Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Czy pieczarki trzeba obierać i jak to robić porady

Czy pieczarki trzeba obierać i jak to robić?

Niewątpliwie pieczarki mają swoich zwolenników i posiadają niepowtarzalny smak, a pewne dania bez nich nie byłyby takie same. I chociaż wiele osób uważa, że pieczarki nie są tak aromatyczne i wyjątkowe jak grzyby leśne, to ze względu na swoją ogólnodostępność są powszechnie stosowane jako dodatek do wielu potraw. Są one świetnym sposobem na urozmaicenie wielu dań i pozwalają im nadać wyrazistego smaku.

Sposoby wykorzystania pieczarek w kuchni

Pieczarki są świetnym dodatkiem do dań. Można je dodać do gulaszu wołowego, pieczonego kurczaka, placków ziemniaczanych lub kotletów z jajek. Niektórzy z nas zachwycą się także niepowtarzalnym smakiem dobrej zupy krem z pieczarek. Jednakże każdy z nas zna je doskonale z niepowtarzalnego smaku polskiej zapiekanki.

Pieczarki poddaje się obróbce termicznej. Można je smażyć, gotować i piec. Nadają się również do grillowania. Niemniej jednak czy pieczarki trzeba obierać, dodając je do potraw?

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Czy pieczarki się obiera?

Wielu zapalonych kucharzy często zadaje sobie to pytanie, a ich zdania w tej kwestii są podzielone. Obieranie pieczarek dla jednych pasjonatów kuchni jest konieczne, inni natomiast powiedzą, że jest ono zbędne. Natomiast niektóre osoby nie mają nawet pojęcia, że pieczarki można obrać, a inne po prostu nie wiedzą, jak obrać pieczarki.

Odpowiadając na pytanie: "czy pieczarki się obiera?", należy odpowiedzieć, że warto to robić. I to mimo tego, że skórka pieczarki jest delikatna i niewyczuwalna podczas spożycia. Wykonując tę czynność, w pełni pozbędziemy się z pieczarek ziemi z nawozem, a dodatkowo nie wchłoną one wody użytej do ich płukania lub mycia. Pieczarki koniecznie należy obrać, kiedy dodaje się je surowe do potraw, tak jak ma to miejsce w przypadku sałatek.

Zatem jak obrać pieczarki szybko i tak, aby ich nie uszkodzić?

Jak obrać pieczarki?

Osoby odpowiadające na pytanie: "czy pieczarki trzeba obierać?" twierdząco dobrze wiedzą, że trzeba jedynie trochę chęci i czasu, aby to zadanie wykonać sprawnie i skutecznie. Wystarczy do tego jedynie mały nożyk do obierania warzyw ze szpiczastym czubkiem. Oczywiście przyda się do tego również talerzyk lub miseczka na odpady.

Niemniej jednak wiele osób nie wie, jak obrać pieczarki, uważa, że jest to zadanie skomplikowane i czasochłonne. I tutaj trzeba zauważyć, że wcale tak nie jest, Wystarczy odrobina chęci i praktyki, aby to zrobić sprawnie. Zatem jak obierać pieczarki? Należy wykonać w tym przypadku jedynie cztery proste operacje:

  1. Obieranie pieczarek rozpoczynamy od odcięcia końcówki nóżki;
  2. Następnie korzystając z nożyka, zdejmujemy błonkę z kapelusza grzyba. Podważamy ją od strony nóżki i zrywamy w kierunku góry talerzyka pieczarki;
  3. Jeżeli jest to konieczne, delikatnie obskrobujemy górną część kapelusza, pozbywając się resztki błonki;
  4. Na końcu oskrobujemy nóżkę, wykonując ruch nożem od jej góry ku dołowi.

Pieczarki można obrać bezpośrednio po ich zakupie lub przed ich gotowaniem, czy smażeniem. Trzeba jednak pamiętać, że obrane pieczarki warto schować do lodówki, aby dłużej zachowały swoją świeżość.

Inne sposoby czyszczenia pieczarek

Jeżeli obieranie pieczarek jest dla Ciebie zbędne lub nadal nie wiesz, jak obrać pieczarki, to innym sposobem na ich czyszczenie jest ich opłukanie pod bieżącą wodą. Można także pieczarki umieścić w sitku i w ten sposób je wypłukać.

Innym sposobem na wyczyszczenie pieczarek z resztek ziemi i innych zabrudzeń jest umycie ich w misce. Jednakże w tym przypadku nie należy zostawiać ich w wodzie na dłużej, ponieważ wchłoną one wodę i stracą swoje walory smakowe. Dodatkowo po płukaniu lub myciu pieczarki warto osuszyć na papierowym ręczniku.

Podsumowując, wiesz już jak obierać pieczarki lub je czyścić. Nie pozostaje, więc nic innego niż wybór odpowiedniego przepisu na danie z pieczarkami i delektowanie się ich niepowtarzalnym smakiem. Pieczarki są po prostu pyszne i nie można ich nie doceniać!

Polecane przepisy

Penne z kurczakiem i pieczarkami

Penne z kurczakiem i pieczarkami

37 min Łatwy
Kurczak w sosie grzybowym

Kurczak w sosie grzybowym

20 min Łatwy
Placki ziemniaczane z kurczakiem i pieczarkami

Placki ziemniaczane z kurczakiem i pieczarkami

37 min Łatwy
Pieczarki faszerowane z grilla

Pieczarki faszerowane z grilla

44 min Łatwy
Pizza z pieczarkami

Pizza z pieczarkami

48 min Łatwy
Kremowa zupa pieczarkowa z grzankami

Kremowa zupa pieczarkowa z grzankami

30 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Jak długo gotować grzyby? | Porady i inspiracje Winiary
Jak długo gotować grzyby?
Jak prawidłowo oczyścić kurki?
Jak czyścić kurki?
Jakie są rodzaje grzybów?
Jakie są rodzaje grzybów?
Jak przyrządzić i jeść grzyby shimeji? porady
Jak przyrządzić i jeść grzyby shimeji?
Jak marynować grzyby w occie
Jak marynować grzyby w occie i do czego je wykorzystać?
Co jeść jesienią?
Co jeść jesienią? Sezonowe warzywa i owoce, czyli dary jesieni
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu