Zupa z białych warzyw ze szparagami i pieczonym łososiem
1 godz 6 min
Łatwy
1
pęczek
Białe szparagi
2
Ziemniaki
1
Pietruszka
1
kawałek
Seler
1
Biała część pora
1
Cebula
1
pęczek
Listki bazylii
1
szczypta
Pieprz czarny do doprawienia
1
szczypta
Sól morska do doprawienia
1
szczypta
Gałka muszkatołowa do doprawienia
1
pęczek
Bukiet świeżych ziół
1
łyżeczka
Sok z cytryny
0.13
szklanka
Śmietanka słodka
trochę
Ulubione chrupiące dodatki
1
Filet z łososia
0.5
Cytryna
1
szczypta
Sól morska lub himalajska
.
Wartości odżywcze
Białko
21.66 g
Węglowodany
20.5 g
Tłuszcze
5.53 g
Wartość energetyczna
208.67 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
66 min
Krok 1 - Zupa z białych warzyw ze szparagami
6 min
Szparagi myjemy, cienko, ale dokładnie obieramy zaczynając tuż pod główką, główki odkładamy na bok, resztę pędów kroimy w mniejsze kawałki.
Krok 2
8 min
Ziemniaki, pietruszkę i kawałek selera obieramy, kroimy w niedużą kostkę.
Krok 3
4 min
Por kroimy w poprzek, dokładnie płuczemy, kroimy w półtalarki, cebulę kroimy w kostkę.
Krok 4
15 min
W garnku zagotowujemy 0,7 l wody, dodajemy warzywa (oprócz główek szparagów) i świeże zioła, gotujemy 15 minut.
Krok 5
5 min
Wyciągamy z garnka gałązki ziół, blendujemy zupę na gładki krem, dodajemy śmietankę, doprawiamy solą morską, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.
Krok 6
3 min
Główki szparagów wrzucamy na wrzątek, gotujemy 2 minuty, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Krok 7
1 min
Zupę z białych warzyw podajemy z kawałkami pieczonego łososia, dekorujemy listkami bazylii i oprószamy grubo mielonym czarnym pieprzem. Można dodać także grzanki, groszek ptysiowy lub prażone nasiona.
Krok 8 - Pieczony filet z łososia
3 min
Filet myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 9
1 min
Skrapiamy filet sokiem z cytryny, oprószamy solą.
Krok 10
20 min
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy 20 minut.
Choć miłość do szparagów przypomina raczej przelotny romans, zapewniam Was o trwałości mojego uczucia, któremu po krótkim sezonie na świeże szparagi towarzyszy wielomiesięczna tęsknota za nimi. Tegoroczny sezon zbliża się ku końcowi, więc kochajmy i jedzmy szparagi, na przykład jako dodatek do zupy z białych warzyw! Wszystkich zakochanych w szparagach z pewnością urzeknie kremowa zupa z białych warzyw z chrupiącymi główkami szparagów i apetycznymi kawałkami pieczonego łososia. Po prostu szparagowe love! Zapraszam po przepis na zupę z białych warzyw pełną pożywnych dodatków!
Zobacz też
Zobacz Szybka zupa krem ze szparagów
Zobacz Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami
Zobacz Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem
Zobacz Krem z białych szparagów z grzankami pszennymi
Zobacz też
Zobacz Szybka zupa krem ze szparagów
Zobacz Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami
Zobacz Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem
Zobacz Krem z białych szparagów z grzankami pszennymi
Komentarze 0