Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Babka śmietankowa

(2)
1 godz 12 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
16 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  opakowań
Budyń o smaku śmietankowym bez cukru WINIARY
2  łyżek
Mąka ziemniaczana
1  szklanka
Mąka pszenna
1  szklanka
Cukier puder
4 
Jajko
0.5  szklanka
Olej
0.5 
Cytryna
trochę
Bułka tarta
trochę
Tłuszcz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.11 g
Węglowodany
21.81 g
Tłuszcze
9.55 g
Wartość energetyczna
184.19 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

72 min
Krok 1
5 min
Formę wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Piekarnik rozgrzej do 175 °C.
Krok 2
10 min
Budyń, Proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, cukier puder, jajka, olej i sok z cytryny zmiksuj.
Krok 3
5 min
Gotową masę przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Krok 4
50 min
Piecz 45-50 minut.
Krok 5
2 min
Babkę możesz posypać cukrem pudrem lub polukrować przed podaniem.
Babka śmietankowa

Krok 1 z 5

Formę wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Piekarnik rozgrzej do 175 °C.

Babka śmietankowa

Krok 2 z 5

Budyń, Proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, cukier puder, jajka, olej i sok z cytryny zmiksuj.

Babka śmietankowa

Krok 3 z 5

Gotową masę przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Babka śmietankowa

Krok 4 z 5

Piecz 45-50 minut.

Babka śmietankowa

Krok 5 z 5

Babkę możesz posypać cukrem pudrem lub polukrować przed podaniem.

Smakołyk na podwieczorek: dziecinnie prosta i błyskawiczna do przygotowania babka śmietankowa. Wszystkie składniki miksujemy razem w jednym naczyniu, przekładamy do formy i pieczemy. Kto lubi, może zetrzeć do ciasta skórkę z wyszorowanej i sparzonej cytryny. Po wystudzeniu ozdabiamy babkę polewą cytrynową lub czekoladową.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika