Penne z kurczakiem i pieczarkami
65min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
55.93 g
Węglowodany
107.41 g
Tłuszcze
46.84 g
Wartość energetyczna
1078.28 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
65 min
Krok 1
8 min
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
Krok 2
25 min
Filety z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy pieprzem i ziarenkami smaku, smażymy.
Krok 3
10 min
Pieczarki kroimy w talarki,wrzucamy na rozgrzane masło i odparowujemy wodę, pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i na małym ogniu dusimy całość aż cebulka się zeszkli.
Krok 4
11 min
Doprawiamy pieprzem i ziarenkami smaku, wlewamy szklankę wody, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy całość...zdejmujemy z ognia i wlewamy śmietanę, dodajemy usmażone mięso.
Krok 5
10 min
Mieszamy do momentu uzyskania konsystencji gęstego sosu, doprawiamy do smaku.
Krok 6
1 min
Makaron polewamy powstałym sosem, posypujemy świeżo startym żółtym serem. Smacznego :)
Penne z kurczakiem i pieczarkami to doskonały pomysł na szybki i smaczny obiad. Z powodzeniem możesz serwować go swoim gościom, przyozdabiając natką pietruszki i zachwycając ich podniebienia.
Jak przygotować penne z kurczakiem i pieczarkami? Wbrew pozorom nie jest to trudne, danie może przygotować każdy, nawet ten, kto nie ma umiejętności kulinarnych. Potrzebne będą następujące składniki: makaron penne rurki, filet z kurczaka, cebula, śmietana, mąka, masło, żółty ser, przyprawia ziarenka smaku uniwersalne Winiary, pieprz, Maggi i woda.
Przygotowanie penne z kurczakiem i pieczarkami rozpocznij od ugotowania makaronu, tak by był al dente, czyli nie za twardy i nie za miękki. Warto w tym celu sprawdzić przepis na opakowaniu. Filet z kurczaka należy pokroić w średniej wielkości kostkę oraz doprawić pieprzem, a następnie podsmażyć na złoty kolor. Gdy mięso się smaży, kroimy pieczarki w talarki i wrzucamy na rozgrzane masło, dodajemy do niego cebulę i całość dusimy na małym ogniu. Gdy cebula się zeszkli, pora na doprawienie naszej potrawy pieprzem i ziarenkami smaku. Następnie wlewamy wodę, dodajemy mąkę i całość mieszamy. Po zdjęciu z ognia dodajemy śmietanę i usmażone mięso, dokładnie mieszamy, aż uzyskamy gęsty sos. Doprawiamy wedle uznania.
Makaron układamy na talerzu i polewamy przygotowanym sosem. Całość posypujemy startym żółtym serem. I przepis na penne z kurczakiem i pieczarkami gotowy! Jeśli chcemy, by danie wyglądało jeszcze bardziej smakowicie, warto przyozdobić je natką pietruszki bądź inną zieleniną. Takie danie wygląda i smakuje wyśmienicie, z czym zgodzą się zapewne nie tylko miłośnicy makaronu!
Jak przygotować penne z kurczakiem i pieczarkami? Wbrew pozorom nie jest to trudne, danie może przygotować każdy, nawet ten, kto nie ma umiejętności kulinarnych. Potrzebne będą następujące składniki: makaron penne rurki, filet z kurczaka, cebula, śmietana, mąka, masło, żółty ser, przyprawia ziarenka smaku uniwersalne Winiary, pieprz, Maggi i woda.
Przygotowanie penne z kurczakiem i pieczarkami rozpocznij od ugotowania makaronu, tak by był al dente, czyli nie za twardy i nie za miękki. Warto w tym celu sprawdzić przepis na opakowaniu. Filet z kurczaka należy pokroić w średniej wielkości kostkę oraz doprawić pieprzem, a następnie podsmażyć na złoty kolor. Gdy mięso się smaży, kroimy pieczarki w talarki i wrzucamy na rozgrzane masło, dodajemy do niego cebulę i całość dusimy na małym ogniu. Gdy cebula się zeszkli, pora na doprawienie naszej potrawy pieprzem i ziarenkami smaku. Następnie wlewamy wodę, dodajemy mąkę i całość mieszamy. Po zdjęciu z ognia dodajemy śmietanę i usmażone mięso, dokładnie mieszamy, aż uzyskamy gęsty sos. Doprawiamy wedle uznania.
Makaron układamy na talerzu i polewamy przygotowanym sosem. Całość posypujemy startym żółtym serem. I przepis na penne z kurczakiem i pieczarkami gotowy! Jeśli chcemy, by danie wyglądało jeszcze bardziej smakowicie, warto przyozdobić je natką pietruszki bądź inną zieleniną. Takie danie wygląda i smakuje wyśmienicie, z czym zgodzą się zapewne nie tylko miłośnicy makaronu!
Komentarze 0