Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jak pokroić pora? ZWZ WINIARY

Jak pokroić pora?

Jak pokroić pora? A trzeba w ogóle kroić? Przecież często wykorzystujemy go do przygotowania wywaru, do którego mógłby z powodzeniem trafić w kawałku. Mógłby, ale czy na pewno będzie to dobry pomysł? Zwróćcie uwagę na drobinki piasku, które łatwo zauważyć pod wierzchnimi listkami podczas ich zdejmowania. Można na nie natrafić także w głębszych warstwach, dlatego też przed dodaniem pora do zupy, trzeba go dobrze wypłukać.

por-IMG_5002.jpg ZWZ WINIARYpor-dyptyk.jpg ZWZ WINIARY

 

Jak sprawić, by por się nie rozleciał w czasie gotowania?

Jeśli nie chcemy pora kroić na mniejsze kawałki, przekrójmy go wzdłuż tak, aby dotrzeć do wszystkich warstw, ale nie przecinać go na dwie części. Następnie należy wypłukać wszystkie listki pod bieżącą wodą, delikatnie je rozchylając. Tak przygotowany por wciąż stanowi „jeden kawałek”. Istnieje jednak ryzyko, że podczas gotowania listki „rozejdą się” po całej zupie. Aby tak się nie stało, wystarczy związać wcześniej nacięty kawałek pora nicią kuchenną.

Jeśli por ma trafić do zupy w mniejszych kawałkach, najlepiej pokroić go w krążki, półkrążki lub ćwierćkrążki. Zupa z pora z kiełbaskami na jesienne dni to jedna z propozycji na wykorzystanie pokrojonego pora.

por-IMG_5012.jpg ZWZ WINIARYpor-IMG_5018.jpg ZWZ WINIARYpor-IMG_5027-866x577.jpg ZWZ WINIARY

 

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Jak pokroić pora w krążki?

Nic trudnego. Zaczynamy od odcięcia korzenia, następnie kroimy pora w poprzek na krążki o szerokości ok. 3 mm. Ponieważ pomiędzy listkami mogą znajdować się wspomniane wcześniej drobinki piasku, listki trzeba delikatnie rozdzielić i przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Sprawdźcie, jak pięknie prezentować może się zupa porowa z ziemniakami.

Drobno pokrojony por? Zobacz, jak to zrobić!

Jeśli chcemy pokroić pora jeszcze drobniej – na pół- lub ćwierćkrążki , najpierw kroimy pora wzdłuż na pół (w przypadku ćwierćtalarków każdą z otrzymanych połówek ponownie kroimy wzdłuż na pół), delikatnie przepłukujemy pod bieżącą wodą, aby usunąć piasek, a następnie kroimy pora na odpowiedniej grubości kawałki.

Por w daniach azjatyckich

Por, zwłaszcza do dań azjatyckich, można też pokroić w paski. Kawałek pora pozbawiamy korzenia, następnie kroimy go w poprzek tak, by otrzymać kawałki o długości ok. 5 cm. Następnie każdy z nich kroimy w cieńsze lub grubsze paski, pamiętając o tym, że im cieńsze, tym krócej będą się gotować.

Autor: Agata

Polecane artykuły

My się zimy nie boimy, czyli jak wzmocnić odporność organizmu ZWZ WINIARY
My się zimy nie boimy, czyli jak wzmocnić odporność organizmu
Jak obrać i pokroić ananasa?
Jak obrać i pokroić ananasa?
jak pokroić cebulę ZWZ WINIARY
Jak pokroić cebulę
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu