Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa z zielonych szparagów z warzywami, a może raczej zupa warzywna ze szparagami? Niezależnie od tego, jak ją nazwiemy, będzie pysznie i w dużych ilościach, bo do zupy trafia całe mnóstwo przeróżnych warzyw. Doskonałym tłem kulinarnym dla szparagów będzie kalafior, ziemniak, kapusta, cukinia, fasolka szparagowa. Możecie dodać także zielony groszek lub brokuły. Wszystko zależy od Waszej inwencji twórczej i zawartości lodówki. Smacznego!
Przygotowanie
27 min
Krok 1
5 min
Warzywa myjemy, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Cukinię kroimy w ćwierćtalarki, marchewkę w plasterki lub kostkę, kalafior dzielimy na różyczki, kapustę szatkujemy, fasolkę kroimy w kostkę.
Krok 2
3 min
Odłamujemy zdrewniałe końce szparagów, odcinamy główki (przekładamy je do mniejszego garnuszka), łodygi kroimy w mniejsze kawałki.
Krok 3
10 min
W garnku zagotowujemy 1l wody, dodajemy fasolkę szparagową i por, gotujemy 5 minut. Dodajemy pozostałe warzywa – ziemniaki, kalafior, marchewkę, cukinię, kapustę – poza szparagami, doprawiamy zupę solą morską i gotujemy 10 minut.
Krok 4
5 min
Dodajemy do zupy łodygi szparagów, gotujemy 5 minut. W tym czasie główki szparagów zalewamy wrzątkiem, dodajemy szczyptę soli i cukru, gotujemy 3 minuty.
Krok 5
1 min
Ugotowane główki szparagów dodajemy do garnka z zupą.
Krok 6
3 min
Ok 2 chochle zupy przelewamy do wyższego naczynia, dodajemy oliwę, miksujemy, dodajemy powrotem do garnka. W razie konieczności doprawiamy zupę solą i pieprzem.
Krok 1
z
6
Warzywa myjemy, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Cukinię kroimy w ćwierćtalarki, marchewkę w plasterki lub kostkę, kalafior dzielimy na różyczki, kapustę szatkujemy, fasolkę kroimy w kostkę.
Krok 2
z
6
Odłamujemy zdrewniałe końce szparagów, odcinamy główki (przekładamy je do mniejszego garnuszka), łodygi kroimy w mniejsze kawałki.
Krok 3
z
6
W garnku zagotowujemy 1l wody, dodajemy fasolkę szparagową i por, gotujemy 5 minut. Dodajemy pozostałe warzywa – ziemniaki, kalafior, marchewkę, cukinię, kapustę – poza szparagami, doprawiamy zupę solą morską i gotujemy 10 minut.
Krok 4
z
6
Dodajemy do zupy łodygi szparagów, gotujemy 5 minut. W tym czasie główki szparagów zalewamy wrzątkiem, dodajemy szczyptę soli i cukru, gotujemy 3 minuty.
Krok 5
z
6
Ugotowane główki szparagów dodajemy do garnka z zupą.
Krok 6
z
6
Ok 2 chochle zupy przelewamy do wyższego naczynia, dodajemy oliwę, miksujemy, dodajemy powrotem do garnka. W razie konieczności doprawiamy zupę solą i pieprzem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0