W pierwszej kolejności pozbawiamy cebulę złocistych łupinek. Oczywiście w przypadku młodej cebuli, która tych łupinek jeszcze nie ma, nie obieramy jej, a myjemy i przystępujemy do krojenia. Łupinki najprościej zdjąć z cebuli przekrojonej na pół. Ale jeśli potrzebna mam obrana cebula w całości (na przykład kiedy chcemy pokroić ją później w krążki), odcinamy najpierw koniec cebuli (stronę z korzonkiem), a następnie zdejmujemy łupinki.
Sposobów krojenia cebuli jest kilka, w zależności od tego, do jakiej potrawy chcemy ją wykorzystać. Najczęściej kroimy cebulę w piórka, krążki, kostkę. Zazwyczaj to charakter dania wymusza sposób krojenia cebuli. Do zup kuchni azjatyckiej, a także zup z dużą ilością mięsa, takich jak bogracz i gulaszowa, zazwyczaj kroimy cebulę w piórka. Cebulowe krążki świetnie sprawdzają się w różnego typu sałatkach. Najbardziej uniwersalnym sposobem jest pokrojenie cebuli w mniejszą lub większą kostkę.
Gotowe 🙂
Gotowe 🙂
1. Kroimy cebulę wzdłuż na pół.
2. Kładziemy cebulę płaską stroną na desce do krojenia,
odcinamy „czubek”.
3. Tniemy cebulę wzdłuż na ok. 0,3 mm.
4. Obracamy cebulę o 90 stopni, ponownie kroimy, tym razem w poprzek.
Gotowe 🙂
Do jakich zup wykorzystacie dziś cebulę?
Agata