Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa warzywna z kurczakiem

0
48min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula
2  ząbków
3 
Marchewka
2 
Cukinia
14 
Brukselka
1 
Brokuł lub mrożone różyczki brokuła
2  łyżek
Śmietana 18%
1 
Podwójna pierś z kurczaka
1 
Świeża szałwia
1 
Świeży rozmaryn
4  łyżek
Oliwa
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
trochę
Kiełki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
20.26 g
Węglowodany
17.03 g
Tłuszcze
18.43 g
Wartość energetyczna
304.35 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

48 min
Krok 1
3 min
Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
Krok 2
3 min
Marchewkę obrać, pokroić w plasterki.
Krok 3
3 min
Cukinie i brukselki dokładnie umyć.
Krok 4
3 min
Cukinie pokroić w kostkę. Brokuła umyć, podzielić na różyczki.
Krok 5
5 min
Na dnie dużego garnka zeszklić na oliwie cebulę i czosnek. Następie dodać pokrojone marchewki, cukinie i brukselkę.
Krok 6
15 min
Całość zalać 1,2 l bulionu warzywnego i gotować aż warzywa zmiękną, lecz nie stracą całkowicie chrupkości. Pod koniec gotowania dodać różyczki brokuła.
Krok 7
3 min
W międzyczasie piersi z kurczaka umyć, obrać, pokroić na średniej wielkości kawałki.
Krok 8
6 min
Szałwię i rozmaryn posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić na nią kurczaka oraz zioła. Doprawić solą i pieprzem. Mięso usmażyć.
Krok 9
4 min
Prawie gotową zupę przecedzić. Odłożyć 1/3 warzyw, resztę zmiksować na gładki krem. Krem zabielić delikatnie śmietaną. Dodać kawałki warzyw.
Krok 10
3 min
Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać z kawałkami kurczaka. Zupa warzywna z kurczakiem najpiękniej prezentuje się, gdy udekorujemy ją kiełkami.
Zupa warzywna z kurczakiem

Krok 1 z 10

Cebulę i czosnek obrać, posiekać.

Zupa warzywna z kurczakiem

Krok 2 z 10

Marchewkę obrać, pokroić w plasterki.

Zupa warzywna z kurczakiem

Krok 3 z 10

Cukinie i brukselki dokładnie umyć.

Zupa warzywna z kurczakiem

Krok 4 z 10

Cukinie pokroić w kostkę. Brokuła umyć, podzielić na różyczki.

Zupa warzywna z kurczakiem

Krok 5 z 10

Na dnie dużego garnka zeszklić na oliwie cebulę i czosnek. Następie dodać pokrojone marchewki, cukinie i brukselkę.

Zupa warzywna z kurczakiem

Krok 6 z 10

Całość zalać 1,2 l bulionu warzywnego i gotować aż warzywa zmiękną, lecz nie stracą całkowicie chrupkości. Pod koniec gotowania dodać różyczki brokuła.

Zupa warzywna z kurczakiem

Krok 7 z 10

W międzyczasie piersi z kurczaka umyć, obrać, pokroić na średniej wielkości kawałki.

Zupa warzywna z kurczakiem

Krok 8 z 10

Szałwię i rozmaryn posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić na nią kurczaka oraz zioła. Doprawić solą i pieprzem. Mięso usmażyć.

Zupa warzywna z kurczakiem

Krok 9 z 10

Prawie gotową zupę przecedzić. Odłożyć 1/3 warzyw, resztę zmiksować na gładki krem. Krem zabielić delikatnie śmietaną. Dodać kawałki warzyw.

Zupa warzywna z kurczakiem

Krok 10 z 10

Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać z kawałkami kurczaka. Zupa warzywna z kurczakiem najpiękniej prezentuje się, gdy udekorujemy ją kiełkami.

Tym razem w menu letnia lekkość i szeroka paleta barw z przewagą koloru zielonego. Pomysł na zupę narodził się podczas popołudniowych zakupów, kiedy wybierają jabłka, dostrzegłam w rogu skrzynkę z brukselką. W głowie zakiełkowało mi wspomnienie z dzieciństwa. Pamiętam doskonale, że za brukselką nigdy nie przepadałam, w związku z czym nie było też dla niej do tej pory miejsca w mojej kuchni. Postanowiłam jednak dać temu małemu, zielonemu warzywku jeszcze jedną szansę i tak powstała zupa warzywna z kurczakiem.

Przygotowując zupę nie miałam niestety zbyt dużo czasu, byłam wieczorem umówiona na spotkanie, jednak wiedziałam, że jutro pożałuję, kiedy okaże się, że nie ugotowałam sobie nic na lunch. Od dłuższego już czasu moim ulubionym daniem w środku dnia jest właśnie zupa. Pokroiłam zatem szybko warzywa i zalałam je bulionem. W zamrażarce znalazłam jeszcze zamrożone różyczki brokuła! I to był strzał w dziesiątkę! Oczywiście polecam użyć świeżego, ale z braku laku…Następnego dnia poczęstowałam zupą warzywną z kurczakiem koleżankę w pracy. Była zachwycona kompozycją warzyw i smakiem. Droga na skróty miewam czasami swoje zalety :)

Wiemy już, jak przygotować zupę warzywną z kurczakiem. Jako, że jesteśmy wygłodniali testowania nowych przepisów, mamy kolejne propozycje na dania z kurczakiem.
Zupa toskańska z kurczakiem
Zupa krem z kukurydzy z kurczakiem
Leczo z kurczakiem
Zupa brukselkowa z grillowanym kurczakiem
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika