Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
cukier puder

Jak zrobić cukier puder w domu

Cukier puder jest doskonałym dodatkiem do wszelkich deserów, słodkich bułeczek czy ciastek. Można urozmaicić jego smak, dodając odrobinę cynamonu, wanilii czy innych ulubionych przypraw. Cukier puder jest też świetnym zamiennikiem zwykłego cukru w słodkich wypiekach. Jak zrobić cukier puder samemu w domowych warunkach?

Jak zrobić cukier puder w młynku do kawy?

Jeżeli zabraknie nam w domu cukru pudru, możemy go błyskawicznie przygotować go za pomocą młynka do kawy. Z jego wykorzystaniem cukier puder będzie idealnie sypki i natychmiast gotowy do użycia. Wystarczy tylko przesypać zwykły cukier w kryształkach do elektrycznego młynka do kawy i miksować kilka chwil do uzyskania proszku.


A jak zrobić cukier puder bez użycia młynka elektrycznego? Z pomocą przychodzi tradycyjny ręczny młynek do kawy, dzięki któremu będziemy mieli kontrolę nad konsystencją pudru. Jest to trochę bardziej pracochłonny proces, jednak efekt będzie równie dobry. Wystarczy tylko wsypać zwykły cukier do młynka i mielić kilka minut. Najlepiej robić to stopniowo, dodając po jednej łyżce cukru.

Cukier puder – jak zrobić? Użyj blendera!

Jeżeli nie posiadamy w domu elektrycznego młynka do kawy, możemy wykorzystać stacjonarny blender. Cukier należy mielić partiami na dużych obrotach, ewentualnie z dodatkiem mąki kukurydzianej – dzięki temu przechowywany proszek nie będzie się zbrylał.


A jak zrobić cukier puder w blenderze ręcznym? Najlepiej mielić cukier w wysokim naczyniu, aby nie rozsypał się po blacie kuchennym. Przygotowywanie cukru pudru w blenderze ma pewną przewagę nad młynkiem – jeśli jest dobrze umyty, nie przenosi zapachów. Z kolei w przypadku młynka do kawy zawsze istnieje ryzyko, że cukier puder może nabrać aromatu kawy i zmienić kolor na ciemniejszy. Niezależnie od tego, jaki sposób wybierzemy, cukier należy mielić w suchym i czystym naczyniu. Po przygotowaniu wystarczy go tylko przesiać przez sitko o drobnych oczkach i gotowe!

Do jakich deserów można wykorzystać cukier puder?

Jeżeli wiemy już, jak zrobić cukier puder, warto zadbać o jego odpowiednie przechowywanie. Najlepiej przesypać go do plastikowego pojemnika lub słoika – musi on być suchy, czysty i szczelnie zamknięty. Uważajmy też na zbrylanie się cukru pudru. Aby go uniknąć, wystarczy tylko dodać odrobinę mąki kukurydzianej. Cukier puder nie zmieni smaku i będzie można go przechowywać bezterminowo!

Puszysty domowy cukier puder można wykorzystać do wielu wypieków. Jednym z nich jest słodka tarta z kremem czekoladowym. Do kruchych ciast zamiast zwykłego cukru lepiej używać cukru pudru, gdyż rozpuszcza się znacznie szybciej niż tradycyjny cukier w kryształkach. Dzięki temu uzyskujemy idealnie gładką konsystencję bez wyczuwalnych grudek. Na bazie cukru pudru można również przygotować delikatny sernik z brzoskwiniami, a także takie ciasta jak babka na majonezie lub tarta z gruszkami.

Praktycznie w każdym deserze możemy zastąpić zwykły cukier cukrem pudrem. Jednak należy wtedy pamiętać, że powinniśmy dodawać odrobinę więcej proszku. Przykładowo: gdy w przepisie mamy informację o tym, aby dodać 3/4 szklanki zwykłego cukru, zastępujemy tę ilość 1 szklanką cukru pudru.

Polecane przepisy

Racuchy z cukrem

Racuchy z cukrem

40 min Łatwy
Ciasto ucierane z truskawkami

Ciasto ucierane z truskawkami

1 godz 5 min Łatwy
Sernik z kakaową kruszonką

Sernik z kakaową kruszonką

2 godz 12 min Łatwy
Lekka karpatka

Lekka karpatka

1 godz 20 min Średni
Muffinki z borówkami

Muffinki z borówkami

30 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Zamiennik cukru - Czym zastąpić cukier w diecie? - artykuł Winiary
Zamiennik cukru - Czym zastąpić cukier w diecie?
Jak zrobić idealny lukier?
Jak zrobić idealny lukier?
Deser bez dodatku cukru? To możliwe! | Porady i inspiracje Winiary
Deser bez dodatku cukru? To możliwe!
polewa czekoladowa
Polewa czekoladowa – jak rozpuścić czekoladę?
Jak zrobić domową białą czekoladę? | Porady i inspiracje WINIARY
Jak zrobić domową białą czekoladę?
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu