Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Najlepsze surówki z majonezem do obiadu

Najlepsze surówki z majonezem do obiadu

Surówka to doskonały dodatek do obiadu. Świetnie smakuje również, jako smaczna przekąska między posiłkami. Nawet niewielka jej porcja potrafi szybko zaspokoić głód i daje uczucie sytości. Lekkostrawna, przygotowana ze świeżych, bogatych w witaminy i mikroelementy warzyw oraz owoców będzie doskonałym uzupełnieniem codziennej diety. Przepisów na surówki jest mnóstwo, podobnie jak składników, z których można je przyrządzać. Zwykle wystarczy ją przyprawić solą, pieprzem i wymieszać ze śmietaną lub innym, lekkim sosem. Najlepiej smakuje jednak doprawiona majonezem.

Przepyszne surówki z majonezem

Trudno sobie wyobrazić obiad bez dodatku surówki. Przyrządza się je z przeróżnych warzyw, zarówno korzeniowych, takich jak marchew, seler czy buraki, ale też z kapustnych. Przygotowując surówkę wykorzystujemy najczęściej surowe warzywa, dlatego tak ważne jest, aby były one świeże, a przede wszystkim najwyższej jakości. Przerośnięte, zwiędnięte, a co najgorsze nadpsute, absolutnie się do tego celu nie nadają.

Surówka z białej kapusty z majonezem to niezwykle smaczny dodatek do obiadu. Jest jedną z najpopularniejszych i najchętniej przygotowywanych. Z jej przyrządzeniem z pewnością poradzi sobie każdy. Do drobno poszatkowanej kapusty dodaje się utartą na grubej tarce marchew, jabłko i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Sos do niej przygotowuje się na bazie dobrej jakości majonezu. Doprawiony solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem należy dodać do warzyw i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną surówkę schładza się krótko w lodówce i podaje do obiadu. Smakuje wyśmienicie!

Nie tylko białą kapustę wykorzystujemy do przyrządzania surówek. Równie dobrze sprawdza się kapusta czerwona, jak i pekińska. Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem jest delikatniejsza w smaku, niż przyrządzana z białej odmiany. Rewelacyjnie smakuje w towarzystwie posiekanych orzechów i drobno pokrojonych suszonych śliwek. Oczywiście należy też do niej dodać utarte na tarce jabłko i całość skropić sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem i dopieścić majonezem.

Jako dodatek do obiadu idealnie nadaje się też surówka z czerwonej kapusty z majonezem. Ta tradycyjna, polska sałatka będzie świetnie harmonizowała z daniami mięsnymi. Drobno poszatkowaną przyprawiamy solą, lekko ugniatamy, aby zmiękła i puściła sok. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i skrapiamy cytryną. Doprawiamy majonezem i surówka gotowa!

Surówki z warzyw korzennych doprawione majonezem

Nie tylko surówki z warzyw kapustnych doprawione majonezem smakują wyśmienicie. Równie dobrze będą smakowały warzywa korzenne w jego towarzystwie. Seler, marchew czy por to produkty często wykorzystywane, jako składniki obiadowych sałatek. Popularna surówka z marchewki z majonezem to niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu dodatek do obiadu. Korzeń marchwi należy obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do niej drobno pokrojony por, przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i majonezem. Wilgotna, słodko-ostra w smaku świetnie pasuje do każdego obiadu.

Por równie dobrze się sprawdza, jako główny składnik obiadowych dodatków. Surówka z pora z majonezem to klasyka smaku. Co ważne, sałatkę przyrządza się błyskawicznie, a jej smak doskonale harmonizuje z daniami mięsnymi, ale też wegetariańskimi. Por po dokładnym umyciu kroi się na drobne paseczki, przyprawia solą, pieprzem i odrobiną cukru. Po dodaniu startego jabłka całość należy wymieszać z majonezem i prosta, smaczna surówka gotowa. Smacznego!

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Polecane artykuły

Sałatki na sylwestra bez majonezu – nasze propozycje | Porady i inspiracje WINIARY
Sałatki na sylwestra bez majonezu – nasze propozycje
Które części dyni jeść na surowo?
Które części dyni można jeść na surowo?
Sałatki na sylwestra bez mięsa | Porady i inspiracje WINIARY
Sałatki na sylwestra bez mięsa
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu