Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Jak przyrządzić i jeść grzyby shimeji? porady

Jak przyrządzić i jeść grzyby shimeji?

Małe i cienkie grzyby shimeji nie są jeszcze popularne w Polsce. W Azji są jednym z najpopularniejszych składników, natomiast w naszym kraju nadal czekają na odkrycie, tak jak to było z boczniakami czy pieczarkami portobello. Czym charakteryzują się grzyby shimeji i jak je przyrządzać, aby były smaczne? Jaki jest najlepszy przepis na grzyby shimeji? Odpowiedź poznacie w naszym tekście.
Banner porady e-book obiady z recyclingu

Stwórz własną książkę kulinarną

I otrzymaj wyjątkowy e-book

Do końca marca zarejestruj się do CookBooka i odbierz e-book z przepisami na pyszne obiady „z recyklingu”.
Zarejestruj się

Czym są grzyby shimeji?

Japońskie tłumaczenie słowa shimeji to grzyby rosnące w głębokim lesie. Wyjaśnia to ich naturalne występowanie, gdyż rosną one na drzewach bukowych i dębowych podczas pory deszczowej. Optymalna temperatura ich rozwoju to około 25 stopni. Nie jest możliwy ich wzrost bez rośliny żywicielskie j- oznacza to, że potrzebują one podłoża innego organizmu, aby się rozwijać. Ich uprawy hodowlane polegają na tworzeniu gruntu z trocin, zboża i organicznego nawozu. Wyróżniamy dwie odmiany, które można nabyć w sklepie: są to buna-shimeji- brązowe grzyby- oraz bunapi-shimeji, które są białe i hodowane bez dostępu do światła.

Przyrządzanie grzybów shimeji

Zastanawiacie się pewnie, jak przygotować grzyby shimeji. Trzeba pamiętać, że nie nadają się one do spożywania w całości. Kapelusz i trzonek należy odkroić, a twardą podstawę wyrzucić. Pamiętajmy o umyciu ich, aby pozbyć się wszystkich zabrudzeń. Konieczna jest obróbka cieplna, gdyż w stanie surowym są szkodliwe. Gotowane, duszone i smażone - będą smakować wyśmienicie. Dobrą praktyką jest kilkuminutowe obgotowanie grzybów przed wyłożeniem ich na patelnię. Dzięki temu pozbędziemy się gorzkawego posmaku.

Do czego dodawać grzyby shimeji?

Biorąc pod uwagę to, jak wszechstronne zastosowanie mają grzyby shimeji, przepisy obejmują wiele składników i smaków. Typową propozycją jest kurczak po chińsku, który dzięki obecności tych grzybów zyskuje niesamowity aromat. Schab w pięciu smakach i chińskie sajgonki to kolejne opcje, które zawierają shimeji i przez to mają lekko pikantno-orzechowy posmak. Wyśmienitym daniem, które zawiera chińskie grzyby shimeji jest makaron z warzywami i grzybami. Jego sporządzenie należy rozpocząć od przygotowania marchewki, pora i cebuli. Obieramy je, kroimy i wrzucamy na rozgrzany olej razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Umyte i pokrojone grzyby shimeji dorzucamy do warzyw i smażymy przez około 7 minut, a następnie polewamy wszystko sosem sojowym. Nie możemy zapomnieć o najważniejszych przyprawach, czyli soli i pieprzu. Do całości dodajemy wcześniej ugotowany makaron, na przykład udon. Kolejnym ciekawym pomysłem jest dodanie grzybów shimeji do jajecznicy lub szakszuki. To bardzo interesujące urozmaicenie śniadania. Nie można zapomnieć o tym, że są one również składnikiem zupy miso.

Właściwości grzybów shimeji

Tak jak wiele azjatyckich produktów, grzyby shimeji również mają prozdrowotne właściwości. Są one źródłem flawonoidów, które mają działanie przeciwutleniające. Co to znaczy? Oznacza to, że niszczą wolne rodniki, które uczestniczą między innymi w procesie starzenia. Przeprowadzone badania wykazały również, że shimeji ograniczają wzrost chorobotwórczych bakterii nawet o kilkadziesiąt procent.

Grzyby głębokiego lasu, czyli chińskie grzyby shimeji, przywędrowały do nas z Azji Wschodniej. Kilka lat wstecz były dostępne jedynie w formie suszonej, ale dziś możemy je dostać również świeże. Są one doskonałym dodatkiem do posiłków, stanowiącym źródło witamin i składników odżywczych. Warto uwzględniać je w swoim menu, ponieważ stanowią interesujący zamiennik dla grzybów często spotykanych na naszych stołach.

Polecane przepisy

Pikantna zupa chińska z ostrą papryką

Pikantna zupa chińska z ostrą papryką

46 min Łatwy
Bibimbap - koreańskie danie z wołowiną

Bibimbap - koreańskie danie z wołowiną

36 min Łatwy
Schab z zielonym groszkiem i sosem sojowym

Schab z zielonym groszkiem i sosem sojowym

27 min Łatwy
Kurczak po chińsku

Kurczak po chińsku

32 min Łatwy
Pad thai z kurczakiem

Pad thai z kurczakiem

36 min
Smażony makaron nudle z warzywami w azjatyckim stylu

Smażony makaron nudle z warzywami w azjatyckim stylu

15 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Orientalne przekąski na wynos
Orientalne przekąski na wynos
Azjatyckie przekąski z papierem ryżowym
Azjatyckie przekąski z papierem ryżowym
Kulinarne inspiracje – 5 sposobów na orientalną zupę
Kulinarne inspiracje – 5 sposobów na orientalną zupę
Z czym zrobić sushi – najpopularniejsze składniki do robienia sushi w domu
Z czym zrobić sushi – najpopularniejsze składniki do robienia sushi w domu
Co to jest kimchi i jak je zrobić?
Co to jest kimchi i jak je zrobić?
W czym marynować tofu? 4 pomysły
W czym marynować tofu? 4 pomysły
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu