Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Żurek chrzanowy z pieczonymi pierożkami z wędzoną makrelą
Żurek chrzanowy z pieczonymi pierożkami z wędzoną makrelą
Żurek chrzanowy z pieczonymi pierożkami z wędzoną makrelą
Żurek chrzanowy z pieczonymi pierożkami z wędzoną makrelą
Żurek chrzanowy z pieczonymi pierożkami z wędzoną makrelą
Żurek chrzanowy z pieczonymi pierożkami z wędzoną makrelą
Żurek chrzanowy z pieczonymi pierożkami z wędzoną makrelą
Żurek chrzanowy z pieczonymi pierożkami z wędzoną makrelą

Żurek chrzanowy z pieczonymi pierożkami z wędzoną makrelą

(0)
3 godz
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  opakowań
Żurek Nasza Specjalność WINIARY
2  łyżek
Chrzan tarty
1 
Marchewka
2 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1  kawałek
Por
3  ząbków
Czosnek
2 
Liść laurowy
3 
Ziarenka ziela angielskiego
3 
Ziarenka czarnego pieprzu
1  szczypta
Sól
trochę
Świeże gałązki majeranku do dekoracji
trochę
Śmietana do zabielenia
2 
Makrela wędzona (po ok. 25 dag każda)
1  szklanka
Mąka
2  łyżek
Majonez
0.33  szklanka
Gęsta śmietana
70  g
Masło miękkie
1 
Jajko
0.5  opakowanie
Drożdże instant (3g)
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny
1 
Jajko mleka do posmarowania pierożków
0.25  szklanka
Mleko do posmarowania pierożków
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.28 g
Węglowodany
13.73 g
Tłuszcze
14.17 g
Wartość energetyczna
404.17 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Aromatyczny żurek chrzanowy na mące razowej, pysznie doprawiony polskim czosnkiem i domowym chrzanem, świetnie smakuje z niecodziennym dodatkiem w postaci pieczonych pierożków drożdżowych, nadziewanych wędzoną makrelą. Przygotowanie pierogów nie powinno przysporzyć większych trudności nawet początkującym, trzeba tylko pamiętać, by dokładnie zlepiać ich brzegi – w przeciwnym wypadku podczas pieczenia mogą się rozkleić (gdyby jednak nawet tak się stało – i tak będą przepysznie smakować). Żurek chrzanowy będzie też pysznie smakować z jajkiem lub białą kiełbasą.

Jako bazy użyłam Żurku razowego WINIARY. Dzięki temu zupę robi się szybciej i nie trzeba też pamiętać o nastawieniu na długo wcześniej zakwasu! To wygodne, bo nie zostaje się z resztką mąki, której rzadko używa się w domu – czyli żytniej razowej – a której na zakwas potrzeba przecież niewiele. Mąka żytnia razowa z Kruszwicy jest głównym składnikiem Żurku razowego WINIARY, poza tym są w nim polskie warzywa i zioła – cebula, majeranek i czosnek. Tego ostatniego dodamy w przepisie jeszcze więcej, żeby przyjemnie kontrastował z intensywnym chrzanem i makrelą.

Zobacz też inne przepisy na zupy z chrzanem do smaku:
Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną
Kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem
Zupa ziemniaczana krem z roladkami z boczku z suszoną śliwką
Barszcz biały ogórkowy z kiełbaską, jajkiem, śmietaną i świeżym majerankiem
Barszcz biały kaliski
A chrzan do zupy najlepiej smakuje taki według przepisu na domowy chrzanAgaty!

Przygotowanie

180 min
  • Krok 1 - Żurek chrzanowy

    25 min
    Obrane i umyte warzywa zalewamy 0,5 l wody, zagotowujemy, dodajemy liście laurowe, pieprz i ziele angielskie.
  • Krok 2

    6 min
    Ząbki czosnku lekko miażdżymy trzonkiem noża, obieramy, oprószamy solą, ponownie (tym razem mocno) miażdżymy, po chwili dodajemy do wywaru.
  • Krok 3

    60 min
    Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 1 godziny.
  • Krok 4

    8 min
    Zawartość torebek z żurkiem razowym rozprowadzamy w 0,5 l wody, dodajemy do wywaru, mieszamy do zagotowania.
  • Krok 6

    5 min
    Gotujemy 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 6

    5 min
    Do żurku dodajemy tarty chrzan, mieszamy, zestawiamy żurek z kuchenki.
  • Krok 7

    3 min
    Zupę dekorujemy listkami oberwanymi z gałązek majeranku. Możemy także żurek zabielić śmietaną.
  • Krok 8 - Pieczone pierożki z wędzoną makrelą - ok. 25 sztuk

    8 min
    Z makreli zdejmujemy skórę, oddzielamy mięso od ości. Dodajemy do mięsa majonez, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, mieszamy.
  • Krok 9

    10 min
    Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy szczyptę soli, wbijamy jajko, dodajemy śmietanę, drożdże i miękkie masło. Wyrabiamy ciasto.
  • Krok 10

    5 min
    Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na cienki placek (nie grubszy niż 0,5 cm), szklanką wycinamy krążki.
  • Krok 11

    5 min
    Na każdy krążek układamy nieco pasty z makreli, sklejamy starannie i mocno dociskając brzegi.
  • Krok 12

    40 min
    Układamy pierożki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdy smarujemy z wierzchu jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Pieczemy ok. pół godziny (do zrumienienia) w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Żurek chrzanowy z pieczonymi pierożkami z wędzoną makrelą

Krok 1 - Żurek chrzanowy z 12

Składniki: Marchewka, Pietruszka, Seler, Por, Liść laurowy, Ziarenka ziela angielskiego, Ziarenka czarnego pieprzu

Obrane i umyte warzywa zalewamy 0,5 l wody, zagotowujemy, dodajemy liście laurowe, pieprz i ziele angielskie.

Żurek chrzanowy z pieczonymi pierożkami z wędzoną makrelą

Krok 2 z 12

Składniki: Czosnek

Ząbki czosnku lekko miażdżymy trzonkiem noża, obieramy, oprószamy solą, ponownie (tym razem mocno) miażdżymy, po chwili dodajemy do wywaru.

Żurek chrzanowy z pieczonymi pierożkami z wędzoną makrelą

Krok 3 z 12

Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 1 godziny.

Żurek chrzanowy z pieczonymi pierożkami z wędzoną makrelą

Krok 4 z 12

Zawartość torebek z żurkiem razowym rozprowadzamy w 0,5 l wody, dodajemy do wywaru, mieszamy do zagotowania.

Żurek chrzanowy z pieczonymi pierożkami z wędzoną makrelą

Krok 6 z 12

Gotujemy 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Żurek chrzanowy z pieczonymi pierożkami z wędzoną makrelą

Krok 6 z 12

Składniki: Chrzan tarty

Do żurku dodajemy tarty chrzan, mieszamy, zestawiamy żurek z kuchenki.

Żurek chrzanowy z pieczonymi pierożkami z wędzoną makrelą

Krok 7 z 12

Składniki: Śmietana do zabielenia, Świeże gałązki majeranku do dekoracji

Zupę dekorujemy listkami oberwanymi z gałązek majeranku. Możemy także żurek zabielić śmietaną.

Żurek chrzanowy z pieczonymi pierożkami z wędzoną makrelą

Krok 8 - Pieczone pierożki z wędzoną makrelą - ok. 25 sztuk z 12

Składniki: Makrela wędzona (po ok. 25 dag każda), Pieprz czarny, Majonez, Sól

Z makreli zdejmujemy skórę, oddzielamy mięso od ości. Dodajemy do mięsa majonez, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, mieszamy.

Żurek chrzanowy z pieczonymi pierożkami z wędzoną makrelą

Krok 9 z 12

Składniki: Gęsta śmietana, Mąka, Masło miękkie, Jajko, Drożdże instant (3g), Sól

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy szczyptę soli, wbijamy jajko, dodajemy śmietanę, drożdże i miękkie masło. Wyrabiamy ciasto.

Żurek chrzanowy z pieczonymi pierożkami z wędzoną makrelą

Krok 10 z 12

Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na cienki placek (nie grubszy niż 0,5 cm), szklanką wycinamy krążki.

Żurek chrzanowy z pieczonymi pierożkami z wędzoną makrelą

Krok 11 z 12

Na każdy krążek układamy nieco pasty z makreli, sklejamy starannie i mocno dociskając brzegi.

Żurek chrzanowy z pieczonymi pierożkami z wędzoną makrelą

Krok 12 z 12

Układamy pierożki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdy smarujemy z wierzchu jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Pieczemy ok. pół godziny (do zrumienienia) w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tradycyjny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą

    Tradycyjny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą

    29 min Średni
  • Barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej

    Barszcz biały na zakwasie z mąki orkiszowej

    42 min Średni
  • Żurek wielkanocny z pieczoną pietruszką i marchewką w talarkach

    Żurek wielkanocny z pieczoną pietruszką i marchewką w talarkach

    1 godz 13 min Łatwy
  • Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką

    Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką

    1 godz 46 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu