Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na łopatkę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa groszkowa-krem z pieczonymi szparagami

Zupa groszkowa-krem z pieczonymi szparagami

(0)
30min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Groszek (może być mrożony)
1  pęczek
Zielone szparagi
1 
Cebula mała
1  kawałek
Por (biała część)
1  kostka
Bulion warzywny Winiary
700  ml
Woda ciepła
1  łyżeczka
Sok z cytryny
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
2  łyżek
Oliwa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.63 g
Węglowodany
32.01 g
Tłuszcze
8.22 g
Wartość energetyczna
212.88 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa groszkowa krem z pieczonymi szparagami może być przygotowana z groszku świeżego lub mrożonego, więc tak naprawdę nie trzeba na nią czekać z utęsknieniem do lata. Zielone szparagi są bardzo szybkie w przygotowaniu. Nie trzeba ich obierać, a jedynie odłamać zdrewniałe końce, a pieką się błyskawicznie.

Moja zupa groszkowa krem została przygotowana z mrożonego groszku, ponieważ jest jeszcze trochę za wcześnie na groszek świeży. Moim zdaniem największy urok zup groszkowych to ich przygotowywanie z groszku własnoręcznie wyłuskanego z zielonych głośno pękających strączków. Na taką wersję zupy muszę jednak jeszcze chwilę poczekać.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje pysznego groszkowego kremu. Smacznego 😊

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    1 min
    Piekarnik nagrzewamy do 220 st. C.
  • Krok 2

    2 min
    Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce.
  • Krok 3

    10 min
    Układamy szparagi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy 10 minut.
  • Krok 4

    3 min
    Cebulkę kroimy w kostkę, por w talarki. Tak przygotowane warzywa szklimy na klarowanym maśle.
  • Krok 5

    10 min
    Podlewamy warzywa wywarem, dodajemy zielony groszek, gotujemy 10 minut.
  • Krok 6

    3 min
    Upieczone szparagi wyciągamy z piekarnika, odcinamy główki, resztę kroimy na kawałki i dorzucamy do garnka z zupą. Miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  • Krok 7

    1 min
    Zupę podajemy z upieczonymi główkami szparagów.
Zupa groszkowa-krem z pieczonymi szparagami

Krok 1 z 7

Piekarnik nagrzewamy do 220 st. C.

Zupa groszkowa-krem z pieczonymi szparagami

Krok 2 z 7

Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce.

Zupa groszkowa-krem z pieczonymi szparagami

Krok 3 z 7

Układamy szparagi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy 10 minut.

Zupa groszkowa-krem z pieczonymi szparagami

Krok 4 z 7

Cebulkę kroimy w kostkę, por w talarki. Tak przygotowane warzywa szklimy na klarowanym maśle.

Zupa groszkowa-krem z pieczonymi szparagami

Krok 5 z 7

Podlewamy warzywa wywarem, dodajemy zielony groszek, gotujemy 10 minut.

Zupa groszkowa-krem z pieczonymi szparagami

Krok 6 z 7

Upieczone szparagi wyciągamy z piekarnika, odcinamy główki, resztę kroimy na kawałki i dorzucamy do garnka z zupą. Miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Zupa groszkowa-krem z pieczonymi szparagami

Krok 7 z 7

Zupę podajemy z upieczonymi główkami szparagów.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Wegańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z białych warzyw ze szparagami i pieczonym łososiem

    Zupa z białych warzyw ze szparagami i pieczonym łososiem

    1 godz 6 min Łatwy
  • Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami

    Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami

    26 min Łatwy
  • Kremowa zupa z zielonych szparagów z kozim serem

    Kremowa zupa z zielonych szparagów z kozim serem

    16 min Łatwy
  • Krem ze szparagów z pieczoną ciecierzycą

    Krem ze szparagów z pieczoną ciecierzycą

    37 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu