Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
syrop z cebuli

Jak zrobić syrop z cebuli? Przepis, proporcje

Cebula używana jest nie tylko w celach kulinarnych, lecz także zdrowotnych – możemy zrobić z niej doskonały syrop. Wystarczy tylko kilka podstawowych składników. Jak zrobić syrop z cebuli? Przepis poniżej.
Jagna klub banner desktop

Graj w Klubie Pomagania i Niemarnowania

Sprawdź
Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Przepis na syrop z cebuli w wersji podstawowej

Syrop z cebuli jest bardzo prosty w przygotowaniu. W tym przypadku proporcje składników nie są aż tak istotne. W podstawowym przepisie będziemy potrzebować tylko cebuli i cukru. W pierwszej kolejności należy obrać warzywo i drobno pokroić. Umieszczamy je w naczyniu z przykryciem i posypujemy cukrem. Trzeba robić to naprzemiennie – cienka warstwa cebuli, cukier, następnie znowu warstwa cebuli i tak do wyczerpania składników. Naczynie przykrywamy pokrywką i odstawiamy na około 5 godzin. Po tym czasie cebula puści sok, który należy przelać do drugiego naczynia. Syrop z cebuli można przechowywać pod przykryciem w lodówce nawet dwa tygodnie.

Zamiast cukru możemy też użyć dobrej jakości miodu oraz soku z cytryny, który przełamie słodko-cebulowy smak. A jak zrobić syrop z cebuli i czosnku? Będziemy potrzebować do niego następujących składników: 3 cebul, 2 łyżek cukru lub miodu oraz 4 ząbków czosnku. W pierwszej kolejności należy obrać cebule, pokroić w plastry i ułożyć na dnie słoika. Dodajemy czosnek oraz cukier, zakręcamy słoik i czekamy do momentu, aż cebula puści sok (może to zająć 1-2 godziny). Po tym czasie powstały syrop z cebuli należy przelać przez gazę, przełożyć do szklanego naczynia i szczelnie zakręcić. Do przygotowania syropu można wykorzystać zarówno białą, jak i czerwoną cebulę. Warto wiedzieć, że czerwona ma łagodniejszy smak, a także pozostawia ładny kolor.

Przepis na syrop z cebuli z aromatycznymi przyprawami

Istnieje jeszcze inny sposób na przygotowanie syropu z cebuli. Kierując się tym przepisem, zniwelujemy ostry smak cebuli. Będziemy potrzebować słoika o pojemności około 500 ml oraz następujących składników:

  • 3 średniej wielkości cebul
  • 1 łyżki miodu lub cukru
  • 3 ząbków czosnku
  • 2 cytryn
  • 3-centymetrowego kawałka świeżego korzenia imbiru
  • 10 goździków
  • cynamonu
  • 1 gwiazdki anyżu
  • 1 gałązki świeżego tymianku lub rozmarynu

W pierwszej kolejności należy wyparzyć słoik wrzątkiem. Następnie kroimy cebulę, czosnek, imbir oraz cytrynę. Zamiast cytryny w plastrach można użyć soku – wówczas smak będzie łagodniejszy. Do przygotowanego wcześniej słoika układamy warstwami cebulę, czosnek, imbir, cytrynę, kilka goździków, odrobinę cynamonu. Składniki posypujemy cukrem lub zalewamy miodem, a następnie układamy kolejne warstwy. Na sam koniec kładziemy gwiazdkę anyżu oraz wkładamy gałązkę tymianku lub rozmarynu.

Syrop będzie gotowy do picia po kilku godzinach, jednak warto go przetrzymać 2 dni, aby nabrał mocy. Przez 24 godziny syrop z cebuli należy przechowywać w temperaturze pokojowej. Nie należy zakręcać słoika. Następnie przekładamy syrop do lodówki i szczelnie zakręcamy. Po upływie kolejnych 24 godzin zawartość słoika należy odsączyć przez gazę i przelać płyn do drugiego słoika. Z podanych proporcji wyjdzie około 200 ml syropu.

Polecane przepisy

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

27 min Łatwy
Krążki cebulowe

Krążki cebulowe

50 min Średni
Jajecznica na boczku z cebulą

Jajecznica na boczku z cebulą

17 min Łatwy
Chłopski garnek z ziemniakami, cebulą, marchewką i kiełbasą

Chłopski garnek z ziemniakami, cebulą, marchewką i kiełbasą

20 min Łatwy
Mielone z cebulką, młodymi ziemniakami i sałatką

Mielone z cebulką, młodymi ziemniakami i sałatką

1 godz 10 min Łatwy
Sos cebulowy

Sos cebulowy

15 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

jak pokroić cebulę ZWZ WINIARY
Jak pokroić cebulę
krojenie cebuli
Sprawdzone sposoby na obieranie cebuli
My się zimy nie boimy, czyli jak wzmocnić odporność organizmu ZWZ WINIARY
My się zimy nie boimy, czyli jak wzmocnić odporność organizmu
Jak wzmocnić odporność naturalnymi sposobami - artykuł Winiary
Jak wzmocnić odporność naturalnymi sposobami?
8 naturalnych składników wzmacniających odporność
8 naturalnych składników wzmacniających odporność
Komu w drogę, temu lunchbox | Porady i inspiracje Winiary
Popraw odporność na wiosnę – na jakie składniki postawić?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu