
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
_944_531.jpg)
Zupa groszkowa-krem z pieczonymi szparagami

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Moja zupa groszkowa krem została przygotowana z mrożonego groszku, ponieważ jest jeszcze trochę za wcześnie na groszek świeży. Moim zdaniem największy urok zup groszkowych to ich przygotowywanie z groszku własnoręcznie wyłuskanego z zielonych głośno pękających strączków. Na taką wersję zupy muszę jednak jeszcze chwilę poczekać.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje pysznego groszkowego kremu. Smacznego 😊
Przygotowanie
Krok 1
1 minKrok 2
2 minKrok 3
10 minKrok 4
3 minKrok 5
10 minKrok 6
3 minKrok 7
1 min_744_419.jpg)
Krok 1 z 7
Piekarnik nagrzewamy do 220 st. C.
_744_419.jpg)
Krok 2 z 7
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce.
_744_419.jpg)
Krok 3 z 7
Układamy szparagi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy 10 minut.
_744_419.jpg)
Krok 4 z 7
Cebulkę kroimy w kostkę, por w talarki. Tak przygotowane warzywa szklimy na klarowanym maśle.
_744_419.jpg)
Krok 5 z 7
Podlewamy warzywa wywarem, dodajemy zielony groszek, gotujemy 10 minut.
_744_419.jpg)
Krok 6 z 7
Upieczone szparagi wyciągamy z piekarnika, odcinamy główki, resztę kroimy na kawałki i dorzucamy do garnka z zupą. Miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
_744_419.jpg)
Krok 7 z 7
Zupę podajemy z upieczonymi główkami szparagów.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0