Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Jak pokroić pora? ZWZ WINIARY

Jak pokroić pora?

Jak pokroić pora? A trzeba w ogóle kroić? Przecież często wykorzystujemy go do przygotowania wywaru, do którego mógłby z powodzeniem trafić w kawałku. Mógłby, ale czy na pewno będzie to dobry pomysł? Zwróćcie uwagę na drobinki piasku, które łatwo zauważyć pod wierzchnimi listkami podczas ich zdejmowania. Można na nie natrafić także w głębszych warstwach, dlatego też przed dodaniem pora do zupy, trzeba go dobrze wypłukać.

por-IMG_5002.jpg ZWZ WINIARYpor-dyptyk.jpg ZWZ WINIARY

 

Jak sprawić, by por się nie rozleciał w czasie gotowania?

Jeśli nie chcemy pora kroić na mniejsze kawałki, przekrójmy go wzdłuż tak, aby dotrzeć do wszystkich warstw, ale nie przecinać go na dwie części. Następnie należy wypłukać wszystkie listki pod bieżącą wodą, delikatnie je rozchylając. Tak przygotowany por wciąż stanowi „jeden kawałek”. Istnieje jednak ryzyko, że podczas gotowania listki „rozejdą się” po całej zupie. Aby tak się nie stało, wystarczy związać wcześniej nacięty kawałek pora nicią kuchenną.

Jeśli por ma trafić do zupy w mniejszych kawałkach, najlepiej pokroić go w krążki, półkrążki lub ćwierćkrążki. Zupa z pora z kiełbaskami na jesienne dni to jedna z propozycji na wykorzystanie pokrojonego pora.

por-IMG_5012.jpg ZWZ WINIARYpor-IMG_5018.jpg ZWZ WINIARYpor-IMG_5027-866x577.jpg ZWZ WINIARY

 

Jak pokroić pora w krążki?

Nic trudnego. Zaczynamy od odcięcia korzenia, następnie kroimy pora w poprzek na krążki o szerokości ok. 3 mm. Ponieważ pomiędzy listkami mogą znajdować się wspomniane wcześniej drobinki piasku, listki trzeba delikatnie rozdzielić i przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Sprawdźcie, jak pięknie prezentować może się zupa porowa z ziemniakami.

Drobno pokrojony por? Zobacz, jak to zrobić!

Jeśli chcemy pokroić pora jeszcze drobniej – na pół- lub ćwierćkrążki , najpierw kroimy pora wzdłuż na pół (w przypadku ćwierćtalarków każdą z otrzymanych połówek ponownie kroimy wzdłuż na pół), delikatnie przepłukujemy pod bieżącą wodą, aby usunąć piasek, a następnie kroimy pora na odpowiedniej grubości kawałki.

Por w daniach azjatyckich

Por, zwłaszcza do dań azjatyckich, można też pokroić w paski. Kawałek pora pozbawiamy korzenia, następnie kroimy go w poprzek tak, by otrzymać kawałki o długości ok. 5 cm. Następnie każdy z nich kroimy w cieńsze lub grubsze paski, pamiętając o tym, że im cieńsze, tym krócej będą się gotować.

Autor: Agata

Polecane artykuły

My się zimy nie boimy, czyli jak wzmocnić odporność organizmu
My się zimy nie boimy, czyli jak wzmocnić odporność organizmu
Jak obrać i pokroić ananasa?
Jak obrać i pokroić ananasa?
Jak pokroić cebulę
Jak pokroić cebulę
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu