Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Co jeść jesienią? Sezonowe warzywa i owoce, czyli dary jesieni

Każda pora roku ma swoje wyjątkowe kulinarne akcenty. Jesień nie stanowi pod tym względem wyjątku! Jesienne warzywa i owoce dostarczają nam wielu interesujących inspiracji. Dowiedz się, jak wykorzystać dary jesieni w swojej kuchni!

Owoce i warzywa jesienne

Jakie dary jesieni najczęściej trafiają na nasze stoły? Jesienne owoce to przede wszystkim jabłka – czerwone, złociste, występujące w wielu odmianach i doskonale nadające się do ciast i deserów, przekąsek, a także jesiennych przetworów. Jeszcze większe pole manewru w kuchni dają nam jesienne warzywa. Wśród nich królują przede wszystkim dynia, brokuły oraz kalafior. Jesień większości z nas kojarzy się także z ziemniakami, z których możemy przygotować rozgrzewające i treściwe dania w sam raz na chłodniejsze dni.

Ryż z jabłkami i cynamonem, czyli oszałamiający deser z darów jesieni

Naszą listę inspiracji zaczniemy od deseru, który przygotujemy w mgnieniu oka. Ryż z jabłkiem i cynamonem to wspaniały sposób, aby wykorzystać wyśmienite owoce jesienne. Ryż najlepiej ugotować w mleku w proporcjach 1 do 1, a następnie piec w piekarniku przez około 25 minut z dodatkiem pokrojonych jabłek i cynamonu. Zaledwie pół godziny wystarczy, aby przygotować przepyszną przekąskę dla ciebie i twojej rodziny!

Zupa krem z dyni – jesienne must have w twoim domu!

Wymieniając najwspanialsze dary jesieni, zwykle na jednym z pierwszych miejsc umieszczamy dynię. Z tego wspaniałego warzywa możesz przygotować wyśmienitą zupę. Wystarczy dynia, marchew, czosnek, imbir, zioła oraz WINIARY Przyprawa do zup, sosów, sałatek, a powstanie pyszny obiadowy krem! Pamiętaj, że zanim warzywa trafią do garnka, powinny się upiec. Wówczas zupa krem z dyni wyjdzie idealnie!

Ciasto dyniowe, czyli wyśmienity deser

Z dyni możemy również przygotować wspaniałe słodkości. Poznaj doskonały przepis na ciasto dyniowe, które zachwyci wszystkich. Choć wymaga on użycia wielu składników, nie tylko do uzyskania wspaniałego ciasta, lecz także pysznej kremowej polewy, naprawdę warto z niego skorzystać! Dynia zapewni ciastu odpowiednią konsystencję, a o pożądane właściwości polewy zadba między innymi serek mascarpone.

Sycąca szybka babka ziemniaczana z cebulą i skwarkami

Babka ziemniaczana to klasyk z terenów wschodniej Polski. Jeśli do jej przygotowania, oprócz warzyw, wykorzystasz także jajko, boczek, cebulę, przyprawy oraz aromat zupy cebulowej, uzyskasz niezwykle smaczne i treściwe danie, w sam raz na jesienne obiady!

Zupa brokułowa z ziemniakami – treściwy posiłek z darów jesieni

Jesienią znacznie chętniej sięgamy po gęste zupy. Z tego względu nasza kolejna propozycja to wyśmienita zupa brokułowa z ziemniakami. Stanowi ona bardzo treściwy posiłek, a ziemniaki, kwaśna śmietana, czosnek i posiekany koperek sprawią, że zupa uzyska wspaniałą konsystencję i aromat!

Zupa kalafiorowa ze śmietaną, której trudno się oprzeć

Na końcu przedstawiamy nasz unikalny przepis na zupę kalafiorową. Za jej intensywny smak i aromat odpowiada między innymi Bulion na żeberkach WINIARY. Do przygotowania zupy poza kalafiorem będziemy potrzebować marchewki, pora, ziemniaków, mąki pszennej oraz natki pietruszki. Palce lizać!

Polecane artykuły

7 inspiracji na rozgrzewającą zupę krem na jesień
7 inspiracji na rozgrzewającą zupę krem na jesień
Co zrobić z bakłażana i cukinii - 13 jesiennych przepisów
Co zrobić z bakłażana i cukinii - 13 jesiennych przepisów
12 przepisów na jesienne zupy na rozgrzewkę
12 przepisów na jesienne zupy na rozgrzewkę
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu