Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa groszkowa krem z pieczonymi szparagami może być przygotowana z groszku świeżego lub mrożonego, więc tak naprawdę nie trzeba na nią czekać z utęsknieniem do lata. Zielone szparagi są bardzo szybkie w przygotowaniu. Nie trzeba ich obierać, a jedynie odłamać zdrewniałe końce, a pieką się błyskawicznie.
Moja zupa groszkowa krem została przygotowana z mrożonego groszku, ponieważ jest jeszcze trochę za wcześnie na groszek świeży. Moim zdaniem największy urok zup groszkowych to ich przygotowywanie z groszku własnoręcznie wyłuskanego z zielonych głośno pękających strączków. Na taką wersję zupy muszę jednak jeszcze chwilę poczekać.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje pysznego groszkowego kremu. Smacznego 😊
Przygotowanie
30 min
Krok 1
1 min
Piekarnik nagrzewamy do 220 st. C.
Krok 2
2 min
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce.
Krok 3
10 min
Układamy szparagi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy 10 minut.
Krok 4
3 min
Cebulkę kroimy w kostkę, por w talarki. Tak przygotowane warzywa szklimy na klarowanym maśle.
Upieczone szparagi wyciągamy z piekarnika, odcinamy główki, resztę kroimy na kawałki i dorzucamy do garnka z zupą. Miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Krok 7
1 min
Zupę podajemy z upieczonymi główkami szparagów.
Krok 1
z
7
Piekarnik nagrzewamy do 220 st. C.
Krok 2
z
7
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce.
Krok 3
z
7
Układamy szparagi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy 10 minut.
Krok 4
z
7
Cebulkę kroimy w kostkę, por w talarki. Tak przygotowane warzywa szklimy na klarowanym maśle.
Upieczone szparagi wyciągamy z piekarnika, odcinamy główki, resztę kroimy na kawałki i dorzucamy do garnka z zupą. Miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Krok 7
z
7
Zupę podajemy z upieczonymi główkami szparagów.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0