Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa groszkowa-krem z pieczonymi szparagami

(0)
30min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Groszek (może być mrożony)
1  pęczek
Zielone szparagi
1 
Cebula mała
1  kawałek
Por (biała część)
700  ml
Woda ciepła
1  łyżeczka
Sok z cytryny
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
2  łyżek
Oliwa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.63 g
Węglowodany
32.01 g
Tłuszcze
8.22 g
Wartość energetyczna
212.88 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
1 min
Piekarnik nagrzewamy do 220 st. C.
Krok 2
2 min
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce.
Krok 3
10 min
Układamy szparagi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy 10 minut.
Krok 4
3 min
Cebulkę kroimy w kostkę, por w talarki. Tak przygotowane warzywa szklimy na klarowanym maśle.
Krok 5
10 min
Podlewamy warzywa wywarem, dodajemy zielony groszek, gotujemy 10 minut.
Krok 6
3 min
Upieczone szparagi wyciągamy z piekarnika, odcinamy główki, resztę kroimy na kawałki i dorzucamy do garnka z zupą. Miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Krok 7
1 min
Zupę podajemy z upieczonymi główkami szparagów.
Zupa groszkowa-krem z pieczonymi szparagami

Krok 1 z 7

Piekarnik nagrzewamy do 220 st. C.

Zupa groszkowa-krem z pieczonymi szparagami

Krok 2 z 7

Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce.

Zupa groszkowa-krem z pieczonymi szparagami

Krok 3 z 7

Układamy szparagi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy 10 minut.

Zupa groszkowa-krem z pieczonymi szparagami

Krok 4 z 7

Cebulkę kroimy w kostkę, por w talarki. Tak przygotowane warzywa szklimy na klarowanym maśle.

Zupa groszkowa-krem z pieczonymi szparagami

Krok 5 z 7

Podlewamy warzywa wywarem, dodajemy zielony groszek, gotujemy 10 minut.

Zupa groszkowa-krem z pieczonymi szparagami

Krok 6 z 7

Upieczone szparagi wyciągamy z piekarnika, odcinamy główki, resztę kroimy na kawałki i dorzucamy do garnka z zupą. Miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Zupa groszkowa-krem z pieczonymi szparagami

Krok 7 z 7

Zupę podajemy z upieczonymi główkami szparagów.

Zupa groszkowa krem z pieczonymi szparagami może być przygotowana z groszku świeżego lub mrożonego, więc tak naprawdę nie trzeba na nią czekać z utęsknieniem do lata. Zielone szparagi są bardzo szybkie w przygotowaniu. Nie trzeba ich obierać, a jedynie odłamać zdrewniałe końce, a pieką się błyskawicznie.

Moja zupa groszkowa krem została przygotowana z mrożonego groszku, ponieważ jest jeszcze trochę za wcześnie na groszek świeży. Moim zdaniem największy urok zup groszkowych to ich przygotowywanie z groszku własnoręcznie wyłuskanego z zielonych głośno pękających strączków. Na taką wersję zupy muszę jednak jeszcze chwilę poczekać.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje pysznego groszkowego kremu. Smacznego 😊
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha