
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł





Zupa warzywna z kurczakiem

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowując zupę nie miałam niestety zbyt dużo czasu, byłam wieczorem umówiona na spotkanie, jednak wiedziałam, że jutro pożałuję, kiedy okaże się, że nie ugotowałam sobie nic na lunch. Od dłuższego już czasu moim ulubionym daniem w środku dnia jest właśnie zupa. Pokroiłam zatem szybko warzywa i zalałam je bulionem. W zamrażarce znalazłam jeszcze zamrożone różyczki brokuła! I to był strzał w dziesiątkę! Oczywiście polecam użyć świeżego, ale z braku laku…Następnego dnia poczęstowałam zupą warzywną z kurczakiem koleżankę w pracy. Była zachwycona kompozycją warzyw i smakiem. Droga na skróty miewam czasami swoje zalety :)
Wiemy już, jak przygotować zupę warzywną z kurczakiem. Jako, że jesteśmy wygłodniali testowania nowych przepisów, mamy kolejne propozycje na dania z kurczakiem.
Zupa toskańska z kurczakiem
Zupa krem z kukurydzy z kurczakiem
Leczo z kurczakiem
Zupa brukselkowa z grillowanym kurczakiem
Przygotowanie
Krok 1
3 minKrok 2
3 minKrok 3
3 minKrok 4
3 minKrok 5
5 minKrok 6
15 minKrok 7
3 minKrok 8
6 minKrok 9
4 minKrok 10
3 min
Krok 1 z 10
Cebulę i czosnek obrać, posiekać.

Krok 2 z 10
Marchewkę obrać, pokroić w plasterki.

Krok 3 z 10
Cukinie i brukselki dokładnie umyć.

Krok 4 z 10
Cukinie pokroić w kostkę. Brokuła umyć, podzielić na różyczki.

Krok 5 z 10
Na dnie dużego garnka zeszklić na oliwie cebulę i czosnek. Następie dodać pokrojone marchewki, cukinie i brukselkę.

Krok 6 z 10
Całość zalać 1,2 l bulionu warzywnego i gotować aż warzywa zmiękną, lecz nie stracą całkowicie chrupkości. Pod koniec gotowania dodać różyczki brokuła.

Krok 7 z 10
W międzyczasie piersi z kurczaka umyć, obrać, pokroić na średniej wielkości kawałki.

Krok 8 z 10
Szałwię i rozmaryn posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić na nią kurczaka oraz zioła. Doprawić solą i pieprzem. Mięso usmażyć.

Krok 9 z 10
Prawie gotową zupę przecedzić. Odłożyć 1/3 warzyw, resztę zmiksować na gładki krem. Krem zabielić delikatnie śmietaną. Dodać kawałki warzyw.

Krok 10 z 10
Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać z kawałkami kurczaka. Zupa warzywna z kurczakiem najpiękniej prezentuje się, gdy udekorujemy ją kiełkami.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0