Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!

Z czym zrobić sushi – najpopularniejsze składniki do robienia sushi w domu

Sushi, czyli tradycyjne japońskie danie, na dobre zagościło w polskiej kuchni. W całym kraju możemy znaleźć wiele restauracji serwujących ten przysmak, jednak bez problemu przygotujemy go także w domowych warunkach. Wbrew pozorom to wcale nie jest trudne! Jak przygotować sushi i z czym je podawać? Podpowiadamy!
Jagna klub banner desktop

Graj w Klubie Pomagania i Niemarnowania

Sprawdź
Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Podstawa sushi, czyli ryż

Do przygotowania sushi w domowych warunkach będziemy potrzebować kilku rzeczy. Podstawą sushi jest oczywiście dobrej jakości ryż. Należy zaopatrzyć się w specjalny ryż przeznaczony do sushi, który charakteryzuje się krótkimi, klejącymi ziarnami. Nie powinniśmy zastępować go innym, ponieważ rolki będą się wtedy rozpadały. Ziarna ryżu trzeba wypłukać kilka razy w wodzie, aż stanie się przezroczysta. Następnie zostawiamy opłukany ryż na 15 minut i gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Ostatnim krokiem jest dodanie octu ryżowego – przeważnie na całe opakowanie ryżu dodaje się go 2-3 łyżki.

Poznaj technikę zawijania rolek

Do przygotowania sushi potrzebne nam będzie nori, czyli prasowane algi morskie. Rozkładamy je na macie błyszczącą stroną do dołu, a na środku kładziemy warstwę ryżu. Najlepiej robić to, maczając co chwilę dłonie w wodzie, aby za bardzo nie przywierały do alg. Wzdłuż krótszych boków nori zostawiamy puste końce. Na ryż kładziemy ulubione składniki pokrojone w paseczki.

Jak zrobić idealne rolki sushi? Brzegi alg posmarowane ryżem należy docisnąć do siebie w taki sposób, aby dokładnie się skleiły. Niezbędna będzie tutaj specjalna mata do zwijania rolek, a także ostry nóż, który pomoże nam na koniec pokroić sushi na równe kawałki.

Najpopularniejsze rodzaje sushi

Jest wiele rodzajów sushi, które charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem i elegancką formą. Bardzo popularny i stosunkowo łatwy w przygotowaniu rodzaj sushi to maki. Występuje w trzech wariantach: futomaki (duże rolki z kilkoma składnikami), hosomaki (małe rolki z niewielką liczbą składników) oraz uramaki (nori znajduje się w środku, a ryż na zewnątrz rolki). Zdecydowanie najtrudniejsza w przygotowaniu jest ta ostatnia wersja.

Najpopularniejszymi składnikami sushi są oczywiście ryby. Najlepiej zaopatrzyć się w mięso ryb ze sprawdzonego źródła. Sushi często przygotowujemy z łososiem, węgorzem (nie wolno go jeść za surowo), rybą maślaną i tuńczykiem. Możemy również dodać gotowane krewetki i kawior. W wersji dla wegetarian należy po prostu ominąć rybę. Do sushi idealnie pasują produkty takie jak awokado, marynowana rzodkiew, pędy bambusa i ogórek (nie obieramy go wtedy ze skórki). Wszystkie składniki należy pokroić na cienkie paski i położyć na środek ryżu.

Dodatkami, które zwykle podajemy do sushi są: marynowany imbir, pocięty w cienkie plasterki, wasabi, czyli zielony ostry chrzan oraz sos sojowy. Imbir służy do przegryzania pomiędzy różnymi kawałkami sushi, gdyż „czyści” kubki smakowe. Wasabi kładziemy bezpośrednio na rolki. W sosie sojowym z kolei maczamy kawałki sushi.

Polecane przepisy

Szaszłyki z krewetek w marynacie z sosu sojowego i chilli

Szaszłyki z krewetek w marynacie z sosu sojowego i chilli

31 min Łatwy
California sushi z surimi i twarożkiem

California sushi z surimi i twarożkiem

1 godz Średni
Krewetki królewskie z patelni

Krewetki królewskie z patelni

52 min Łatwy
Kurczak po japońsku w panierce

Kurczak po japońsku w panierce

17 min Łatwy
Łosoś teriyaki z warzywami

Łosoś teriyaki z warzywami

20 min Łatwy
Tajska sałatka z karmelizowaną polędwiczką wieprzową

Tajska sałatka z karmelizowaną polędwiczką wieprzową

1 godz Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Jak jeść sushi pałeczkami
Jak jeść sushi pałeczkami
Poznaj azjatyckie zupy
Poznaj azjatyckie zupy
Azjatyckie przekąski z papierem ryżowym
Azjatyckie przekąski z papierem ryżowym
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu