygotować etykiety z datą i przeznaczeniem.

    Jak mrozić kurki, żeby nie były gorzkie? Podpowiadamy!

    Kurki to grzyby o charakterystycznym pieprzowym posmaku. Idealnie nadają się do przygotowywania różnorodnych potraw. Grzyby w sosie śmietanowym, tarta z grzybami leśnymi, polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym czy risotto z grzybami leśnymi to tylko niektóre propozycje. W tego typu daniach sprawdzą się oczywiście nie tylko kurki, warto eksperymentować z ulubionymi składnikami.

    Kuchnia polska słynie z zupy grzybowej,  pierogów, bigosu czy gulaszów, a ich smak podkreślą właśnie grzyby. Kurki świetnie komponują się z makaronem i sosem śmietanowym – to znakomity przepis na obiad dla całej rodziny.

    Aby służyły nam przez cały rok i po rozmrożeniu nie sprawiły przykrej niespodzianki z gorzkim posmakiem, warto wiedzieć, jak obrabiać i mrozić grzyby. Przede wszystkim należy poddać je obróbce termicznej.

    Jednym ze sposobów jest blanszowanie, które polega na sparzeniu, czyli krótkim zanurzeniu grzybów w osolonym wrzątku i gotowaniu przez około 3 minuty. Następnie wystarczy tylko je odcedzić, przepłukać zimną wodą i dokładnie osuszyć. Istnieje jeszcze inna metoda obróbki grzybów. Jak mrozić kurki, żeby nie były gorzkie i zachowały znakomity smak i wartości odżywcze? Dobrym sposobem jest gotowanie na parze.

    Dzięki takiej obróbce zachowają jędrność. To bardzo proste. Wystarczy zagotować osoloną wodę w specjalnym garnku przystosowanym do gotowania na parze, włożyć kurki do górnej części parownika, przykryć i pozostawić na około 10 minut. Mrożenie kurek można poprzedzić duszeniem na patelni z niewielką ilością masła lub oleju roślinnego. Warto dodać posiekaną cebulkę, która również uchroni przed gorzkim posmakiem.

    Jak mrozić grzyby? Podstawowe zasady przechowywania mrożonek

    Kurki, podgrzybki czy borowiki mrożone – wszystkie zachowają swój charakterystyczny smak, jeżeli będziemy trzymać się kilku zasad. Niezależnie od wcześniejszej obróbki termicznej należy poczekać, aż grzyby wyschną i ostygną. Niestety zbyt wilgotne grzyby mogą się ze sobą skleić po zamrożeniu. Jeżeli mimo wszystko przydarzy nam się taka sytuacja, wystarczy je sparzyć wrzącą wodą po wyjęciu z zamrażalnika. Jak przechowywać grzyby mrożone? Nie powinny mieć dostępu do powietrza, więc najlepszym rozwiązaniem będzie włożenie ich do woreczków do mrożenia i szczelne zamknięcie. Równie dobrze można przechowywać je w plastikowych pudełkach. Grzyby mrożone można przechowywać około 6-8 miesięcy.

    Polecane przepisy

    Zupa z cukinii z chrupiącymi kurkami

    Zupa z cukinii z chrupiącymi kurkami

    55 min Łatwy
    Szybki gulasz grzybowy

    Szybki gulasz grzybowy

    15 min Łatwy
    Tarta z kurkami, serem feta i tymiankiem

    Tarta z kurkami, serem feta i tymiankiem

    2 godz 22 min Łatwy
    Pierogi z kaszą i grzybami

    Pierogi z kaszą i grzybami

    2 godz 50 min Łatwy
    Borowikowa z kaszą gryczaną i grzybami

    Borowikowa z kaszą gryczaną i grzybami

    31 min Łatwy
    Sos borowikowy z kaszą

    Sos borowikowy z kaszą

    51 min Łatwy
    Zobacz więcej przepisów

    Polecane artykuły

    Jak mrozić truskawki, aby zachować ich smak
    Jak mrozić truskawki, aby zachować ich smak
    Jak mrozić jedzenie? Sprawdzone zasady mrożenia żywności
    Jak mrozić jedzenie? Sprawdzone zasady mrożenia żywności
    Jak szybko rozmrozić mięso? Garść porad
    Jak szybko rozmrozić mięso? Garść porad
    Zobacz więcej artykułów
    Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

    Ciesz się gotowaniem z Winiary

    Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

    Zobacz produkty
    • Facebook
    • Youtube
    • Twitter
    • Instagram
    • Pinterest
    • Zarejestruj się
    • Polityka Cookies
    • Zaloguj się
    • Kontakt
    • Polityka prywatności
    • Regulamin serwisu