Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa wiosenna z bulionem warzywnym
Dodaj do CookBook

Zupa wiosenna z bulionem warzywnym

(0)
15 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
250  g
Kalarepa
150  g
Szparagi
1 
Marchewka
1 
Ziemniaki (małe)
2  łyżek
Masło
3  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
150  g
Szpinak świeży
1  łyżka
Koncentrat pomidorowy
50  g
Śmietana 18%
1  łyżeczka
Posiekany koperek
1  łyżka
Szczypiorek
1  łyżka
Szuszona natka pietruszki
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
12 g
Wartość energetyczna
140.8 kcal
Tłuszcze
8.8 g
Białko
4.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zupa wiosenna to kwintesencja smaku i aromatu wiosny. Połączenie młodych, soczystych warzyw z delikatnym, wegetariańskim bulionem tworzy harmonijną kompozycję, która zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. To danie idealne na ciepłe dni, kiedy szukasz lekkiego, ale jednocześnie pożywnego posiłku. Sprawdzi się idealnie na każdą okazję. Możesz ją podać na obiad, kolację lub jako lekką przekąskę.

 

Kolorowa, aromatyczna zupa na wiosnę

Przygotowanie zupy wiosennej na bulionie warzywnym jest szybkie i bezproblemowe. Wystarczy pokroić warzywa, podsmażyć je na maśle, zalać bulionem i gotować do miękkości. Dodatek aromatycznych przypraw, takich jak koncentrat pomidorowy, śmietanka i zioła idealnie tu pasują. A jeśli chcesz podkręcić smak, możesz dodać liść laurowy, ziele angielskie czy czosnek.

 

Zupę wiosenną z bulionem warzywnym możesz dopasowywać do swoich upodobań. Nie ma tu jednego przepisu. Zmieniając składniki zrobisz tę samą zupę, ale w zupełnie nowym wydaniu, dzięki czemu nigdy się nie znudzi. A jak ją urozmaicić? Możesz dodać różyczki kalafiora, brokuły, młodą kapustę, fasolkę szparagową… i wiele więcej. Wszystko zależy od Twojej kreatywności i od tego, co akurat masz pod ręką. Warzywna zupa z bulionem warzywnym to dobry sposób na posiłek w stylu zero waste – wtedy nic się nie zmarnuje.

 

Wiosenna zupa na zdrowie

Zupa z mnóstwem świeżych, wiosennych warzyw łączy w sobie prostotę przygotowania z bogactwem smaku i wartości odżywczych. Bazując na sezonowych produktach, dostarcza organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. To doskonały sposób na wprowadzenie do swojej diety odrobiny świeżości i kolejnej porcji warzyw. Tak przygotowana zupa sprawdzi się jako posiłek i dla dorosłych, i dla dzieci.

 

Jeśli wolisz zupy-kremy, wystarczy, że dokładnie zblendujesz zupę. Do takiego kremu możesz dorzucić np. prażone pestki dyni lub słonecznika, grzanki, ulubione kiełki albo grillowany ser halloumi. Dla koloru i jeszcze większej świeżości – posyp zupę posiekanymi ziołami.

Spróbuj i przekonaj się, jak łatwo i przyjemnie można wprowadzić wiosnę do swojej kuchni!

Przygotowanie

15 min
  • Krok 1

    5 min
    Warzywa oczyść i pokrój w słupki. Podsmaż na maśle w garnku około 5 minut i zalej litrem wody.
  • Krok 2

    5 min
    Zagotuj i dodaj 3 łyżki bulionu. Dodaj szpinak i gotuj przez 5 minut.
  • Krok 3

    4 min
    Dodaj koncentrat pomidorowy i śmietankę, delikatnie i dokładnie rozprowadź, doprowadź do wrzenia. Następnie wyłącz.
  • Krok 4

    1 min
    Na koniec dodaj posiekane zioła i dopraw do smaku.
Zupa wiosenna z bulionem warzywnym

Krok 1 z 4

Warzywa oczyść i pokrój w słupki. Podsmaż na maśle w garnku około 5 minut i zalej litrem wody.

Zupa wiosenna z bulionem warzywnym

Krok 2 z 4

Zagotuj i dodaj 3 łyżki bulionu. Dodaj szpinak i gotuj przez 5 minut.

Zupa wiosenna z bulionem warzywnym

Krok 3 z 4

Dodaj koncentrat pomidorowy i śmietankę, delikatnie i dokładnie rozprowadź, doprowadź do wrzenia. Następnie wyłącz.

Zupa wiosenna z bulionem warzywnym

Krok 4 z 4

Na koniec dodaj posiekane zioła i dopraw do smaku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w błonnik
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia śródziemnomorska
  • Lunch
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Wiosna
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    1 godz 25 min Łatwy
  • Zupa chrzanowa na rosole z jajkiem, grzankami i majerankiem

    Zupa chrzanowa na rosole z jajkiem, grzankami i majerankiem

    1 godz 23 min Średni
  • Zupa z fasolki szparagowej

    Zupa z fasolki szparagowej

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu