Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa z suszonych owoców z prażonymi migdałami
Zupa z suszonych owoców z prażonymi migdałami
Dodaj do CookBook

Zupa z suszonych owoców z prażonymi migdałami

(0)
2 godz 34 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Jola
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
250  g
Suszone owoce (jabłka, gruszki i śliwki)
50  g
Daktyle
1  l
Woda
1 
Gwiazdka anyżowa
1  laska
Cynamon
1  łyżka
Cukier wanilinowy
220  ml
Śmietana
1  łyżka
Mąka ziemniaczana
trochę
Płatki migdałów
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
55.6 g
Wartość energetyczna
342 kcal
Tłuszcze
11 g
Białko
3.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Chyba od zawsze kupuję suszone owoce na święta, ale tym roku postanowiłam ugotować z nich też świąteczną zupę i wyszła naprawdę smaczna. Uwielbiam zupy z chrupiącym dodatkiem, tutaj są nim prażone płatki migdałowe, które są idealnym wręcz dodatkiem do suszoncyh owoców.

Większość zup z suszonych owoców przygotowywana jest z całymi owocami, jednak to chyba mało praktyczny sposób, bo ciężko potem nabrać na łyżkę zupę z wielkim kawałkiem suszonej gruszki. Dlatego też postanowiłam swoją zupę z suszonych owoców zmiksować blenderem. Zmiksowane owoce zagęściły zupę, więc jeśli zdecydujecie się zostawić je jednak w całości lub po prostu pokroić na mniejsze kawałki, wówczas należy dodać nieco mniej wody, bo zupa byłaby zbyt płynna i wtedy można dodać też do niej 1 łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszanej wcześniej z śmietanką.

Do mojej zupy z suszonych owoców dodałam śliwki suszone bez pestek między innymi dlatego, że postanowiłam ją zmiksować, ale nawet zostawiając owoce w całości wybrałabym śliwki bez pestek . Zdecydowanie łatwiej się je taką zupę, a przecież zjadanie pysznej zupy powinno być czystą przyjemnością nie zakłóconą takim drobiazgiem jak pestka :)

Serdecznie zachęcam też do wypróbowania naszych przepisów na inne zupy na Wigilię :
Wigilijna zupa grzybowa z łazankami
Barszcz wigilijny z uszkami
Zupa migdałowa
Zupa rybna na Wigilię

Przygotowanie

154 min
  • Krok 1

    120 min
    Suszone owoce i daktyle zalewamy 500 ml zimnej wody i odstawiamy na 2 godziny. W tym czasie owoce napęcznieją. Najlepsza będzie mieszanka owoców, w której śliwki nie mają pestek.
  • Krok 2

    3 min
    Namoczone owoce przelewamy razem z wodą, w której się moczyły do garnka i dodajemy pozostałe 500 ml wody.
  • Krok 3

    15 min
    Wrzucamy gwiazdkę anyżową i laskę cynamonową. Gotujemy na małym ogniu aż owoce będą miękkie.
  • Krok 4

    2 min
    Pod koniec gotowania dodajemy cukier waniliowy. Dla mnie 1 łyżka wystarczyła, ale polecam zawsze posmakować i sprawdzić, czy taka ilość cukru będzie dobra.
  • Krok 5

    3 min
    Zupę miksujemy blenderem. Nie zmiksowałam owoców bardzo dokładnie, bo chciałam, aby były lekko wyczuwalne w zupie.
  • Krok 7

    3 min
    Zupę zabielamy śmietanką ( odrobinę śmietany zostawiamy do dekoracji).
  • Krok 7

    5 min
    Migdały prażymy na patelni bez tłuszczu.
  • Krok 8

    3 min
    Zupę z suszonych owoców podajemy na ciepło polaną śmietanką i posypaną prażonymi migdałami.
Zupa z suszonych owoców z prażonymi migdałami

Krok 1 z 8

Suszone owoce i daktyle zalewamy 500 ml zimnej wody i odstawiamy na 2 godziny. W tym czasie owoce napęcznieją. Najlepsza będzie mieszanka owoców, w której śliwki nie mają pestek.

Zupa z suszonych owoców z prażonymi migdałami

Krok 2 z 8

Namoczone owoce przelewamy razem z wodą, w której się moczyły do garnka i dodajemy pozostałe 500 ml wody.

Zupa z suszonych owoców z prażonymi migdałami

Krok 3 z 8

Wrzucamy gwiazdkę anyżową i laskę cynamonową. Gotujemy na małym ogniu aż owoce będą miękkie.

Zupa z suszonych owoców z prażonymi migdałami

Krok 4 z 8

Pod koniec gotowania dodajemy cukier waniliowy. Dla mnie 1 łyżka wystarczyła, ale polecam zawsze posmakować i sprawdzić, czy taka ilość cukru będzie dobra.

Zupa z suszonych owoców z prażonymi migdałami

Krok 5 z 8

Zupę miksujemy blenderem. Nie zmiksowałam owoców bardzo dokładnie, bo chciałam, aby były lekko wyczuwalne w zupie.

Zupa z suszonych owoców z prażonymi migdałami

Krok 7 z 8

Zupę zabielamy śmietanką ( odrobinę śmietany zostawiamy do dekoracji).

Zupa z suszonych owoców z prażonymi migdałami

Krok 7 z 8

Migdały prażymy na patelni bez tłuszczu.

Zupa z suszonych owoców z prażonymi migdałami

Krok 8 z 8

Zupę z suszonych owoców podajemy na ciepło polaną śmietanką i posypaną prażonymi migdałami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Boże Narodzenie
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Popołudniowa przekąska
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    1 godz 12 min Średni
  • Zupa porowa z ziemniakami

    Zupa porowa z ziemniakami

    36 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    23 min Łatwy
  • Zupa węgierska

    Zupa węgierska

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu