Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Żur wielkanocny na wędzonce z jajkiem lub białą kiełbasą. W wielu polskich domach właśnie od niego rozpoczyna się świąteczne śniadanie, choć w niektórych trzeba na niego poczekać do obiadu. Bardzo aromatyczny, pachnący chrzanem, czosnkiem i majerankiem. Ten przygotowywany na domowym zakwasie wymaga sporo zachodu, ale z żurkiem Winiary gotowanie staje się nie tylko prostsze, ale i mniej czasochłonne. Żur wielkanocny doprawiłam chrzanem, który nadał mu jeszcze bardziej odświętnego aromatu. Nie jest go za dużo, więc zupa wciąż ma łagodny smak. Jeśli lubicie żurek wyraźnie chrzanowy, dodajcie więcej tartego chrzanu.
Żurek wielkanocny tradycyjnie podawany jest z jajkiem ugotowanym na twardo. Ale jajka do żurku nie muszą być tylko na twardo. Możecie ugotować do zupy jajka w koszulkach, a nawet podać żurek z jajkiem sadzonym.
Wędzonkę kroimy, lekko podsmażamy na suchej patelni.
Krok 2
5 min
Cebulę obieramy, drobno siekamy.Dodajemy do podsmażonej wędzonki i jeszcze chwilę smażymy, aż cebula się zeszkli.
Krok 3
8 min
Dodajemy pół litra wody, zagotowujemy.
Krok 4
3 min
W tym czasie w 0,5 l wody rozprowadzamy zawartość obu opakowań żurku. Dodajemy do wrzącej zupy, zagotowujemy, ciągle mieszając.
Krok 5
4 min
Ząbki czosnku lekko miażdżymy, obieramy, dodajemy do zupy. Chwilę gotujemy.
Krok 6
3 min
Dodajemy do zupy łyżkę tartego chrzanu, doprawiamy solą i pieprzem. Możemy też dodać do zupy 1/4 szklanki słodkiej śmietanki.
Krok 7
3 min
Żur podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Dekorujemy świeżymi listkami tymianku
Krok 1
z
7
Wędzonkę kroimy, lekko podsmażamy na suchej patelni.
Krok 2
z
7
Cebulę obieramy, drobno siekamy.Dodajemy do podsmażonej wędzonki i jeszcze chwilę smażymy, aż cebula się zeszkli.
Krok 3
z
7
Dodajemy pół litra wody, zagotowujemy.
Krok 4
z
7
W tym czasie w 0,5 l wody rozprowadzamy zawartość obu opakowań żurku. Dodajemy do wrzącej zupy, zagotowujemy, ciągle mieszając.
Krok 5
z
7
Ząbki czosnku lekko miażdżymy, obieramy, dodajemy do zupy. Chwilę gotujemy.
Krok 6
z
7
Dodajemy do zupy łyżkę tartego chrzanu, doprawiamy solą i pieprzem. Możemy też dodać do zupy 1/4 szklanki słodkiej śmietanki.
Krok 7
z
7
Żur podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Dekorujemy świeżymi listkami tymianku
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0