Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Penne z kurczakiem i pieczarkami

0
1 godz 5 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest kasiasz108

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

trochę
Pieprz
1  szklanka
Woda
500  g
Makaron
500  g
Pieczarki
1 
Cebula
200  ml
Śmietanka 30%
2  łyżek
Mąka
0.25  kostka
Masło
20  dag
Ser Żółty
trochę
Przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY
trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
2 
Podwójna Pierś z Kurczaka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
55.93 g
Węglowodany
107.41 g
Tłuszcze
46.84 g
Wartość energetyczna
1078.28 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

65 min
Krok 1
8 min
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
Krok 2
25 min
Filety z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy pieprzem i ziarenkami smaku, smażymy.
Krok 3
10 min
Pieczarki kroimy w talarki,wrzucamy na rozgrzane masło i odparowujemy wodę, pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i na małym ogniu dusimy całość aż cebulka się zeszkli.
Krok 4
11 min
Doprawiamy pieprzem i ziarenkami smaku, wlewamy szklankę wody, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy całość...zdejmujemy z ognia i wlewamy śmietanę, dodajemy usmażone mięso.
Krok 5
10 min
Mieszamy do momentu uzyskania konsystencji gęstego sosu, doprawiamy do smaku.
Krok 6
1 min
Makaron polewamy powstałym sosem, posypujemy świeżo startym żółtym serem. Smacznego :)
Penne z kurczakiem i pieczarkami

Krok 1 z 6

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.

Penne z kurczakiem i pieczarkami

Krok 2 z 6

Filety z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy pieprzem i ziarenkami smaku, smażymy.

Penne z kurczakiem i pieczarkami

Krok 3 z 6

Pieczarki kroimy w talarki,wrzucamy na rozgrzane masło i odparowujemy wodę, pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i na małym ogniu dusimy całość aż cebulka się zeszkli.

Penne z kurczakiem i pieczarkami

Krok 4 z 6

Doprawiamy pieprzem i ziarenkami smaku, wlewamy szklankę wody, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy całość...zdejmujemy z ognia i wlewamy śmietanę, dodajemy usmażone mięso.

Penne z kurczakiem i pieczarkami

Krok 5 z 6

Mieszamy do momentu uzyskania konsystencji gęstego sosu, doprawiamy do smaku.

Penne z kurczakiem i pieczarkami

Krok 6 z 6

Makaron polewamy powstałym sosem, posypujemy świeżo startym żółtym serem. Smacznego :)

Penne z kurczakiem i pieczarkami to doskonały pomysł na szybki i smaczny obiad. Z powodzeniem możesz serwować go swoim gościom, przyozdabiając natką pietruszki i zachwycając ich podniebienia.

Jak przygotować penne z kurczakiem i pieczarkami? Wbrew pozorom nie jest to trudne, danie może przygotować każdy, nawet ten, kto nie ma umiejętności kulinarnych. Potrzebne będą następujące składniki: makaron penne rurki, filet z kurczaka, cebula, śmietana, mąka, masło, żółty ser, przyprawia ziarenka smaku uniwersalne Winiary, pieprz, Maggi i woda.

Przygotowanie penne z kurczakiem i pieczarkami rozpocznij od ugotowania makaronu, tak by był al dente, czyli nie za twardy i nie za miękki. Warto w tym celu sprawdzić przepis na opakowaniu. Filet z kurczaka należy pokroić w średniej wielkości kostkę oraz doprawić pieprzem, a następnie podsmażyć na złoty kolor. Gdy mięso się smaży, kroimy pieczarki w talarki i wrzucamy na rozgrzane masło, dodajemy do niego cebulę i całość dusimy na małym ogniu. Gdy cebula się zeszkli, pora na doprawienie naszej potrawy pieprzem i ziarenkami smaku. Następnie wlewamy wodę, dodajemy mąkę i całość mieszamy. Po zdjęciu z ognia dodajemy śmietanę i usmażone mięso, dokładnie mieszamy, aż uzyskamy gęsty sos. Doprawiamy wedle uznania.

Makaron układamy na talerzu i polewamy przygotowanym sosem. Całość posypujemy startym żółtym serem. I przepis na penne z kurczakiem i pieczarkami gotowy! Jeśli chcemy, by danie wyglądało jeszcze bardziej smakowicie, warto przyozdobić je natką pietruszki bądź inną zieleniną. Takie danie wygląda i smakuje wyśmienicie, z czym zgodzą się zapewne nie tylko miłośnicy makaronu!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

50 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
50 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
55.9g / 21%
Węglowodany
107.4g / 39%
Tłuszcze
46.8g / 39%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika