Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Żurek wielkanocny

0
1 godz 27 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200  g
Boczek
2  kawałków
Duże kawałki swojskiej kiełbasy
1 
Cebula
4  łyżek
1  l
Woda
2  łyżeczek
Chrzan
1  łyżeczka
Suszona pietruszka
1  łyżeczka
Majeranek
2 
Liść laurowy
1  szczypta
Pieprz kolorowy
1  szczypta
Sól
4 
Jajka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
17.93 g
Węglowodany
5.64 g
Tłuszcze
40.15 g
Wartość energetyczna
512.66 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

87 min
Krok 1
4 min
Boczek obrać, pokroić w drobną kostkę.
Krok 2
4 min
Cebulę obrać, drobno posiekać.
Krok 3
3 min
Kiełbasę pokroić w plasterki.
Krok 4
5 min
Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony boczek wraz z cebulą. Całość przesmażyć.
Krok 5
4 min
W międzyczasie na osobnej patelni zrumienić kiełbasę.
Krok 6
5 min
Podsmażony z cebulą boczek umieścić w dużym garnku, dodać 2/3 zrumienionej kiełbasy (resztę zostawić do dekoracji), dorzucić liść laurowy i całość zalać gorącym bulionem.
Krok 7
40 min
Gotować na niewielkim ogniu przez ok. 30-40 minut.
Krok 8
6 min
2 opakowania Żurku Razowego WINIARY rozmieszać w 300 ml zimnej wody. Dolać do gotującej się zupy. Całość zagotować, mieszając od czasu do czasu.
Krok 9
3 min
Do niemalże gotowej zupy dodać chrzan, majeranek i pietruszkę. Żurek wielkanocny doprawić kolorowym pieprzem i solą – do smaku.
Krok 10
10 min
Jajka ugotować na twardo.
Krok 11
3 min
Żurek podawać z kawałkami kiełbasy i jajka.
Żurek wielkanocny

Krok 1 z 11

Boczek obrać, pokroić w drobną kostkę.

Żurek wielkanocny

Krok 2 z 11

Cebulę obrać, drobno posiekać.

Żurek wielkanocny

Krok 3 z 11

Kiełbasę pokroić w plasterki.

Żurek wielkanocny

Krok 4 z 11

Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony boczek wraz z cebulą. Całość przesmażyć.

Żurek wielkanocny

Krok 5 z 11

W międzyczasie na osobnej patelni zrumienić kiełbasę.

Żurek wielkanocny

Krok 6 z 11

Podsmażony z cebulą boczek umieścić w dużym garnku, dodać 2/3 zrumienionej kiełbasy (resztę zostawić do dekoracji), dorzucić liść laurowy i całość zalać gorącym bulionem.

Żurek wielkanocny

Krok 7 z 11

Gotować na niewielkim ogniu przez ok. 30-40 minut.

Żurek wielkanocny

Krok 8 z 11

2 opakowania Żurku Razowego WINIARY rozmieszać w 300 ml zimnej wody. Dolać do gotującej się zupy. Całość zagotować, mieszając od czasu do czasu.

Żurek wielkanocny

Krok 9 z 11

Do niemalże gotowej zupy dodać chrzan, majeranek i pietruszkę. Żurek wielkanocny doprawić kolorowym pieprzem i solą – do smaku.

Żurek wielkanocny

Krok 10 z 11

Jajka ugotować na twardo.

Żurek wielkanocny

Krok 11 z 11

Żurek podawać z kawałkami kiełbasy i jajka.

Gotowanie z użyciem lokalnych produktów to jeden z trendów kulinarnych na rok 2018! Szerze przyznam, że obok sezonowości to właśnie ten jest jednym z moich ulubionym. Choć uwielbiam odkrywać egzotyczne smaki i w mojej kuchni często goszczą przysmaki z odległych krańców świata, mam także słabość do wszystkiego tego, co nasze, co stąd, co polskie. Swojska kiełbasa, jajka od wiejskich kur, mąka z Kruszwicy, świeże i chrupkie warzywa, aromatyczne zioła. Brzmi jak lista produktów, które śmiało mogłyby reklamować nasz kraj za granicą w dziedzinie turystyki kulinarnej. Tak się składa, że wszystkie te składniki znalazły się także w przepisie na żurek wielkanocny! Intensywny smak żurku nie jest niestety taki prosty do uzyskania. Z pomocą może przyjść jednak Żurek Razowy WINIARY, który w swoim składzie zawiera: cebulę, czosnek, majeranek i wspomnianą, doskonałą mąkę z Kruszwicy. Po uzyskaniu kremowej konsystencji, żurek doprawiam do smaku kolorowym pieprzem. Podaję z delikatnie zrumienioną kiełbasą i ugotowanym na twardo jajkiem. O tym, w jaki sposób najlepiej podać żurek wielkanocny napiszemy szerzej na blogu już niebawem, kiedy wszyscy będziemy układali już menu wielkanocne.
Z podanych proporcji ugotujesz ok. 4 porcje żurku.

Sprawdź nasze inne przepisy na zupy z dodatkiem kiełbasy:
Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą
Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą
Zupa z ciecierzycy z kiełbasą
Grochówka z kiełbasą
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika