Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Żurek wielkanocny - przepis na udane Święta
Żurek wielkanocny - przepis na udane Święta
Żurek wielkanocny - przepis na udane Święta
Żurek wielkanocny - przepis na udane Święta
Żurek wielkanocny - przepis na udane Święta
Żurek wielkanocny - przepis na udane Święta

Żurek wielkanocny - przepis na udane Święta

(0)
1 godz 27 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
200  g
Boczek
2  kawałków
Duże kawałki swojskiej kiełbasy
1 
Cebula
1  l
Bulion warzywny
1  l
Woda
1  opakowanie
Żurek Nasza Specjalność WINIARY
2  łyżeczek
Chrzan
1  łyżeczka
Suszona pietruszka
1  łyżeczka
Majeranek
2 
Liść laurowy
1  szczypta
Pieprz kolorowy
1  szczypta
Sól
4 
Jajka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
17.65 g
Węglowodany
4.38 g
Tłuszcze
21.61 g
Wartość energetyczna
308.89 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Gotowanie z użyciem lokalnych produktów to jeden z trendów kulinarnych na rok 2018! Szerze przyznam, że obok sezonowości to właśnie ten jest jednym z moich ulubionym. Choć uwielbiam odkrywać egzotyczne smaki i w mojej kuchni często goszczą przysmaki z odległych krańców świata, mam także słabość do wszystkiego tego, co nasze, co stąd, co polskie. Swojska kiełbasa, jajka od wiejskich kur, mąka z Kruszwicy, świeże i chrupkie warzywa, aromatyczne zioła. Brzmi jak lista produktów, które śmiało mogłyby reklamować nasz kraj za granicą w dziedzinie turystyki kulinarnej. Tak się składa, że wszystkie te składniki znalazły się także w przepisie na żurek wielkanocny! Intensywny smak żurku nie jest niestety taki prosty do uzyskania. Z pomocą może przyjść jednak Żurek Razowy WINIARY, który w swoim składzie zawiera: cebulę, czosnek, majeranek i wspomnianą, doskonałą mąkę z Kruszwicy. Po uzyskaniu kremowej konsystencji, żurek doprawiam do smaku kolorowym pieprzem. Podaję z delikatnie zrumienioną kiełbasą i ugotowanym na twardo jajkiem. O tym, w jaki sposób najlepiej podać żurek wielkanocny napiszemy szerzej na blogu już niebawem, kiedy wszyscy będziemy układali już menu wielkanocne.
Z podanych proporcji ugotujesz ok. 4 porcje żurku.

Sprawdź nasze inne przepisy na zupy z dodatkiem kiełbasy:
Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą
Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą
Zupa z ciecierzycy z kiełbasą
Grochówka z kiełbasą

Przygotowanie

87 min
  • Krok 1

    4 min
    Boczek obrać, pokroić w drobną kostkę.
  • Krok 2

    4 min
    Cebulę obrać, drobno posiekać.
  • Krok 3

    3 min
    Kiełbasę pokroić w plasterki.
  • Krok 4

    5 min
    Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony boczek wraz z cebulą. Całość przesmażyć.
  • Krok 5

    4 min
    W międzyczasie na osobnej patelni zrumienić kiełbasę.
  • Krok 6

    5 min
    Podsmażony z cebulą boczek umieścić w dużym garnku, dodać 2/3 zrumienionej kiełbasy (resztę zostawić do dekoracji), dorzucić liść laurowy i całość zalać gorącym bulionem.
  • Krok 7

    40 min
    Gotować na niewielkim ogniu przez ok. 30-40 minut.
  • Krok 8

    6 min
    2 opakowania Żurku Razowego WINIARY rozmieszać w 300 ml zimnej wody. Dolać do gotującej się zupy. Całość zagotować, mieszając od czasu do czasu.
  • Krok 9

    3 min
    Do niemalże gotowej zupy dodać chrzan, majeranek i pietruszkę. Żurek wielkanocny doprawić kolorowym pieprzem i solą – do smaku.
  • Krok 10

    10 min
    Jajka ugotować na twardo.
  • Krok 11

    3 min
    Żurek podawać z kawałkami kiełbasy i jajka.
Żurek wielkanocny - przepis na udane Święta

Krok 1 z 11

Boczek obrać, pokroić w drobną kostkę.

Żurek wielkanocny - przepis na udane Święta

Krok 2 z 11

Cebulę obrać, drobno posiekać.

Żurek wielkanocny - przepis na udane Święta

Krok 3 z 11

Kiełbasę pokroić w plasterki.

Żurek wielkanocny - przepis na udane Święta

Krok 4 z 11

Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony boczek wraz z cebulą. Całość przesmażyć.

Żurek wielkanocny - przepis na udane Święta

Krok 5 z 11

W międzyczasie na osobnej patelni zrumienić kiełbasę.

Żurek wielkanocny - przepis na udane Święta

Krok 6 z 11

Podsmażony z cebulą boczek umieścić w dużym garnku, dodać 2/3 zrumienionej kiełbasy (resztę zostawić do dekoracji), dorzucić liść laurowy i całość zalać gorącym bulionem.

Żurek wielkanocny - przepis na udane Święta

Krok 7 z 11

Gotować na niewielkim ogniu przez ok. 30-40 minut.

Żurek wielkanocny - przepis na udane Święta

Krok 8 z 11

2 opakowania Żurku Razowego WINIARY rozmieszać w 300 ml zimnej wody. Dolać do gotującej się zupy. Całość zagotować, mieszając od czasu do czasu.

Żurek wielkanocny - przepis na udane Święta

Krok 9 z 11

Do niemalże gotowej zupy dodać chrzan, majeranek i pietruszkę. Żurek wielkanocny doprawić kolorowym pieprzem i solą – do smaku.

Żurek wielkanocny - przepis na udane Święta

Krok 10 z 11

Jajka ugotować na twardo.

Żurek wielkanocny - przepis na udane Święta

Krok 11 z 11

Żurek podawać z kawałkami kiełbasy i jajka.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Żurek razowy w chlebie

    Żurek razowy w chlebie

    30 min Łatwy
  • Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

    Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

    1 godz 50 min Średni
  • Żurek zabielany z wędzonymi kabanosami

    Żurek zabielany z wędzonymi kabanosami

    1 godz 1 min Średni
  • Zupa grochowa z boczkiem

    Zupa grochowa z boczkiem

    1 godz 24 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu