Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Julienne – czyli wszystko o krojeniu w słupki

Julienne – czyli wszystko o krojeniu w słupki

Słupki, paski, zapałki – tak możemy opisać technikę krojenia warzyw julienne. Wywodzi się ona z kuchni francuskiej, która miała ogromny wpływ na kształtowanie się zwyczajów kulinarnych w innych częściach globu: warzywa julienne wykorzystywane są nie tylko w kuchni francuskiej, lecz także azjatyckiej.

Warzywa julienne – sprawdź, jak kroić po mistrzowsku

Większość z nas dąży do perfekcji podczas przygotowywania posiłków. Może nam w tym pomóc technika julienne, dzięki której wyczarujemy znakomite dania. Polega ona na krojeniu warzyw w równe słupki. Aby się to udało, powinniśmy kroić warzywa ostrym, pozbawionym ząbków nożem. Jest to profesjonalna technika, która wymaga pewnej precyzji, ale sprawia, że potrawy prezentują się znacznie lepiej niż zwykle.  

W sklepach kupimy specjalne noże do julienne, które wyglądem przypominają obieraczkę do warzyw. A jakie warzywa najlepiej wykorzystać? Przede wszystkim marchew, ziemniaki, buraki, seler i por. Najlepiej potrenować technikę julienne na marchwi. Wystarczy tylko obrać ją ze skórki, podzielić na dwie lub trzy części i odkroić końcówki. Następnie kroimy marchew na jednakowej szerokości grube płaty, a później w słupki. Można kroić równocześnie kilka warstw – ważne jednak, aby były one jednakowej szerokości. Warzywa julienne powinny mieć długość około 5 cm i średnicę około 2 mm. 

Do czego wykorzystać warzywa julienne? Garść pomysłów

Krojenie warzyw w słupki nie jest trudnym zadaniem, ale wymaga od nas nieco więcej czasu niż zwykłe siekanie. Warto go jednak poświęcić, aby przygotować wspaniałe surówki czy dania wegetariańskie z idealnie pokrojonymi warzywami. Sprawdzone przepisy na sałatki z warzywami julienne lub dania kuchni azjatyckiej mają swój sekret smaku. Są nim nie tylko aromatyczne przyprawy, lecz także sposób przygotowania (stir-fry). Stosując metodę julienne, możemy w znaczący sposób skrócić czas smażenia – wystarczy tylko kilka minut, by nasza potrawa była gotowa. Dodając wyraziste przyprawy, grzybki mun i ryż uzyskamy pyszne i sycące danie. 

W kuchni polskiej warzywa julienne wykorzystujemy przede wszystkim do sałatek i surówek. Równie popularne jest smażenie słupków i dodawanie ich do mięs lub ryb. Bardzo często kroimy warzywa julienne i dodajemy do zupy jarzynowej. We Francji z kolei znajdziemy tradycyjne danie, w którego skład wchodzą warzywa julienne, mięso i grzyby. Zapieka się je w małych kokilkach z pokrywkami. Potrawa ta nie może się obejść bez zapieczonego półpłynnego sosu beszamelowego. 

Równie smacznym daniem jest cukinia julienne z bazyliowym pesto. W przypadku tej potrawy lepiej pokroić warzywo na dłuższe słupki. Zadanie ułatwi specjalna obieraczka, dzięki której znacznie skrócimy czas przygotowania potrawy. 

Polecane przepisy

Klasyczne risotto z kurczakiem i warzywami

Klasyczne risotto z kurczakiem i warzywami

30 min Łatwy
Bagietka warzywna

Bagietka warzywna

37 min Łatwy
Kuskus z warzywami

Kuskus z warzywami

40 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Najlepsze surówki z majonezem do obiadu
Najlepsze surówki z majonezem do obiadu
Jak pokroić pora? ZWZ WINIARY
Jak pokroić pora?
Jak zrobić domowy sos winegret do sałatki? | Porady i inspiracje Winiary
Jak zrobić domowy sos winegret do sałatki?
Jak obierać ogórki, aby nie były gorzkie
Jak obierać ogórki, aby nie były gorzkie
Prosta i szybka w przygotowaniu sałatka nicejska
Prosta i szybka w przygotowaniu sałatka nicejska
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu