Porady

Jak zrobić syrop z cebuli

Cebula to niezwykle popularne warzywo, obecne w praktycznie każdym jadłospisie. Znakomicie podkreśla smak potraw i pasuje do wielu dań. Używana jest nie tylko w celach kulinarnych, lecz także zdrowotnych – możemy zrobić z niej doskonały syrop. Wystarczy tylko kilka podstawowych składników. Jak zrobić syrop z cebuli? Przepis poniżej.

Przepis na syrop z cebuli w wersji podstawowej

Syrop z cebuli jest bardzo prosty w przygotowaniu. W tym przypadku proporcje składników nie są aż tak istotne. W podstawowym przepisie będziemy potrzebować tylko cebuli i cukru. W pierwszej kolejności należy obrać warzywo i drobno pokroić. Umieszczamy je w naczyniu z przykryciem i posypujemy cukrem. Trzeba robić to naprzemiennie – cienka warstwa cebuli, cukier, następnie znowu warstwa cebuli i tak do wyczerpania składników. Naczynie przykrywamy pokrywką i odstawiamy na około 5 godzin. Po tym czasie cebula puści sok, który należy przelać do drugiego naczynia. Syrop z cebuli można przechowywać pod przykryciem w lodówce nawet dwa tygodnie.

Zamiast cukru możemy też użyć dobrej jakości miodu oraz soku z cytryny, który przełamie słodko-cebulowy smak. A jak zrobić syrop z cebuli i czosnku? Będziemy potrzebować do niego następujących składników: 3 cebul, 2 łyżek cukru lub miodu oraz 4 ząbków czosnku. W pierwszej kolejności należy obrać cebule, pokroić w plastry i ułożyć na dnie słoika. Dodajemy czosnek oraz cukier, zakręcamy słoik i czekamy do momentu, aż cebula puści sok (może to zająć 1-2 godziny). Po tym czasie powstały syrop z cebuli należy przelać przez gazę, przełożyć do szklanego naczynia i szczelnie zakręcić. Do przygotowania syropu można wykorzystać zarówno białą, jak i czerwoną cebulę. Warto wiedzieć, że czerwona ma łagodniejszy smak, a także pozostawia ładny kolor.

Przepis na syrop z cebuli z aromatycznymi przyprawami

Istnieje jeszcze inny sposób na przygotowanie syropu z cebuli. Kierując się tym przepisem, zniwelujemy ostry smak cebuli. Będziemy potrzebować słoika o pojemności około 500 ml oraz następujących składników:

  • 3 średniej wielkości cebul
  • 1 łyżki miodu lub cukru
  • 3 ząbków czosnku
  • 2 cytryn
  • 3-centymetrowego kawałka świeżego korzenia imbiru
  • 10 goździków
  • cynamonu
  • 1 gwiazdki anyżu
  • 1 gałązki świeżego tymianku lub rozmarynu

W pierwszej kolejności należy wyparzyć słoik wrzątkiem. Następnie kroimy cebulę, czosnek, imbir oraz cytrynę. Zamiast cytryny w plastrach można użyć soku – wówczas smak będzie łagodniejszy. Do przygotowanego wcześniej słoika układamy warstwami cebulę, czosnek, imbir, cytrynę, kilka goździków, odrobinę cynamonu. Składniki posypujemy cukrem lub zalewamy miodem, a następnie układamy kolejne warstwy. Na sam koniec kładziemy gwiazdkę anyżu oraz wkładamy gałązkę tymianku lub rozmarynu.

Syrop będzie gotowy do picia po kilku godzinach, jednak warto go przetrzymać 2 dni, aby nabrał mocy. Przez 24 godziny syrop z cebuli należy przechowywać w temperaturze pokojowej. Nie należy zakręcać słoika. Następnie przekładamy syrop do lodówki i szczelnie zakręcamy. Po upływie kolejnych 24 godzin zawartość słoika należy odsączyć przez gazę i przelać płyn do drugiego słoika. Z podanych proporcji wyjdzie około 200 ml syropu.

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!