Odporność to zdolność do ochrony przed działaniem czynników chorobotwórczych, takich jak bakterie czy wirusy. Gdy układ immunologiczny jest osłabiony, dochodzi do zaburzenia homeostazy, w wyniku czego organizm nie jest w stanie z odpowiednią siłą zareagować na obecność szkodliwych czynników, które w krótkim czasie prowadzą do infekcji.
Przyczyn obniżonej odporności może być wiele, lecz do tych najważniejszych zalicza się długotrwały stres, zażywanie antybiotyków, brak aktywności fizycznej, zbyt krótki czas przebywania na świeżym powietrzu oraz dietę ubogą w ważne dla układu immunologicznego mikro- i makroelementy, jak witaminy C, D, A, E, kwasy omega oraz selen i cynk. Dlatego też, aby w zdrowiu przejść przez sezon zimowy, warto wzbogacić swoje menu w produkty zawierające ważne dla organizmu składniki.
Warzywa cebulowe są bogate w siarczki organiczne, selen, magnez oraz mnóstwo witamin z grupy C, A, B i E silnie wspierających układ immunologiczny. Dodatkowo zawierają fitoncydy działające w naturalny sposób grzybobójczo i bakteriobójczo. Jeśli więc zależy ci na podniesieniu odporności, wzbogać dietę o potrawy zawierające dużo świeżego szczypiorku, cebuli, pora czy czosnku. Z takimi składnikami przygotujesz pyszny twarożek albo jajecznicę ze szczypiorkiem na śniadanie. Do potraw szczególnie bogatych w te cenne warzywa należy aromatyczna zapiekanka z porem, energetyzująca sałatka warzywna z krążkami cebuli czy chrupiący kurczak z cytryną i czosnkiem.
Witamina C pełni kluczową rolę w osiągnięciu wysokiej odporności, dlatego też warto sięgać po te owoce, które zawierają jej możliwie jak najwięcej. Sok ze świeżo wyciśniętej cytryny, pomarańczy czy grejpfruta wypity do śniadania nie tylko doda energii, lecz także pomoże ochronić organizm przed większością wirusów, szczególnie tych popularnych w sezonie jesienno-zimowym. Innymi owocami zawierającymi mnóstwo cennej witaminy C są czarne porzeczki, żurawina, acerola, agrest, jabłka, truskawki i kiwi.
Warzywa powinno się spożywać kilka razy dziennie, bo oprócz witamin i minerałów zawierają błonnik, wspomagający trawienie i pracę całego układu pokarmowego. Ponadto wiele z nich zawiera enzymy wzmacniające oraz regenerujące organizm. Wśród licznych warzyw dostępnych na sklepowych półkach warto sięgnąć przede wszystkim po natkę pietruszki, korzeń marchewki, dojrzałe pomidory (lub ich przetwory), kiełki, szpinak, jarmuż i paprykę. By zachować zdrowie, zaleca się również spożywanie kiszonych ogórków czy kapusty, które są znacznie bogatsze w witaminę C niż świeże warzywa.
Występujące w rybach kwasy omega-3 nie tylko pozytywnie wpływają na pracę całego organizmu, lecz także zwiększają jego naturalną odporność. Można je znaleźć przede wszystkim w rybach morskich (łosoś, śledź, dorsz, szprot), skorupiakach (np. krewetki), a także w mniejszym stopniu w migdałach, olejach roślinnych oraz niektórych orzechach. Ryby warto spożywać pod wszelkimi postaciami – gotowane na parze, pieczone, wędzone czy w formie tatara – gdyż znajdujące się w nich kwasy nienasycone nie tylko pomogą uchronić nas przed licznymi schorzeniami, jak niektóre nowotwory, choroby układu krążenia czy kości, lecz także posiadają zdolność podnoszenia ogólnej odporności organizmu, co w okresie jesieni i zimy ma wyjątkowo duże znacznie.