Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Krem ze szparagów z pieczoną ciecierzycą

(0)
37min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  szklanka
Sucha ciecierzyca
2  pęczków
Szparagi
2  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
0.75  l
Woda
1 
Nieduże ziemniaki
1 
Cebula
1  ząbek
Czosnek
1  łyżka
Papryka Słodka
1  łyżka
Wędzona papryka
3  łyżek
Olej
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
trochę
Parmezan w płatkach lub tarty do posypania zupy na talerzach
trochę
Sok z cytryny do smaku
0.25  szklanka
Słodka śmietanka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
17.54 g
Węglowodany
43.48 g
Tłuszcze
15.23 g
Wartość energetyczna
360.93 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Krem ze szparagów można ugotować nawet zimą! Oczywiście o krajowych szparagach w styczniu można pomarzyć, jednak bez większego problemu można kupić te importowane lub wykorzystać szparagi mrożone po zeszłorocznych zbiorach.

Zielone szparagi nie wymagają obierania, jedynie odłamania dolnych zdrewniałych części łodyg. Ich przygotowanie do zupy zajmuje naprawdę chwilę.

Ciekawym dodatkiem do kremu ze szparagów jest pieczona ciecierzyca. Przed pieczeniem trzeba ją namoczyć, a później dość długo gotować. Chociaż przygotowanie pieczonej ciecierzycy jest czasochłonne, naprawdę warto zainwestować swój czas, by krem ze szparagów podać w tak bardzo apetycznej odsłonie. Zamiast suchej ciecierzycy można również wykorzystać tę z puszki. Wówczas odpada nam namaczanie i gotowanie, a samo pieczenie cieciorki trwa około 45 minut.

Pieczone kuleczki ciecierzycy to pyszny i pożywny dodatek do kremowych zup i doskonała alternatywa dla tradycyjnych grzanek czy groszku ptysiowego. Można upiec ją w większej ilości i przez kilka dni dodawać do pysznych zup lub schrupać na przekąskę.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Przygotowanie

37 min
  • Krok 1

    4 min
    Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce, tniemy na mniejsze kawałki.
  • Krok 2

    15 min
    Część główek odkładamy do dekoracji, resztę szparagów wrzucamy do garnka, dodajemy pokrojonego w drobną kostkę ziemniaka, podlewamy wywarem lub wodą, gotujemy niecałe 15 minut.
  • Krok 3

    3 min
    W tym czasie cebulkę drobno siekamy i podduszamy na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  • Krok 4

    2 min
    W małym rondelku zagotowujemy nieco wody ze szczyptą soli. Na wrzątek wrzucamy odłożone do dekoracji główki szparagów, gotujemy 2 minuty, odcedzamy.
  • Krok 5

    5 min
    Podduszoną cebulkę dodajemy do garnka z zupą, chwilę gotujemy.
  • Krok 6

    5 min
    Całość miksujemy na gładki krem. Doprawiamy pieprzem, solą i sokiem z cytryny.
  • Krok 7

    3 min
    Zupę podajemy z pieczoną ciecierzycą i parmezanem, dekorujemy główkami szparagów. Zupę możemy zabielić słodką śmietanką.
Krem ze szparagów z pieczoną ciecierzycą

Krok 1 z 7

Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce, tniemy na mniejsze kawałki.

Krem ze szparagów z pieczoną ciecierzycą

Krok 2 z 7

Część główek odkładamy do dekoracji, resztę szparagów wrzucamy do garnka, dodajemy pokrojonego w drobną kostkę ziemniaka, podlewamy wywarem lub wodą, gotujemy niecałe 15 minut.

Krem ze szparagów z pieczoną ciecierzycą

Krok 3 z 7

W tym czasie cebulkę drobno siekamy i podduszamy na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Krem ze szparagów z pieczoną ciecierzycą

Krok 4 z 7

W małym rondelku zagotowujemy nieco wody ze szczyptą soli. Na wrzątek wrzucamy odłożone do dekoracji główki szparagów, gotujemy 2 minuty, odcedzamy.

Krem ze szparagów z pieczoną ciecierzycą

Krok 5 z 7

Podduszoną cebulkę dodajemy do garnka z zupą, chwilę gotujemy.

Krem ze szparagów z pieczoną ciecierzycą

Krok 6 z 7

Całość miksujemy na gładki krem. Doprawiamy pieprzem, solą i sokiem z cytryny.

Krem ze szparagów z pieczoną ciecierzycą

Krok 7 z 7

Zupę podajemy z pieczoną ciecierzycą i parmezanem, dekorujemy główkami szparagów. Zupę możemy zabielić słodką śmietanką.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szparagowa z koperkiem

    26 min Łatwy
  • Zupa z zielonych szparagów z warzywami

    27 min Łatwy
  • Kremowa zupa z zielonych szparagów z kozim serem

    16 min Łatwy
  • Zupa groszkowa-krem z pieczonymi szparagami

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu