Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Obrane i umyte warzywa zalewamy 0,5 l wody, zagotowujemy, dodajemy liście laurowe, pieprz i ziele angielskie.
Ząbki czosnku lekko miażdżymy trzonkiem noża, obieramy, oprószamy solą, ponownie (tym razem mocno) miażdżymy, po chwili dodajemy do wywaru.
Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 1 godziny.
Zawartość torebek z żurkiem razowym rozprowadzamy w 0,5 l wody, dodajemy do wywaru, mieszamy do zagotowania.
Gotujemy 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Do żurku dodajemy tarty chrzan, mieszamy, zestawiamy żurek z kuchenki.
Zupę dekorujemy listkami oberwanymi z gałązek majeranku. Możemy także żurek zabielić śmietaną.
Z makreli zdejmujemy skórę, oddzielamy mięso od ości. Dodajemy do mięsa majonez, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, mieszamy.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy szczyptę soli, wbijamy jajko, dodajemy śmietanę, drożdże i miękkie masło. Wyrabiamy ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na cienki placek (nie grubszy niż 0,5 cm), szklanką wycinamy krążki.
Na każdy krążek układamy nieco pasty z makreli, sklejamy starannie i mocno dociskając brzegi.
Układamy pierożki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdy smarujemy z wierzchu jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Pieczemy ok. pół godziny (do zrumienienia) w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0