Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa z zielonych szparagów z warzywami
Zupa z zielonych szparagów z warzywami
Zupa z zielonych szparagów z warzywami

Zupa z zielonych szparagów z warzywami

(1)
27min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  pęczek
Zielone szparagi
0.5 
Młoda kapusta (małej, jak większa, wystarczy ćwiartka)
3 
Ziemniaki
0.5 
Mały kalafior
1 
Marchewka
10  dag
Fasolka szparagowa
1 
Mała cukinia lub pół większej
1  kawałek
Por
1  szczypta
Sół morska i pieprz do smaku
1  szczypta
Cukier
1  łyżka
Oliwa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.69 g
Węglowodany
37.17 g
Tłuszcze
4.2 g
Wartość energetyczna
195.86 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa z zielonych szparagów z warzywami, a może raczej zupa warzywna ze szparagami? Niezależnie od tego, jak ją nazwiemy, będzie pysznie i w dużych ilościach, bo do zupy trafia całe mnóstwo przeróżnych warzyw. Doskonałym tłem kulinarnym dla szparagów będzie kalafior, ziemniak, kapusta, cukinia, fasolka szparagowa. Możecie dodać także zielony groszek lub brokuły. Wszystko zależy od Waszej inwencji twórczej i zawartości lodówki. Smacznego!

Przygotowanie

27 min
  • Krok 1

    5 min
    Warzywa myjemy, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Cukinię kroimy w ćwierćtalarki, marchewkę w plasterki lub kostkę, kalafior dzielimy na różyczki, kapustę szatkujemy, fasolkę kroimy w kostkę.
  • Krok 2

    3 min
    Odłamujemy zdrewniałe końce szparagów, odcinamy główki (przekładamy je do mniejszego garnuszka), łodygi kroimy w mniejsze kawałki.
  • Krok 3

    10 min
    W garnku zagotowujemy 1l wody, dodajemy fasolkę szparagową i por, gotujemy 5 minut. Dodajemy pozostałe warzywa – ziemniaki, kalafior, marchewkę, cukinię, kapustę – poza szparagami, doprawiamy zupę solą morską i gotujemy 10 minut.
  • Krok 4

    5 min
    Dodajemy do zupy łodygi szparagów, gotujemy 5 minut. W tym czasie główki szparagów zalewamy wrzątkiem, dodajemy szczyptę soli i cukru, gotujemy 3 minuty.
  • Krok 5

    1 min
    Ugotowane główki szparagów dodajemy do garnka z zupą.
  • Krok 6

    3 min
    Ok 2 chochle zupy przelewamy do wyższego naczynia, dodajemy oliwę, miksujemy, dodajemy powrotem do garnka. W razie konieczności doprawiamy zupę solą i pieprzem.
Zupa z zielonych szparagów z warzywami

Krok 1 z 6

Warzywa myjemy, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Cukinię kroimy w ćwierćtalarki, marchewkę w plasterki lub kostkę, kalafior dzielimy na różyczki, kapustę szatkujemy, fasolkę kroimy w kostkę.

Zupa z zielonych szparagów z warzywami

Krok 2 z 6

Odłamujemy zdrewniałe końce szparagów, odcinamy główki (przekładamy je do mniejszego garnuszka), łodygi kroimy w mniejsze kawałki.

Zupa z zielonych szparagów z warzywami

Krok 3 z 6

W garnku zagotowujemy 1l wody, dodajemy fasolkę szparagową i por, gotujemy 5 minut. Dodajemy pozostałe warzywa – ziemniaki, kalafior, marchewkę, cukinię, kapustę – poza szparagami, doprawiamy zupę solą morską i gotujemy 10 minut.

Zupa z zielonych szparagów z warzywami

Krok 4 z 6

Dodajemy do zupy łodygi szparagów, gotujemy 5 minut. W tym czasie główki szparagów zalewamy wrzątkiem, dodajemy szczyptę soli i cukru, gotujemy 3 minuty.

Zupa z zielonych szparagów z warzywami

Krok 5 z 6

Ugotowane główki szparagów dodajemy do garnka z zupą.

Zupa z zielonych szparagów z warzywami

Krok 6 z 6

Ok 2 chochle zupy przelewamy do wyższego naczynia, dodajemy oliwę, miksujemy, dodajemy powrotem do garnka. W razie konieczności doprawiamy zupę solą i pieprzem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szparagowa z koperkiem

    Zupa szparagowa z koperkiem

    26 min Łatwy
  • Delikatny kapuśniak na indyku z całymi pomidorami z puszki

    Delikatny kapuśniak na indyku z całymi pomidorami z puszki

    1 godz 9 min Łatwy
  • Zupa kalarepowa dla dzieci

    Zupa kalarepowa dla dzieci

    26 min Łatwy
  • Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka

    Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka

    1 godz 21 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu