Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z białych warzyw ze szparagami i pieczonym łososiem

(0)
1 godz 6 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  pęczek
Białe szparagi
2 
Ziemniaki
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Biała część pora
1 
Cebula
1  pęczek
Listki bazylii
1  szczypta
Pieprz czarny do doprawienia
1  szczypta
Sól morska do doprawienia
1  szczypta
Gałka muszkatołowa do doprawienia
1  pęczek
Bukiet świeżych ziół
1  łyżeczka
Sok z cytryny
0.13  szklanka
Śmietanka słodka
trochę
Ulubione chrupiące dodatki
1 
Filet z łososia
0.5 
Cytryna
1  szczypta
Sól morska lub himalajska

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
21.66 g
Węglowodany
20.5 g
Tłuszcze
5.53 g
Wartość energetyczna
208.67 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

66 min
Krok 1 - Zupa z białych warzyw ze szparagami
6 min
Szparagi myjemy, cienko, ale dokładnie obieramy zaczynając tuż pod główką, główki odkładamy na bok, resztę pędów kroimy w mniejsze kawałki.
Krok 2
8 min
Ziemniaki, pietruszkę i kawałek selera obieramy, kroimy w niedużą kostkę.
Krok 3
4 min
Por kroimy w poprzek, dokładnie płuczemy, kroimy w półtalarki, cebulę kroimy w kostkę.
Krok 4
15 min
W garnku zagotowujemy 0,7 l wody, dodajemy warzywa (oprócz główek szparagów) i świeże zioła, gotujemy 15 minut.
Krok 5
5 min
Wyciągamy z garnka gałązki ziół, blendujemy zupę na gładki krem, dodajemy śmietankę, doprawiamy solą morską, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.
Krok 6
3 min
Główki szparagów wrzucamy na wrzątek, gotujemy 2 minuty, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Krok 7
1 min
Zupę z białych warzyw podajemy z kawałkami pieczonego łososia, dekorujemy listkami bazylii i oprószamy grubo mielonym czarnym pieprzem. Można dodać także grzanki, groszek ptysiowy lub prażone nasiona.
Krok 8 - Pieczony filet z łososia
3 min
Filet myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 9
1 min
Skrapiamy filet sokiem z cytryny, oprószamy solą.
Krok 10
20 min
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy 20 minut.
Zupa z białych warzyw ze szparagami i pieczonym łososiem

Krok 1 - Zupa z białych warzyw ze szparagami z 10

Szparagi myjemy, cienko, ale dokładnie obieramy zaczynając tuż pod główką, główki odkładamy na bok, resztę pędów kroimy w mniejsze kawałki.

Zupa z białych warzyw ze szparagami i pieczonym łososiem

Krok 2 z 10

Ziemniaki, pietruszkę i kawałek selera obieramy, kroimy w niedużą kostkę.

Zupa z białych warzyw ze szparagami i pieczonym łososiem

Krok 3 z 10

Por kroimy w poprzek, dokładnie płuczemy, kroimy w półtalarki, cebulę kroimy w kostkę.

Zupa z białych warzyw ze szparagami i pieczonym łososiem

Krok 4 z 10

W garnku zagotowujemy 0,7 l wody, dodajemy warzywa (oprócz główek szparagów) i świeże zioła, gotujemy 15 minut.

Zupa z białych warzyw ze szparagami i pieczonym łososiem

Krok 5 z 10

Wyciągamy z garnka gałązki ziół, blendujemy zupę na gładki krem, dodajemy śmietankę, doprawiamy solą morską, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.

Zupa z białych warzyw ze szparagami i pieczonym łososiem

Krok 6 z 10

Główki szparagów wrzucamy na wrzątek, gotujemy 2 minuty, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Zupa z białych warzyw ze szparagami i pieczonym łososiem

Krok 7 z 10

Zupę z białych warzyw podajemy z kawałkami pieczonego łososia, dekorujemy listkami bazylii i oprószamy grubo mielonym czarnym pieprzem. Można dodać także grzanki, groszek ptysiowy lub prażone nasiona.

Zupa z białych warzyw ze szparagami i pieczonym łososiem

Krok 8 - Pieczony filet z łososia z 10

Składniki: Filet z łososia, Cytryna, Sól morska lub himalajska

Filet myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Zupa z białych warzyw ze szparagami i pieczonym łososiem

Krok 9 z 10

Składniki: Filet z łososia, Cytryna, Sól morska lub himalajska

Skrapiamy filet sokiem z cytryny, oprószamy solą.

Zupa z białych warzyw ze szparagami i pieczonym łososiem

Krok 10 z 10

Składniki: Filet z łososia, Cytryna, Sól morska lub himalajska

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy 20 minut.

Choć miłość do szparagów przypomina raczej przelotny romans, zapewniam Was o trwałości mojego uczucia, któremu po krótkim sezonie na świeże szparagi towarzyszy wielomiesięczna tęsknota za nimi. Tegoroczny sezon zbliża się ku końcowi, więc kochajmy i jedzmy szparagi, na przykład jako dodatek do zupy z białych warzyw! Wszystkich zakochanych w szparagach z pewnością urzeknie kremowa zupa z białych warzyw z chrupiącymi główkami szparagów i apetycznymi kawałkami pieczonego łososia. Po prostu szparagowe love! Zapraszam po przepis na zupę z białych warzyw pełną pożywnych dodatków!

Zobacz też

Zobacz Szybka zupa krem ze szparagów

Zobacz Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami

Zobacz Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem

Zobacz Krem z białych szparagów z grzankami pszennymi
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha