Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
jak pokroić cebulę ZWZ WINIARY

Jak pokroić cebulę

Cebula to świetne warzywo, bez którego wiele zup nie miałoby tak wspaniałego aromatu. Świeża bywa gryząca i szczypiąca w oczy, ale duszona, pieczona lub zeszklona na patelni nabiera cudownych aromatów. Nie mówiąc już o opalonej nad ogniem cebuli dodanej do rosołu. Tej jednak nie trzeba kroić ani nawet obierać. Ale w większości przypadków cebulę obrać i pokroić potrzeba. Jak to zrobić?

Jak obrać cebulę?

jak pokroić cebulę 2 ZWZ WINIARY

W pierwszej kolejności pozbawiamy cebulę złocistych łupinek. Oczywiście w przypadku młodej cebuli, która tych łupinek jeszcze nie ma, nie obieramy jej, a myjemy i przystępujemy do krojenia. Łupinki najprościej zdjąć z cebuli przekrojonej na pół. Ale jeśli potrzebna mam obrana cebula w całości (na przykład kiedy chcemy pokroić ją później w krążki), odcinamy najpierw koniec cebuli (stronę z korzonkiem), a następnie zdejmujemy łupinki.

Jak pokroić cebulę?

Sposobów krojenia cebuli jest kilka, w zależności od tego, do jakiej potrawy chcemy ją wykorzystać. Najczęściej kroimy cebulę w piórka, krążki, kostkę. Zazwyczaj to charakter dania wymusza sposób krojenia cebuli. Do zup kuchni azjatyckiej, a także zup z dużą ilością mięsa, takich jak  bogracz i gulaszowa, zazwyczaj kroimy cebulę w piórka. Cebulowe krążki świetnie sprawdzają się w różnego typu sałatkach. Najbardziej uniwersalnym sposobem jest pokrojenie cebuli w mniejszą lub większą kostkę.

Jak pokroić cebulę w piórka?

  1. Kroimy cebulę wzdłuż na pół.
  2. Z każdej połówki odcinamy niedużą część pod skosem z każdej strony (od korzonka i od czubka).
  3. Następnie kroimy cebulę wzdłuż na szerokość ok. 03, cm.

Gotowe 🙂

jak pokroić cebulę 3 ZWZ WINIARY

Jak pokroić cebulę w talarki?

  1. Z boku cebuli delikatnie ścinamy pierwszą warstwę,
    kładziemy cebulę na desce do krojenia nacięciem do dołu
    (w ten sposób cebula nie będzie nam się przesuwać).
  2. Tniemy cebulę w poprzek, co ok. 0,3 cm.

Gotowe 🙂

jak pokroić cebulę 4 ZWZ WINIARY

jak pokroić cebulę 5 ZWZ WINIARY

Jak pokroić cebulę w kostkę?

1. Kroimy cebulę wzdłuż na pół.

2. Kładziemy cebulę płaską stroną na desce do krojenia,
odcinamy „czubek”.

3. Tniemy cebulę wzdłuż na ok. 0,3 mm.

4. Obracamy cebulę o 90 stopni, ponownie kroimy, tym razem w poprzek.

Gotowe 🙂

jak pokroić cebulę 6 ZWZ WINIARY

Do jakich zup wykorzystacie dziś cebulę?

jak pokroić cebulę 7 ZWZ WINIARY

jak pokroić cebulę 8 ZWZ WINIARY

Agata

Polecane artykuły

Sprawdzone sposoby na obieranie cebuli
Jak zrobić syrop z cebuli
Julienne – czyli wszystko o krojeniu w słupki
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu