Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Żur wielkanocny na wędzonce
Żur wielkanocny na wędzonce
Żur wielkanocny na wędzonce
Żur wielkanocny na wędzonce
Żur wielkanocny na wędzonce
Żur wielkanocny na wędzonce
Żur wielkanocny na wędzonce
Żur wielkanocny na wędzonce

Żur wielkanocny na wędzonce

(0)
31min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
10  dag
Wędzonka w plasterkach
2  opakowań
Żurek WINIARY
3  ząbków
Czosnek
1 
Cebula mała
5  gałązek
Świeży tymianek
1  łyżka
Chrzan tarty
0.25  szklanka
Śmietana słodka 30%
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
4 
Jajka przepiórcze lub kurze ugotowane na twardo do podania
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.74 g
Węglowodany
9.57 g
Tłuszcze
2.84 g
Wartość energetyczna
155.94 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Żur wielkanocny na wędzonce z jajkiem lub białą kiełbasą. W wielu polskich domach właśnie od niego rozpoczyna się świąteczne śniadanie, choć w niektórych trzeba na niego poczekać do obiadu. Bardzo aromatyczny, pachnący chrzanem, czosnkiem i majerankiem. Ten przygotowywany na domowym zakwasie wymaga sporo zachodu, ale z żurkiem Winiary gotowanie staje się nie tylko prostsze, ale i mniej czasochłonne. Żur wielkanocny doprawiłam chrzanem, który nadał mu jeszcze bardziej odświętnego aromatu. Nie jest go za dużo, więc zupa wciąż ma łagodny smak. Jeśli lubicie żurek wyraźnie chrzanowy, dodajcie więcej tartego chrzanu.

Żurek wielkanocny tradycyjnie podawany jest z jajkiem ugotowanym na twardo. Ale jajka do żurku nie muszą być tylko na twardo. Możecie ugotować do zupy jajka w koszulkach, a nawet podać żurek z jajkiem sadzonym.

Wesołych Świąt Wielkanocnych :)

Co jeszcze możesz przygotować na wędzonce?
Zupa grzybowa na wędzonce
Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką
Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach

Przygotowanie

31 min
  • Krok 1

    5 min
    Wędzonkę kroimy, lekko podsmażamy na suchej patelni.
  • Krok 2

    5 min
    Cebulę obieramy, drobno siekamy.Dodajemy do podsmażonej wędzonki i jeszcze chwilę smażymy, aż cebula się zeszkli.
  • Krok 3

    8 min
    Dodajemy pół litra wody, zagotowujemy.
  • Krok 4

    3 min
    W tym czasie w 0,5 l wody rozprowadzamy zawartość obu opakowań żurku. Dodajemy do wrzącej zupy, zagotowujemy, ciągle mieszając.
  • Krok 5

    4 min
    Ząbki czosnku lekko miażdżymy, obieramy, dodajemy do zupy. Chwilę gotujemy.
  • Krok 6

    3 min
    Dodajemy do zupy łyżkę tartego chrzanu, doprawiamy solą i pieprzem. Możemy też dodać do zupy 1/4 szklanki słodkiej śmietanki.
  • Krok 7

    3 min
    Żur podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Dekorujemy świeżymi listkami tymianku
Żur wielkanocny na wędzonce

Krok 1 z 7

Wędzonkę kroimy, lekko podsmażamy na suchej patelni.

Żur wielkanocny na wędzonce

Krok 2 z 7

Cebulę obieramy, drobno siekamy.Dodajemy do podsmażonej wędzonki i jeszcze chwilę smażymy, aż cebula się zeszkli.

Żur wielkanocny na wędzonce

Krok 3 z 7

Dodajemy pół litra wody, zagotowujemy.

Żur wielkanocny na wędzonce

Krok 4 z 7

W tym czasie w 0,5 l wody rozprowadzamy zawartość obu opakowań żurku. Dodajemy do wrzącej zupy, zagotowujemy, ciągle mieszając.

Żur wielkanocny na wędzonce

Krok 5 z 7

Ząbki czosnku lekko miażdżymy, obieramy, dodajemy do zupy. Chwilę gotujemy.

Żur wielkanocny na wędzonce

Krok 6 z 7

Dodajemy do zupy łyżkę tartego chrzanu, doprawiamy solą i pieprzem. Możemy też dodać do zupy 1/4 szklanki słodkiej śmietanki.

Żur wielkanocny na wędzonce

Krok 7 z 7

Żur podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Dekorujemy świeżymi listkami tymianku

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa z przecieru z jajkiem

    Zupa szczawiowa z przecieru z jajkiem

    25 min Łatwy
  • Hiszpańska zupa z ciecierzycy

    Hiszpańska zupa z ciecierzycy

    45 min Łatwy
  • Wiosenna zupa brokułowa z serkiem topionym

    Wiosenna zupa brokułowa z serkiem topionym

    50 min
  • Zupa wietnamska z wołowiną i makaronem ryżowym

    Zupa wietnamska z wołowiną i makaronem ryżowym

    26 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu