Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Krem ze szparagów można ugotować nawet zimą! Oczywiście o krajowych szparagach w styczniu można pomarzyć, jednak bez większego problemu można kupić te importowane lub wykorzystać szparagi mrożone po zeszłorocznych zbiorach.
Zielone szparagi nie wymagają obierania, jedynie odłamania dolnych zdrewniałych części łodyg. Ich przygotowanie do zupy zajmuje naprawdę chwilę.
Ciekawym dodatkiem do kremu ze szparagów jest pieczona ciecierzyca. Przed pieczeniem trzeba ją namoczyć, a później dość długo gotować. Chociaż przygotowanie pieczonej ciecierzycy jest czasochłonne, naprawdę warto zainwestować swój czas, by krem ze szparagów podać w tak bardzo apetycznej odsłonie. Zamiast suchej ciecierzycy można również wykorzystać tę z puszki. Wówczas odpada nam namaczanie i gotowanie, a samo pieczenie cieciorki trwa około 45 minut.
Pieczone kuleczki ciecierzycy to pyszny i pożywny dodatek do kremowych zup i doskonała alternatywa dla tradycyjnych grzanek czy groszku ptysiowego. Można upiec ją w większej ilości i przez kilka dni dodawać do pysznych zup lub schrupać na przekąskę.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Przygotowanie
37 min
Krok 1
4 min
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce, tniemy na mniejsze kawałki.
Krok 2
15 min
Część główek odkładamy do dekoracji, resztę szparagów wrzucamy do garnka, dodajemy pokrojonego w drobną kostkę ziemniaka, podlewamy wywarem lub wodą, gotujemy niecałe 15 minut.
Krok 3
3 min
W tym czasie cebulkę drobno siekamy i podduszamy na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Krok 4
2 min
W małym rondelku zagotowujemy nieco wody ze szczyptą soli. Na wrzątek wrzucamy odłożone do dekoracji główki szparagów, gotujemy 2 minuty, odcedzamy.
Krok 5
5 min
Podduszoną cebulkę dodajemy do garnka z zupą, chwilę gotujemy.
Krok 6
5 min
Całość miksujemy na gładki krem. Doprawiamy pieprzem, solą i sokiem z cytryny.
Krok 7
3 min
Zupę podajemy z pieczoną ciecierzycą i parmezanem, dekorujemy główkami szparagów. Zupę możemy zabielić słodką śmietanką.
Krok 1
z
7
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce, tniemy na mniejsze kawałki.
Krok 2
z
7
Część główek odkładamy do dekoracji, resztę szparagów wrzucamy do garnka, dodajemy pokrojonego w drobną kostkę ziemniaka, podlewamy wywarem lub wodą, gotujemy niecałe 15 minut.
Krok 3
z
7
W tym czasie cebulkę drobno siekamy i podduszamy na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Krok 4
z
7
W małym rondelku zagotowujemy nieco wody ze szczyptą soli. Na wrzątek wrzucamy odłożone do dekoracji główki szparagów, gotujemy 2 minuty, odcedzamy.
Krok 5
z
7
Podduszoną cebulkę dodajemy do garnka z zupą, chwilę gotujemy.
Krok 6
z
7
Całość miksujemy na gładki krem. Doprawiamy pieprzem, solą i sokiem z cytryny.
Krok 7
z
7
Zupę podajemy z pieczoną ciecierzycą i parmezanem, dekorujemy główkami szparagów. Zupę możemy zabielić słodką śmietanką.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0