
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł








Żurek chrzanowy z pieczonymi pierożkami z wędzoną makrelą

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Jako bazy użyłam Żurku razowego WINIARY. Dzięki temu zupę robi się szybciej i nie trzeba też pamiętać o nastawieniu na długo wcześniej zakwasu! To wygodne, bo nie zostaje się z resztką mąki, której rzadko używa się w domu – czyli żytniej razowej – a której na zakwas potrzeba przecież niewiele. Mąka żytnia razowa z Kruszwicy jest głównym składnikiem Żurku razowego WINIARY, poza tym są w nim polskie warzywa i zioła – cebula, majeranek i czosnek. Tego ostatniego dodamy w przepisie jeszcze więcej, żeby przyjemnie kontrastował z intensywnym chrzanem i makrelą.
Zobacz też inne przepisy na zupy z chrzanem do smaku:
Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną
Kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem
Zupa ziemniaczana krem z roladkami z boczku z suszoną śliwką
Barszcz biały ogórkowy z kiełbaską, jajkiem, śmietaną i świeżym majerankiem
Barszcz biały kaliski
A chrzan do zupy najlepiej smakuje taki według przepisu na domowy chrzanAgaty!
Przygotowanie
Krok 1 - Żurek chrzanowy
25 minKrok 2
6 minKrok 3
60 minKrok 4
8 minKrok 6
5 minKrok 6
5 minKrok 7
3 minKrok 8 - Pieczone pierożki z wędzoną makrelą - ok. 25 sztuk
8 minKrok 9
10 minKrok 10
5 minKrok 11
5 minKrok 12
40 min
Krok 1 - Żurek chrzanowy z 12
Obrane i umyte warzywa zalewamy 0,5 l wody, zagotowujemy, dodajemy liście laurowe, pieprz i ziele angielskie.

Krok 2 z 12
Ząbki czosnku lekko miażdżymy trzonkiem noża, obieramy, oprószamy solą, ponownie (tym razem mocno) miażdżymy, po chwili dodajemy do wywaru.

Krok 3 z 12
Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 1 godziny.

Krok 4 z 12
Zawartość torebek z żurkiem razowym rozprowadzamy w 0,5 l wody, dodajemy do wywaru, mieszamy do zagotowania.

Krok 6 z 12
Gotujemy 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Krok 6 z 12
Do żurku dodajemy tarty chrzan, mieszamy, zestawiamy żurek z kuchenki.

Krok 7 z 12
Zupę dekorujemy listkami oberwanymi z gałązek majeranku. Możemy także żurek zabielić śmietaną.

Krok 8 - Pieczone pierożki z wędzoną makrelą - ok. 25 sztuk z 12
Z makreli zdejmujemy skórę, oddzielamy mięso od ości. Dodajemy do mięsa majonez, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, mieszamy.

Krok 9 z 12
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy szczyptę soli, wbijamy jajko, dodajemy śmietanę, drożdże i miękkie masło. Wyrabiamy ciasto.

Krok 10 z 12
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na cienki placek (nie grubszy niż 0,5 cm), szklanką wycinamy krążki.

Krok 11 z 12
Na każdy krążek układamy nieco pasty z makreli, sklejamy starannie i mocno dociskając brzegi.

Krok 12 z 12
Układamy pierożki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdy smarujemy z wierzchu jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Pieczemy ok. pół godziny (do zrumienienia) w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0