Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Żur wielkanocny na wędzonce z jajkiem lub białą kiełbasą. W wielu polskich domach właśnie od niego rozpoczyna się świąteczne śniadanie, choć w niektórych trzeba na niego poczekać do obiadu. Bardzo aromatyczny, pachnący chrzanem, czosnkiem i majerankiem. Ten przygotowywany na domowym zakwasie wymaga sporo zachodu, ale z żurkiem Winiary gotowanie staje się nie tylko prostsze, ale i mniej czasochłonne. Żur wielkanocny doprawiłam chrzanem, który nadał mu jeszcze bardziej odświętnego aromatu. Nie jest go za dużo, więc zupa wciąż ma łagodny smak. Jeśli lubicie żurek wyraźnie chrzanowy, dodajcie więcej tartego chrzanu.
Żurek wielkanocny tradycyjnie podawany jest z jajkiem ugotowanym na twardo. Ale jajka do żurku nie muszą być tylko na twardo. Możecie ugotować do zupy jajka w koszulkach, a nawet podać żurek z jajkiem sadzonym.
Komentarze 0