
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł


Zupa z suszonych owoców z prażonymi migdałami

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Większość zup z suszonych owoców przygotowywana jest z całymi owocami, jednak to chyba mało praktyczny sposób, bo ciężko potem nabrać na łyżkę zupę z wielkim kawałkiem suszonej gruszki. Dlatego też postanowiłam swoją zupę z suszonych owoców zmiksować blenderem. Zmiksowane owoce zagęściły zupę, więc jeśli zdecydujecie się zostawić je jednak w całości lub po prostu pokroić na mniejsze kawałki, wówczas należy dodać nieco mniej wody, bo zupa byłaby zbyt płynna i wtedy można dodać też do niej 1 łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszanej wcześniej z śmietanką.
Do mojej zupy z suszonych owoców dodałam śliwki suszone bez pestek między innymi dlatego, że postanowiłam ją zmiksować, ale nawet zostawiając owoce w całości wybrałabym śliwki bez pestek . Zdecydowanie łatwiej się je taką zupę, a przecież zjadanie pysznej zupy powinno być czystą przyjemnością nie zakłóconą takim drobiazgiem jak pestka :)
Serdecznie zachęcam też do wypróbowania naszych przepisów na inne zupy na Wigilię :
Wigilijna zupa grzybowa z łazankami
Barszcz wigilijny z uszkami
Zupa migdałowa
Zupa rybna na Wigilię
Przygotowanie
Krok 1
120 minKrok 2
3 minKrok 3
15 minKrok 4
2 minKrok 5
3 minKrok 7
3 minKrok 7
5 minKrok 8
3 min
Krok 1 z 8
Suszone owoce i daktyle zalewamy 500 ml zimnej wody i odstawiamy na 2 godziny. W tym czasie owoce napęcznieją. Najlepsza będzie mieszanka owoców, w której śliwki nie mają pestek.

Krok 2 z 8
Namoczone owoce przelewamy razem z wodą, w której się moczyły do garnka i dodajemy pozostałe 500 ml wody.

Krok 3 z 8
Wrzucamy gwiazdkę anyżową i laskę cynamonową. Gotujemy na małym ogniu aż owoce będą miękkie.

Krok 4 z 8
Pod koniec gotowania dodajemy cukier waniliowy. Dla mnie 1 łyżka wystarczyła, ale polecam zawsze posmakować i sprawdzić, czy taka ilość cukru będzie dobra.

Krok 5 z 8
Zupę miksujemy blenderem. Nie zmiksowałam owoców bardzo dokładnie, bo chciałam, aby były lekko wyczuwalne w zupie.

Krok 7 z 8
Zupę zabielamy śmietanką ( odrobinę śmietany zostawiamy do dekoracji).

Krok 7 z 8
Migdały prażymy na patelni bez tłuszczu.

Krok 8 z 8
Zupę z suszonych owoców podajemy na ciepło polaną śmietanką i posypaną prażonymi migdałami.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0