Babka wzięła swoją nazwę najprawdopodobniej od babcinej spódnicy. Jej kształt przypomina właśnie to falbaniaste ubranie. Zanim zaczniemy się zastanawiać, jak przechowywać ten pyszny wypiek, musimy wiedzieć, że są różne rodzaje babki. Babka drożdżowa i piaskowa to najpopularniejsze rodzaje tego ciasta. Mogą być pieczone zarówno jasne, jak i ciemne (z dodatkiem kakao) czy nawet dwukolorowe.
Jak przechowywać konkretny rodzaj babki? By się tego dowiedzieć, najpierw powinniśmy sprawdzić nasz przepis na babkę wielkanocną. Drożdżowa wersja jest bardziej pracochłonna i dłuższa w przygotowaniu. W przepisie na nią znajdziesz oczywiście drożdże. W piaskowej babce będzie za to proszek do pieczenia.
Jeśli wiemy już, jaką babkę przygotowujemy, możemy przejść do konkretnych porad, jak ją przechowywać, by nie straciła swoich walorów smakowych.
Drożdżowa babka jest bardzo pracochłonna. Nic więc dziwnego, że wolimy przygotować ją wcześniej, a w święta rozkoszować się pysznym wypiekiem. By zachowała swoją świeżość przez kilka dni, można przechowywać ją na różne sposoby. Babkę wielkanocną można:
Przez kilka dni można ją przechowywać w temperaturze pokojowej. Jeśli przygotujemy ją w Wielki Czwartek czy Piątek, spokojnie przetrwa do świątecznej niedzieli i będzie cieszyć swoim smakiem domowników oraz gości. A jak coś zostanie, możemy dojeść ją nawet w poniedziałek.
Jeśli jednak chcemy upiec ją jeszcze wcześniej, będziemy musieli ją zamrozić. Wielkanocna babka drożdżowa dobrze znosi niskie temperatury, a po rozmrożeniu smakuje tak samo, jak świeża. Można ją przechowywać nawet przez kilka miesięcy i nie straci swoich walorów oraz nie zmieni konsystencji. To dobra wiadomość dla osób, które uwielbiają ten wypiek. Możemy przygotować kilka babek wielkanocnych jednocześnie i część zamrozić, by później wyciągać w miarę potrzeby. To zdecydowanie pozwoli zaoszczędzić czas potrzebny na przygotowanie tego ciasta.
Przechowywanie babki piaskowej jest nieco inne. Najważniejsze jest to, by zabezpieczyć ją przed wyschnięciem. Można ją owinąć folią spożywczą, aluminiową, schować do szczelnego pudełka czy też do woreczka. Tak zabezpieczone ciasto można przechowywać przez kilka dni zarówno w lodówce, jak i poza nią. W temperaturze pokojowej babka przetrwa bez żadnego uszczerbku ok. 3 do 4 dni.
Dlatego jeśli chcemy ją upiec jeszcze wcześniej przed świętami, dobrze będzie od razu przechowywać ją w lodówce. Oczywiście musi być zabezpieczona przed wyschnięciem w każdej z tych sytuacji. Jak długo babka piaskowa może być przechowywana w lodówce? W warunkach chłodniczych będzie świeża i pyszna nawet przez 7 dni.
Mamy nadzieję, że dzięki naszym poradom Wasze babki wielkanocne będą cieszyć podniebienia wszystkich domowników w nadchodzące święta. Życzymy smacznego!