Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Krem ze szparagów z pieczoną ciecierzycą

0
37min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  szklanka
Sucha ciecierzyca
2  pęczków
Szparagi
0.75  l
Woda
1 
Nieduże ziemniaki
1 
Cebula
1  ząbek
1  łyżka
Papryka Słodka
1  łyżka
Wędzona papryka
3  łyżek
Olej
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
trochę
Parmezan w płatkach lub tarty do posypania zupy na talerzach
trochę
Sok z cytryny do smaku
0.25  szklanka
Słodka śmietanka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
17.54 g
Węglowodany
43.48 g
Tłuszcze
15.23 g
Wartość energetyczna
360.93 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

37 min
Krok 1
4 min
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce, tniemy na mniejsze kawałki.
Krok 2
15 min
Część główek odkładamy do dekoracji, resztę szparagów wrzucamy do garnka, dodajemy pokrojonego w drobną kostkę ziemniaka, podlewamy wywarem lub wodą, gotujemy niecałe 15 minut.
Krok 3
3 min
W tym czasie cebulkę drobno siekamy i podduszamy na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Krok 4
2 min
W małym rondelku zagotowujemy nieco wody ze szczyptą soli. Na wrzątek wrzucamy odłożone do dekoracji główki szparagów, gotujemy 2 minuty, odcedzamy.
Krok 5
5 min
Podduszoną cebulkę dodajemy do garnka z zupą, chwilę gotujemy.
Krok 6
5 min
Całość miksujemy na gładki krem. Doprawiamy pieprzem, solą i sokiem z cytryny.
Krok 7
3 min
Zupę podajemy z pieczoną ciecierzycą i parmezanem, dekorujemy główkami szparagów. Zupę możemy zabielić słodką śmietanką.
Krem ze szparagów z pieczoną ciecierzycą

Krok 1 z 7

Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce, tniemy na mniejsze kawałki.

Krem ze szparagów z pieczoną ciecierzycą

Krok 2 z 7

Część główek odkładamy do dekoracji, resztę szparagów wrzucamy do garnka, dodajemy pokrojonego w drobną kostkę ziemniaka, podlewamy wywarem lub wodą, gotujemy niecałe 15 minut.

Krem ze szparagów z pieczoną ciecierzycą

Krok 3 z 7

W tym czasie cebulkę drobno siekamy i podduszamy na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Krem ze szparagów z pieczoną ciecierzycą

Krok 4 z 7

W małym rondelku zagotowujemy nieco wody ze szczyptą soli. Na wrzątek wrzucamy odłożone do dekoracji główki szparagów, gotujemy 2 minuty, odcedzamy.

Krem ze szparagów z pieczoną ciecierzycą

Krok 5 z 7

Podduszoną cebulkę dodajemy do garnka z zupą, chwilę gotujemy.

Krem ze szparagów z pieczoną ciecierzycą

Krok 6 z 7

Całość miksujemy na gładki krem. Doprawiamy pieprzem, solą i sokiem z cytryny.

Krem ze szparagów z pieczoną ciecierzycą

Krok 7 z 7

Zupę podajemy z pieczoną ciecierzycą i parmezanem, dekorujemy główkami szparagów. Zupę możemy zabielić słodką śmietanką.

Krem ze szparagów można ugotować nawet zimą! Oczywiście o krajowych szparagach w styczniu można pomarzyć, jednak bez większego problemu można kupić te importowane lub wykorzystać szparagi mrożone po zeszłorocznych zbiorach.

Zielone szparagi nie wymagają obierania, jedynie odłamania dolnych zdrewniałych części łodyg. Ich przygotowanie do zupy zajmuje naprawdę chwilę.

Ciekawym dodatkiem do kremu ze szparagów jest pieczona ciecierzyca. Przed pieczeniem trzeba ją namoczyć, a później dość długo gotować. Chociaż przygotowanie pieczonej ciecierzycy jest czasochłonne, naprawdę warto zainwestować swój czas, by krem ze szparagów podać w tak bardzo apetycznej odsłonie. Zamiast suchej ciecierzycy można również wykorzystać tę z puszki. Wówczas odpada nam namaczanie i gotowanie, a samo pieczenie cieciorki trwa około 45 minut.

Pieczone kuleczki ciecierzycy to pyszny i pożywny dodatek do kremowych zup i doskonała alternatywa dla tradycyjnych grzanek czy groszku ptysiowego. Można upiec ją w większej ilości i przez kilka dni dodawać do pysznych zup lub schrupać na przekąskę.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika