Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Najlepsze surówki z majonezem do obiadu

Najlepsze surówki z majonezem do obiadu

Surówka to doskonały dodatek do obiadu. Świetnie smakuje również, jako smaczna przekąska między posiłkami. Nawet niewielka jej porcja potrafi szybko zaspokoić głód i daje uczucie sytości. Lekkostrawna, przygotowana ze świeżych, bogatych w witaminy i mikroelementy warzyw oraz owoców będzie doskonałym uzupełnieniem codziennej diety. Przepisów na surówki jest mnóstwo, podobnie jak składników, z których można je przyrządzać. Zwykle wystarczy ją przyprawić solą, pieprzem i wymieszać ze śmietaną lub innym, lekkim sosem. Najlepiej smakuje jednak doprawiona majonezem.

Przepyszne surówki z majonezem

Trudno sobie wyobrazić obiad bez dodatku surówki. Przyrządza się je z przeróżnych warzyw, zarówno korzeniowych, takich jak marchew, seler czy buraki, ale też z kapustnych. Przygotowując surówkę wykorzystujemy najczęściej surowe warzywa, dlatego tak ważne jest, aby były one świeże, a przede wszystkim najwyższej jakości. Przerośnięte, zwiędnięte, a co najgorsze nadpsute, absolutnie się do tego celu nie nadają.

Surówka z białej kapusty z majonezem to niezwykle smaczny dodatek do obiadu. Jest jedną z najpopularniejszych i najchętniej przygotowywanych. Z jej przyrządzeniem z pewnością poradzi sobie każdy. Do drobno poszatkowanej kapusty dodaje się utartą na grubej tarce marchew, jabłko i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Sos do niej przygotowuje się na bazie dobrej jakości majonezu. Doprawiony solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem należy dodać do warzyw i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną surówkę schładza się krótko w lodówce i podaje do obiadu. Smakuje wyśmienicie!

Nie tylko białą kapustę wykorzystujemy do przyrządzania surówek. Równie dobrze sprawdza się kapusta czerwona, jak i pekińska. Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem jest delikatniejsza w smaku, niż przyrządzana z białej odmiany. Rewelacyjnie smakuje w towarzystwie posiekanych orzechów i drobno pokrojonych suszonych śliwek. Oczywiście należy też do niej dodać utarte na tarce jabłko i całość skropić sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem i dopieścić majonezem.

Jako dodatek do obiadu idealnie nadaje się też surówka z czerwonej kapusty z majonezem. Ta tradycyjna, polska sałatka będzie świetnie harmonizowała z daniami mięsnymi. Drobno poszatkowaną przyprawiamy solą, lekko ugniatamy, aby zmiękła i puściła sok. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i skrapiamy cytryną. Doprawiamy majonezem i surówka gotowa!

Surówki z warzyw korzennych doprawione majonezem

Nie tylko surówki z warzyw kapustnych doprawione majonezem smakują wyśmienicie. Równie dobrze będą smakowały warzywa korzenne w jego towarzystwie. Seler, marchew czy por to produkty często wykorzystywane, jako składniki obiadowych sałatek. Popularna surówka z marchewki z majonezem to niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu dodatek do obiadu. Korzeń marchwi należy obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do niej drobno pokrojony por, przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i majonezem. Wilgotna, słodko-ostra w smaku świetnie pasuje do każdego obiadu.

Por równie dobrze się sprawdza, jako główny składnik obiadowych dodatków. Surówka z pora z majonezem to klasyka smaku. Co ważne, sałatkę przyrządza się błyskawicznie, a jej smak doskonale harmonizuje z daniami mięsnymi, ale też wegetariańskimi. Por po dokładnym umyciu kroi się na drobne paseczki, przyprawia solą, pieprzem i odrobiną cukru. Po dodaniu startego jabłka całość należy wymieszać z majonezem i prosta, smaczna surówka gotowa. Smacznego!

Polecane artykuły

Sałatki na sylwestra bez majonezu – nasze propozycje
Sałatki na sylwestra bez majonezu – nasze propozycje
Które części dyni można jeść na surowo?
Które części dyni można jeść na surowo?
Sałatki na sylwestra bez mięsa
Sałatki na sylwestra bez mięsa
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu